Osl nemzetség


Osl nemzetség

Az Osli nemzetség már a tatárjárás előtti korszakban előkelő szerepet vitt hazánkban. Őse az 1200-1230 között élt I. Osli volt; fiai közül Benedek, 1231-től váradi püspök, aki miután a tatárok pusztítása elől szerencsésen megmenekült, 1242-ben a győri püspökséget foglalta el. Testvére Miklós (1237-1239) győri ispán volt, utódait azonban nem ismerjük. Miklós győri püspök másik testvérének, Tamásnak unokája, Gergely szerzett először e nemzetség tagjai közül birtokokat Győr vármegyében; hadiérdemeiért IV. László király 1287-ben a Bikaföldet adományozta neki.

Gergelynek azonban fiu tódja nem volt, birtokai, az említett Bikafölde, továbbá Borba és a sokoróhegyi szőlők, testvérének, Lőrinc zalai főispánnak (1308-1330) fiaira, a Kanizsai család őseire szálltak. E családból a fenti Lőrinc unokái, János esztergomi érsek, Miklós királyi főtárnokmester és István királyi udvarmester 1401 február 17-én Baráti helységet nyerték Zsigmond királytól adományul.

Az Osl nemzetségből ismert volt még Herbold ispán is, aki 1241-ben, mikor IV. Béla királyunk a Muhi csata után Dél-Dalmáciába menekült, az őt üldöző Kádán tatár alvezér elől, családját Klissza várába menekítette. Ekkor Klissza kapitánya az Osl nemzetségbeli Herbord ispán volt, aki sikerrel védte meg Klisszát és a király családját, köztük a gyermek trónörököst, a későbbi V. Istvánt és a király kilencedik gyermekét, az ott született későbbi Szent Margitot is - akit a horvátok ezért Klisszai Szent Margitként tisztelnek. IV. Béla király e tettéért az Osl nemzetségnek a Rába mentén jelentős birtokokat adományozott.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 22.
Nézettség: 1,260 Kategória: Korok » Nemzetségek
Előző cikk: Nádasd nemzetség Következő cikk: Pok nemzetség

Forrás:
hu.wikipedia.org


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: