Somogy vármegye


    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Somogy vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság dunántúli részében. Jelenleg is Magyarországhoz tartozik, a mai Somogy megye területe nagyrészt megegyezik vele.

Földrajz
A vármegye területe nagyrészt síkság, bár keleten található volt pár dombság, azonban ezek magassága nem haladta meg a 300 m magasságot sem. A vármegye vizekben aránylag gazdag volt: a vármegyén át folyt Dráva, a Kapos, valamint megemlítendő a Kárpát-medence legnagyobb tava, a Balaton, amely közigazgatásilag akkor a vármegyéhez tartozott. Északról Zala és Veszprém vármegyék, keletről Veszprém, Tolna és Baranya vármegyék, délről Horvát-Szlavónország, nyugatról pedig Zala vármegye határolta.

Történelem
A vármegyét Szent István király hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején Somogyvár központtal.

Somogy vármegye kapott először István királytól címert és pecsétet. Magyarok mellett horvátok, németek és szlovénok is éltek a területén. Azon kevés vármegyék közé tartozott, amelyeket nem érintett trianoni békeszerződés. A mai Somogy megye az 1950-es megyerendezés során alakult ki, Siófok ekkor került ide, viszont Szigetvár és környéke Baranya megye része lett.

Közigazgatás
Járások
A vármegye középkori eredetű négyes járási felosztása helyett a 19. század második felében nyolc járás alakult ki, melyekhez 1896-ban egy kilencedik csatlakozott. A járásoknak 1886 után lett állandó székhelyük. Ez a beosztás - a járáshatárok kisebb módosításaitól eltekintve - változatlan volt 1950-ig.

  •     Csurgói járás, székhelye Csurgó
  •     Kaposvári járás, székhelye Kaposvár
  •     Lengyeltóti járás, székhelye Lengyeltóti
  •     Marcali járás, székhelye Marcali
  •     Nagyatádi járás, székhelye Nagyatád
  •     Szigetvári járás, székhelye Szigetvár
  •     Tabi járás, székhelye Tab
  •     Barcsi járás, székhelye Barcs (1896-ban szervezték)


Város
Somogy vármegyéhez egyetlen város tartozott, Kaposvár, melynek rangja 1930 előtt rendezett tanácsú város volt, azután az elnevezés megváltozása miatt megyei város. 1942-ben viszont törvényhatósági jogú városi rangot kapott, de ezt csak 1945-ben hajtották végre ténylegesen, így 1950-ig Kaposvár nem tartozott Somogy vármegyéhez.

 

VIDEÓ

 

Forrás: Wikipédia


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. szeptember 13.
Nézettség: 1,802 Kategória: Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
Előző cikk: Sáros vármegye Következő cikk: Sopron vármegye


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: