Zöldmezőjegyzők


Zöldmezőjegyzők

Hiába jött Ráday az 1800-a évek végén kemény megtorlással a bűnözők ellen a lopás sorozat mégsem szűnt meg csak új berkekbe, kifinomultabb módszerekbe terelődött. Ekkor tűnnek fel a zöldmezőjegyzők, Így nevezte a nép a betyárkodó emberek cinkosait, akik a lopott jószágra képesek voltak jó pecséttel és aláírással ellátott jószág járlatot szerezni, persze megfelelő ellenszolgáltatás ellenében. A hamis papírokat többnyire a megvesztegetett községi elöljáróktól vagy az ő alkalmazottaitól szerezték be, az így megszerzett passzust már csak ki kellett tölteni: 

"Előre kész lett a passzus a sánta szamárról is" 

Halas környékén két híres zöldmező jegyző volt, az egyikük még Thuróczky István passzusíróval is szembe mert állni: 

"Jegyző úr csak jegyző úr, de én országos jegyző vagyok!"

 

Ez a híres zöldmezőjegyző volt az egyike annak a sok embernek, aki Ráday szegedi börtönét is megjárta és a kínzókamrák titkairól mert beszélni, bár ő magából kihúzni nem tudtak semmit. 

"-Nem azt kérdezték tőlem, hogy tudok-e ezt vagy azt az esetöt, hanem- Mond el, hogy húsz esztendő óta kivel mit tettél? -Hű az isteni! mondok -de csak úgy magamba- ha én azt mind elsorolom, nem eszök többet kóbászt kaláccsal! Mindössze enyit vallottam:- Uram én nem mondhatom, hogy nagyon jámbor embör lennék, de sokat se tudok a lopásrúl vagy rablásrúl, egy-két lopott jószág passzusát kiigazítottam, e volt a foglalkozásom. " 

A tisztelet és viszont segítség reményében szegény emberek és pásztorok bármikor kisegítették a bajból a zöldmezőjegyzőket, elég volt csak a kalapjukat leemelni fejükről máris tele lett az pénzzel. Azonban az ő idejük is leáldozott szép lassan, Ráday bukása után hiába jöttek a nyugalmasabb napok ahogy a sürgönyök és telefonok egyre elterjedtebbek lettek, nekik is kevesebb munka jutott.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. május 19.
Nézettség: 2,288 Kategória: Korok
Előző cikk: Zsigmond-kor Következő cikk: Kinézerek


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: