Régiók - Legújabb cikkek

   

Bugac Puszta
Magyarország »
A Duna-Tisza közi Hátság közepén terül el a nemzeti park legnagyobb területe, Bugac (11 488 ha). Felszín-alaktanilag nagyon hasonlít a fülöpházi és az orgoványi buckákhoz. Egymást váltják a szélbarázdák és az éles gerincű meredek homokbuckák. A legmagasabb buckákat az itt élők el is nevezték: Messzelátó-hegy, Lóállás, Betyár-állás, Pipagyújtó-hegy... stb.
A Balaton
Magyarország »
A Balaton gazdag élővilága Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton már az ókortól fogva jelentős szerepet játszott a Kárpát-medencében élő népek életében. A rómaiak korában Lacus Pelsonak nevezték, ekkor elsősorban a halászati lehetőségek miatt volt fontos. Később megindult az északi parton a szőlőtermesztés, azonban a tó turisztikai szempontból csak a 19.
Hortobágy
Magyarország »
A Hortobágy szépségei Petőfi „Az alföld” című versében méltán dicséri a pásztorok földjét, a vadregényes hegyvidékkel szemben, bár valószínűleg ebben a rajongásban a „hortobágyi kocsmárosné” jelenléte jelentős szerepet játszott.
A Tapolcai-tavasbarlang
Magyarország »
Elbűvölő tó a föld mélyén: a Tapolcai-tavasbarlang A Tapolcai-tavasbarlang a Balaton-felvidék vonulatai között elhelyezkedő Tapolca városa alatt húzódik, mintegy  négy kilométer hosszan. A Tapolcai-medence legértékesebb látnivalóját a bársonyos zöld színekben pompázó vízen csónakázva járhatják végig a látogatók.
Villányi borvidék
Magyarország »
A Villányi borvidék Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke a Villány-siklósi borvidék. Ez a vidék az ország dél- dunántúli régiójában található, Baranya megyében, mintegy 2100 hektáron. A területet a szakértők két nagy körzetre osztják.
Dunakanyar
Magyarország »
A Dunakanyar gazdag élővilága A Dunakanyar értékes és egyedi természeti kincsünk. Állat- és növényvilága is rendkívül gazdag, és a terület számos védett fajnak is otthont ad. De nem csak az élővilág figyelemreméltó. Vannak történelmileg fontos és híres városaink, mint Esztergom, Visegrád, Szentendre vagy Vác.
A börzsönyi kisvasutak világa
Magyarország »
A börzsönyi kisvasutak világa Az Északi-középhegység nyugati bástyájaként emlegetett Börzsöny vadregényes táját meredek gerincek, medencék, kúpok alkotják. Nem is sejtenénk, hogy a hegy mélyén szundikáló, most már inaktív vulkán régen heves kitöréseket produkált. A Börzsöny hazánk harmadik legmagasabb, ennek ellenére kis alaptarületű hegysége, melynek nagy része nemzeti park.
A Bükk-fennsík élővilága
Magyarország »
A Bükk-fennsík élővilága A Bükk-fennsík az Északi-középhegységben található. Ez a 18-20 km hosszú és 5-7 km széles védett terület teljes egészében a Bükki Nemzeti Park igazgatásához tartozik. Területén túraútvonal vezet keresztül. Ennek bejárása során több különleges növényfajjal is találkozhatunk.
Tokaj-Hegyalja vidéke
Magyarország »
A magyar borászat gyöngyszeme: Tokaj-Hegyalja vidéke A méltán világhíres Tokaj-Hegyalja Magyarország egyik legkülönlegesebb és legszebb része. A terület az Aggteleki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, ezért rendkívül sok védett faj található itt.
Villányi-hegység
Magyarország »
A Villányi-hegység kincsei A Villány-hegység Baranya déli részén, Villánytól nyugatra elterülő dombság. Főképp mészkőből áll, melynek mélyedéseiben bauxit halmozódott fel. Legmagasabb csúcsa a 442 méter magas Szársomlyó. Védett virágok Nagyon sok különleges növényfaj található itt, botanikai ritkaságai miatt természetvédelmi területnek nyilvánították 1989-ben.

622 cikk | 2 / 63 oldal