Gemenci erdő


Gemenci erdő

Európában kevés helyen található ilyen dunai táj, mint Baján. A Duna és a Sugovica árnyas vízpartjai, holtágai és zátonyai, valamint az ártéri erdők különleges látványa olyan atmoszférát teremt, mely minden természetkedvelőt magával ragad. Az élményt csak tetézi a ligeterdőkben fellelhető egyedi növény- és állatvilág. A Duna túlpartján Bajához tartozik a Sárköz és az Alsó-Duna völgy csodálatos ártéri erdeje, a Gemenc. A Gemenci-erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. Különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, a temérdek vadvíz és az egyedülálló állatvilág határozza meg.

A Gemenc hazánk egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, nemzetközi szinten is kiemelkedő természeti érték. A terület jelentős része 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezen a vidéken a Duna az uralkodó természeti erő. Az ártéren található növény- és állatvilágot főleg a tavaszi zöldár élteti. Az ártéri erdőket keresztül-kasul szabdalják a mellékágak, a fokok, a holtágak, melyek páratlan természeti értékeket rejtenek, és mintegy érként táplálják az erdőt. Ez a csodálatos vidék a víz és a szárazföld találkozásának harmóniája következtében kapja egyedi jellegét. Az alacsonyabb területeken a fűz és a nyár ligeterdők, a magasabb fekvésű részeken a tölgy, kőris és szil lomberdők húzódnak. Ezek az aljnövényzettel sűrűn benépesült erdők, ligeterdők szinte áthatolhatatlan lombozatokkal kiváló menedékül szolgálnak az erdő nagy- és apróvad állományának. A világrekorder trófeákat adó gímszarvas állomány, a vaddisznó, valamint az őz nem ritkaság ezen a területen, de a nagyvad mellett a vadmacska, a borz, a róka, a nyuszt, nyest, mókus, vidra és a hód is megtalálható. A madárállomány is különleges: a rétisas, a kerecsensólyom, barnakánya, feketeharkály, kócsag, bakcsón kívül a világ legsűrűbb feketególya állománya is itt található.

Béda-Karapancsa a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő szépségű tája. Két részből tevődik össze, a bédai rész a Duna jobb partján húzódik Mohácstól a déli országhatárig, a karapancsai rész a folyam bal partján húzódik. Ligeterdeiben ritka, szigorúan védett növények fordulnak elő. A Duna alsó szakasza a réti sasok és a fekete gólyák által „legsűrűbben lakott” területe az országnak, e tekintetben hazánkban egyedülálló. Az emlősök közül kiemelkedő jelentőségű a fokozottan védett vidra állománya. A természetvédelmi oltalom alatt álló védett és fokozottan védett területek korlátozottan látogathatóak, ezért az e célra létrehozott és fenntartott kiránduló- és parkerdők, tanösvények, az erdei iskolák, az erdei vasút és a személyszállító hajópark hivatott szervezetten, a természeti értékek megőrzésének szem előtt tartásával megismertetni az idelátogató turistákat a látnivalókkal.

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul a Gemenci Erdei Vasút, hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. A vasút nyomvonala a Duna és a Sió vonalát követve a Gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. által vagyonkezelt állami tulajdonú területeken halad, és napjainkban a faanyagszállítás mellett főként idegenforgalmi, ökoturisztikai feladatokat lát el. A 30 kilométeres pályán egészen a Szekszárdtól 6 km-re lévő Bárányfokig utazhatnak a kirándulók. A kisvasút hétköznap Malomtelelőig, hétvégén Gemenc-Dunapart állomásig menetrend szerint közlekedik, téli időszakban zárt, fűtött kocsikkal. Az utazás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kenuzással, kerékpározással, gyalogtúrákkal, melyekhez szakvezetés is igényelhető.

Bajától 35 kilométerre, a déli országhatár mellett, Hercegszántó közelében található a Gemenc Zrt. tulajdonában lévő Karapancsai Kastély és Major, melyet a Karapancsai erdőtömb ölel körbe. A sokácok, szerbek lakta település és környéke egykoron a Habsburg ház tescheni hercegi ágának birtokában volt. A majorságot körülvevő ősparkban található a Habsburg Albrecht főherceg által építetett kiskastély, valamint a Frigyes főherceg által építetett nagyobb vadászkastély.

A kiskastélyban kialakított erdészet- és vadászattörténeti bemutatóhely nyolc termében és a hozzá kapcsolódó közlekedő helységeiben a főhercegi birtok kialakulása, a főhercegi család bemutatása, a területen végzett erdészeti, halászati, mezőgazdálkodási tevékenységek, a terület nemzetiségeinek bemutatása, a vadgazdálkodás és vadászati emlékek kiállításai kaptak helyet. A kiállítás kiemelkedő színfoltja az elmúlt két évszázadban ezen a területen elejtett három világrekord agancs másolata, illetve a fejedelmi vadászatokról készült korabeli fotók és trófeák. Az impozáns nagykastély, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodásával, mezőgazdaságával, néprajzával kapcsolatos emlékeket bemutató múzeumnak helyet adó kiskastély mellett új szálláshelyekkel rendelkező, teljes körű szolgáltatást nyújtó turistaközpont várja a látogatókat.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 28.
Nézettség: 4,113 Kategória: Magyarország
Előző cikk: Alföldi piramisok Következő cikk: Kiskunsági Nemzeti Park-Bösztörpuszta

Forrás:
baja.hu


   












Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: