Történelem - Legolvasottabb cikkek

   

Szomolányi győzelem (1704. május 28)
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
A Dunántúl 1704 márciusában történt elfoglalása után ellentámadást készít elő Heister Siegbert tábornagy Bercsényi Miklós Vág folyó menti csapati ellen, a támadást május közepén kezdi meg.
Kommentár nélkül a magyarság szerepéről Európa történetében
"A valós magyar őstörténelemről szóló írást hálásan köszönöm. Eljött végre az igazság órája, hogy ha alaposan megkésve is, de kiderüljön, hogy valójában hol volt és mely nép alkotta az emberi civilizáció bölcsőjét. Hála a jó Istennek mindezt egyre többen tudjuk nem csak e honban, hanem a nagyvilágban is.
Appendix
Irodalom » Documented facts and figures on Transylvania
EXCERPTS   from the Constitution of the Socialist Republic of Rumania   Art. 17. "The citizens of the Socialist Republic of Rumania, irrespective of their nationality, race, sex or religion shall have equal rights in all fields of economic, political, juridicial, social and cultural life.   The State shall guarantee the equal rights of the citizens.
A Magyarok "honfoglalása", azaz a Kárpát-medencébe való visszaköltözése
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
A "honfoglalás" szó viszonylag új keletű. Anonymus 1195 körül, Kézai Simon 1283-ban "visszaköltözésnek", Thuróczy János 1488-ban "visszatérésnek", Székely István 1559-ben és Heltai Gáspár 1575-ben "második bejövetelnek", a Képes Krónika 1490-ben, Ranzano és Bonfini mester 1497-ben pedig "nagy visszaköltözésről" írnak.
Attila nagykirály
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
Annak az Attila-portrénak, melyet az első évezred egyik vagy "a" legnagyobb uralkodójának személyisége köré ellenségeinek gyűlölete és az európaiak rosszindulatú alkotó képzelete vont vajmi kevés köze van a valósághoz.
Középkori krónikáink a hazatérésekről
Irodalom » Szondi Miklós: Történelemírásunk ellentmondásosságai
A Magyar Tudományos Akadémia tanítása szerint 895-ben volt a „honfoglalás”, de ennek ellenére a honalapítás évezredes emlékének megünneplése Magyarországon mégis 1896-ban volt.   Ez a millenniumi ünnepség olyan jelentős volt, hogy még törvényt is hoztak róla, sőt a magyar öl hosszmérték is ezért 1896 cm hosszú.
A kálizok, a böszörmények és a bercelek
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
- A káliz a középiránihoz hasonló nyelvet beszélő indoeurópai nép. Ötvöződésük helye a Kr.előtti XIII. században az Amu-darja deltája körüli Horezm volt. A dinasztia létrejötte után hurrik, masszagéták és szkíták is bekerültek a kálizok közé. Híres öntözőcsatornáikat a Kr. előtti VIII-VI. századok között építették. Horezm függetlenségét a Kr. utáni I.
'56-ban nem voltunk egyedül
Csaták »
Franco tábornok 100 ezer katonát küldött,de az USA megállította őket.Az eddig széles körben ismertekkel ellentétben 1956-ban nem maradt a magyar forradalom magára.      Spanyolország teljhatalmú vezetője, Franco tábornok 100 ezer önkéntes katonát indított útnak Magyarország felé, hogy megsegítsék a magyar forradalmárokat a bolsevik elnyomók elleni közdelemben.
Mesterházy István
Személyek »
(Mesterháza, 1811. április 23. – Mesterháza, 1854. december 8.) katonatiszt, az 1848–49-es szabadságharcban a honvéd hadsereg ezredese. A soproni evangélikus líceumban végezte tanulmányait, majd 1831-ben hadapródként lépett a császári hadsereg 32. (Esterházy) gyalogezredébe. 1832-től 1837-ig a magyar nemesi testőrségben, 1837-től a 6. (Wallmoden-Gimborn) vértesezredben szolgált.
Őseink lovairól
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
Eurázsiában az Equus fajon belül négy fajtacsoport alakult ki; 1. Belső-Ázsiában az Equus (ferus) Przewalskii (Poljakoff 1881), a przewalski ló, vagy mongol nevén taki ló, amely a mongol, a kirgiz és a kínai lovaknak az őse; 2. nyugatabbra az Equus (ferus) Przewalskii Gmellini (Antonius 1912), más néven tarpán, amely a lengyel, a dél-orosz, a perzsa és az arab lovaknak az őse; 3.

673 cikk | 14 / 68 oldal