Történelem

   

Erich von Däniken találkozása Juan Móriczcal
Ez a cikk csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk. ami itt található: MÓRICZ JÁNOS   Részlet: Däniken: A kozmosz üzenete - című könyvéből Számomra ez az évszázad leghihetetlenebb, legvalószerűtlenebb története.Lehetne ez egy science-fiction történet, ha a hihetetlent nem láttam és nem fényképeztem volna le.
Halotti beszéd és könyörgés
A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs magyar nyelvű szövegemlék. Keletkezése 1192 és 1195 közöttre tehető (III. Béla korában), egy latin nyelvű egyházi könyvben, az úgynevezett Pray-kódexben található, a magyar szöveg a 136. lapon maradt fenn.   Első felfedezését Schier Xystusnak tulajdonítják, ez azonban vitatott.
Kommentár nélkül a magyarság szerepéről Európa történetében
"A valós magyar őstörténelemről szóló írást hálásan köszönöm. Eljött végre az igazság órája, hogy ha alaposan megkésve is, de kiderüljön, hogy valójában hol volt és mely nép alkotta az emberi civilizáció bölcsőjét. Hála a jó Istennek mindezt egyre többen tudjuk nem csak e honban, hanem a nagyvilágban is.
Kun Miatyánk
Magyarországi kun nyelvemlék. Csaknem teljes szövege 2 forrásból, a Kun kódexből (Codex Cumanicus, CC), ill. Magyarországon a debreceni kollégiumban és a kunszentmiklósi levtárban őrzött 18. sz. példányból ismert. Korábban Nánásy János Kiskun ker. táblabíró rendeletére a fülöpszállási iskolában is oktatták, s 1948-ig a kunsági iskolákban is tanították.
LEVÉL AZ ŐSHAZÁBÓL, Móricz János kutatásai az amerikai magyarokról
LEVÉL AZ ŐSHAZÁBÓL                                                    1. rész Móricz János kutatásai az amerikai magyarokról    kattints ide, ha nem tudod, ki volt MÓRICZ JÁNOS 1. Az első hírek 1965. szeptember 12-én Ecuador legnagyobb lapja, a quitói „El Comercio” első oldalán hozott rendkívüli beszámolót Móricz Jánosnak Ecuador területén végzett kutatásairól.
Magyar kutató az inkák földjén - Titkos Indián kincsek a táltosok barlangjában (Delta)
Ez a cikk csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk. ami itt található: MÓRICZ JÁNOS   Magyar kutató az inkák földjén TITKOS INDIÁN KINCSEK A TÁLTOSOK BARLANGJÁBAN  (a Delta c. folyóirat egy régi számának cikke) Újsághírek szerint a perui Andokban inka barlangrendszert találtak.
Marjalaki Kiss Lajos: Történeti Tanulmányok
Árpád foglalása idején Magyarország túlnyomó része, főleg a Duna-Garam vonalától keletre fekvő tájak névadó, de paraszti sorban élő lakossága — Anonymus földrajzi nevei alapján — nem lehetett más, mint magyar, mert hiszen a IX századi bolgár-szláv és cseh uralmat jelző szláv névanyag eltörpül a nagyobb földrajzi tárgyakat jelölő, tehát ősibb ugor-magyar nevek tömegében.
Molnos Angéla: Elhallgatott gyökrendszerünk
A tiszta magyar nyelv fő jellemzői   Közösségteremtő és megtartó erő Nyelvünk közösségteremtő és megtartó erejét ma is érzi a magyarországi kiránduló, amikor megáll valahol az erdélyi havasokban és odafigyel az őt útbaigazító székely ember beszédére.
Móricz János - Juan Móricz, Összehasonlító nyelvészeti példatár, ADATOK, LEVELEK...mi történt? és miért nem történt?
Ez a cikk csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk. ami itt található: MÓRICZ JÁNOS   Móricz János - Juan Móricz, Összehasonlító nyelvészeti példatár:    9. Elismerések Móricznak Guayaquilben, jobban mondva az “Ó-anyá”-ban érte Móriczot a legelső elismerés a felfedezéseiért.
Móricz János Ekvádori külügyminisztérium levelének a Magyar fordítása:
Ez a cikk csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk. ami itt található: MÓRICZ JÁNOS         Móricz János                             Quito, /Két - ős/ 1968 junius 23.

673 cikk | 3 / 68 oldal