Nógrád vármegye


        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nógrád vármegye közigazgatási egység volt a Magyar Királyság északi részén. A történelmi Felvidék területéhez tartozott. Területe jelenleg Magyarország és Szlovákia között van felosztva.

Földrajz
A vármegye területe nagyrészt hegység, az Ipoly és a Duna mentén találhatóak szűk völgyek és a Nógrádi-medence. Hegységei a Kárpátok északi csoportjainak előhegységei. Fontos folyói a Duna, az Ipoly és a Zagyva. Északról Zólyom vármegye, keletről Gömör-Kishont és Heves vármegyék, délről Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye, nyugatról pedig Hont vármegye határolta.

Történelem
A vármegyét Szent István hozta létre Nógrádvár központtal, és egészen 1918-ig állt fenn. Ettől kezdve északi része Csehszlovákia területéhez tartozik, a Magyarországnál maradt déli részéből pedig a szintén csonk, vele szomszédos Hont vármegyével közösen létrehozták Nógrád-Hont vármegyét. Az I. bécsi döntés értelmében a volt Nógrád vármegye elszakított része rövid időre visszakerült Magyarországhoz, ám ez a II. világháború után érvénytelen lett, és Nógrád-Hont vármegye területe újra csökkent. 1950-ben Nógrád-Hont vármegye nyugati, Hont részét Pest megye területéhez csatolták, maradék része pedig Nógrád megye lett. Az egykori vármegye északi, szlovákiai része 1996-tól a Besztercebányai régióhoz tartozik.

Közigazgatás
A vármegye 1910-ben hét járásra volt felosztva:


Ugyanakkor rendezett tanácsú város csupán egy volt a területén: Losonc.

 

VIDEÓ

 

Forrás: Wikipédia

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. szeptember 10.
Nézettség: 1,346 Kategória: Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
Előző cikk: Nagy-Küküllő vármegye Következő cikk: Nyitra vármegye


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: