Kinézerek


Kinézerek

Így hívták a Ráday korszak utána azokat az embereket, akik a pásztorkodásból kiestek így a megélhetés miatt úgy döntöttek, hogy házásó emberek javára kémkednek. A házásókkal lepaktálva, megegyezve vagy pénzben vagy részesedésben a kinézer messze a lakóhelytől idegen lehetőleg kétszobás tanyákat térképezett fel. 

Öltözetét megváltoztatta, gyakran valamilyen fogyatékossággal is tarkította, hogy sajnálatot váltson ki a gazdákból, úgymint ferdehátúság. Valamilyen ürüggyel bejutott a tanyára és ott a legapróbb részleteket is megfigyelte miközben magát igyekezett minél jobban behízelegni, hogy minél tovább maradhasson és mindent megjegyezhessen. Amikor úgy érezte mindent tud, akkor eltávozott és a házásóknak a legapróbb részleteket is elmondta és rajzolta, hol a kétajtós szekrény, az ágy, a ruházati és tárgyi felszerelést. Volt, hogy árusnak adta ki magát és nagyon olcsón kínált háztartási eszközöket, ekkor még arra is volt módja, hogy a tiszta szobába bejusson és ott a sublótot, ágyat, asztal meg is mérje. Ha ráálltak a vásárra előleget kért rafináltan, amíg a gazdasszony mérte a babot vagy lisztet a kamrában addig még alaposban körbenézhetett. Feltérképezte a családtagok számát, a baromfiak mennyiségét és főleg a kutyák számát, akik megzavarhatták a kipakolás menetét. 

Ennek tudatában a kinézer átadott minden információt a bűntársaknak, ha mégsem jól jegyzett meg mindent és lebuktak akkor siralomház várt rájuk. A siker vagy sikertelenség előtt azonban még egyszer be kellett jutni a szobába, erre a legalkalmasabb időpont mindig valamilyen esemény volt, amikor a kutyák is a húsos asztal körül sündörögtek és nem a házőrzéssel voltak elfoglalva. Ekkor az egyik házásó cimborája eltévedt vagy megvert embert színlelve bebocsájtást kért a tanyára, ahol biztosan megetették, ezzel is telt az idő. Majd elővette furulyáját, dudáját és a nagyobb gyerekek örömére, már ha voltak vagy a háziakéra hangos mulatságba kezdett, hogy elterelje a háziak figyelmet. Amíg ők bent milattak és a cinkos fennhangon énekelt-

"Ássad Tamás, vigyed Balázs
Lőrinc a vendég!" 

-addig a többi gonosztevő a házalján át beásott és elvitte a vagyontárgyakat a másik szobából, az est leszálltával már csak azt vették észre hogy lebeg a terítő a padon vagy asztalon, mert kintről fújta be a szél, persze eddigre a zenélő vendégnek is rég hűlt helye lett.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. május 19.
Nézettség: 3,128 Kategória: Korok
Előző cikk: Zöldmezőjegyzők Következő cikk: Tájfelnézők és sullogók


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: