Zala vármegye


      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zala vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság nyugati részén. Területe Magyarország, Horvátország és Szlovénia között van felosztva.

Földrajz
A vármegye domborzata vegyes, a síkságba ékelődnek dombok és keleten a Bakony déli lába is érintette a vármegye területét. Legfontosabb folyói a Zala és a Mura. Északról Vas és Veszprém vármegyék, keletről Veszprém és Somogy vármegyék, délről Horvát-Szlavonország, nyugatról pedig Ausztria határolta.

Történelem
A vármegyét Szent István király hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején a Zalavár közelében fekvő Kolonvár központtal, azaz Kolon vármegye néven, valószínűleg a Vérbulcsú nemzetség birtokaira alapozva Zalavár ekkoriban királyi udvarház lehetett. Amikor az ispán Kolonvárból Zalavárba költözött, akkor Zalavár az új nevén Zala vármegye központja lett.

A török hódoltság alatt nagy része továbbra is magyar kézen maradt.

1920-ban területét Magyarország és Jugoszlávia között osztották fel, 1919-ben nyugati részén létrejött a Vendvidéki Köztársaság, amit a Vörös Hadsereg vert le. 1941 és 1945 között Zala vármegye területe kiegészült az 1920-ban elcsatolt résszel, ám 1945 után visszaállt a II. világháború előtti helyzet.

A háború után, 1946-ban a Balatonfüredi járást Veszprém megyéhez csatolták. Az 1950-es megyerendezés során a megye határai jelentősen megváltoztak. Zalaegerszegtől északra néhány addig Vas megye területéhez tartozó községet idecsatoltak, és Zalához került pár Nagykanizsától délre fekvő Somogy megyei község is. Keleti, a Balatonnal szomszédos területeit (a Tapolcai, Keszthelyi és Sümegi járásokat) Veszprém megye területéhez csatolták.

Közigazgatás
A vármegye tizenhárom járásra volt felosztva:

 

VIDEÓ

 

Forrás: Wikipédia


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. szeptember 14.
Nézettség: 1,775 Kategória: Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
Előző cikk: Zágráb vármegye Következő cikk: Zemplén vármegye


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: