Balogsemjén nemzetség


(Balog-Semjén, Bolok-Symian, Bolok Simián, Semyen)

A száznyolc ősi nemzetség egyikének számító Balog-Semjén nemzetség tagjainak birtokai a mai Kállósemjén (Kálló-Semjén) körül és a Szamos alsó folyásánál voltak találhatók. E nemzetségből származik a Semjéni, ill. Kállay, Biry és Domahidy család.

Kállay család 

A Kállay család (Nagykállói) egyike legrégibb nemesi családainknak, amelyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a család nevét és előnevét adó Nagykálló (Nagy-Kálló) mezővárost minden oklevél szerint és valószínűleg azon is túl az államalapítás vagy a honfoglalás óta birtokolja. 13. századi oklevelek tanúsítják, hogy a Balogsemjén nemzetségből ered.

Balogsenjén nembeli Ubul II. András király korában

Kállay János lásd: mohácsi csata

Kállay Miklós miniszterelnök.

Kállay Béni Osztrák–Magyar Monarchia közös pénzügyminisztere

Kállay Tibor pénzügyminiszter

Dusan Kállay Andersen díjas (1988) könyvillusztrátor

 

Domahidy család 

A Domahidy ág ősi fészke Domahida helység, mely az 1730-es évek végén a Kraszna (folyó) jobb partján állott, hol egykor megyei gyűléseket is tartottak. 1738-ban azonban birtokosa, Domahidy István a folyó bal partjára, az Ecsedi-láp szélére telepítette át, Nagykároly és Szatmár közé.

Az 1800-as években még teljes egészében Szatmár megyében élő család többi birtoka nagyrészt a Szamos folyó két oldalán Angyaloson (Szamosangyalos), Sályiban (Szamossályi, valamint Pátyodon, Kisnaményban, Orosziban (Vámosoroszi), és az Érmelléken, Endréden volt.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 22.
Nézettség: 1,602 Kategória: Korok » Nemzetségek
Előző cikk: Balog nemzetség Következő cikk: Bána nemzetség

Forrás:
hu.wikipedia.org


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: