Régiók - Varaink, kastélyaink

   

Bonchida kastély, Bonchida (Kolozs megye)
Bonchida a Kolozsvár-Dés útvonal közelében fekszik, nem messze a Kis-Szamostól, Kolozsvától ÉK-re. A középkorban Doboka vármegyéhez tartozott, ennek egyik legfontosabb települése volt. Első hiteles írásos említése 1263-ból való. Ekkor Bonchida földje Csák nb. Máté birtokában volt.
Buják vára
Palócföld egyik érdekes vára a Bujáki vár. Kimagasló falai még ma is hirdetik a régi múltat, a dúló csatákat, török küzdelmeket kiáltó büszkeséggel. Arról nem maradt fenn írásos adat, hogy kinek a parancsára és mikor emelhették a korai vármagot. A Bujáki várat 1303-ban,egy oklevélben említették először, de a legrégebbi pontja az Öregtorony a tatárjárás után épült.
Cserteri vár
A hasznosi (cserteri) vár romja a Mátrában, a Pásztóhoz tartozó Hasznos település felett, a Hasznosi-víztározó fölé magasodó 383 m magas sziklacsúcson található. A vár egy alsó és egy felső várra tagozódott, melyeket szárazárok választott el egymástól. A kis alapterületű várat a XIV. században a Rátót nemzetséghez tartozó Domokos építtette, aki a nádori tisztséget is viselte.
Csesznek vára
A Bakony hegységében elbújva, egy sziklaszirten láthatóak Csesznek várának festői kőfalai.  Ez az erődítményünk az 1241–42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. Az első várat a Bana nembeli Jakab báró, kardhordozómester emeltette egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. A XIV.
Csicsó vár, Csicsóújfalu -(Beszterce Naszód megye)
A vár a nagy-Szamos völgye feletti magaslaton, Csicsóújfalu határában, helyezkedik, a Magura hegy egyik nyúlványán, 735 méter magasságban. A várból mindössze néhány részlet maradt fenn, néhány falmaradvány a várhegy platóján, illetve a sziklához épített déli torony. Alaprajzi elrendezésében alkalmazkodott a tető formájához, szabálytalan alaprajzú.
Csillagvár
A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb.
Csobánc vára
A vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el, de az 1270-es években már, mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Építtetői a diszeli nemesek voltak, azonban az 1300-as években már a dél-itáliai eredetű Rátót nembeli Gyulaffy-család tulajdona, egészen a 17. század második feléig.
Csókakői vár
Az apró házak fölé magasodó, festői erdőktől övezett vértesi sziklatetőn még ma is őrködő romok 1999-ben ünnepelték 700.
Csővár vára
Csővár az azonos nevű vár alatt jött létre az évszázadok során. A várat egy 1319-ből származó oklevél említi először „Castrum nostrum Cheewar” néven, mikor Károly Róbert a hűtlen István, Chunta László fiainak, valamint Ördög Andrásnak és Botos Miklósnak birtokait elvette és Elefánti Dezső várnagynak ajándékozta.
Dédesi vár
Dédes vára a 13. században épült IV. Béla királysága idején, már a tatárjárás után. Első említése 1254-ből való. Építője Ákos nembeli Endrew fia Ernye bán, a király hűséges híve volt. Ernye fia István borsodi oligarcha volt és Borsa Kopasz nádor oldalán fegyvert ragadott Károly Róbert ellen.

147 cikk | 3 / 15 oldal