Történelem - Legolvasottabb cikkek

   

Ősi magyar népi hangszerek eredete és párhuzamai
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
Az énekes zene mellett fontos megvizsgálni, hogy milyen kapcsolat van az európai és ázsiai, illetve a keleti népek és a magyar nép által használt hangszerek között. Az európai zenekultúra legtöbb hangszerének ázsiai eredetét az magyarázza, hogy a régi keleti kultúrák messze magasabb színvonalon álltak, mint a korabeli nyugat-európaiak.
Árpád-házi Daka József - Interjú és történeti leírás 1220 évtől 1944-ig. Magyarország megkoronázott Királya él.
Személyek »
Egy üzenetet kaptam, Attilától a MagyarVagyok oldalon: "Daka Józsefre ha rákeresek az oldalon még nem találok semmit.Talán érdemes lenne ebben az irányban is dokumentálódni. Akár elmenni Egerbe és személyesen beszélni vele..." így én, (Lóri) elmentem Egerbe, és személyesen utánajártam a dolognak.
I. Apafi Mihály
Személyek »
Apanagyfalvi I. Apafi Mihály (Ebesfalva, 1632. november 3. – Fogaras, 1690. április 15.) erdélyi fejedelem. Uralkodási ideje: 1661. szeptember 14. – 1690. április 15. Apafi György fiaként született 1632-ben. 1650-ben vette feleségül Bornemissza Annát. II.
Móricz János, Juan Moricz a spanyol nyelvű sajtóban
Ez a cikk csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk.
"Móricz 1969" Expedíció, Magyar ifjúság, 1970-es cikkje
Ez a téma, leírás csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk. ami itt található: MÓRICZ JÁNOS   Dél-Amerika régészeti emlékeinek feltárása régóta foglalkoztatja a tudósokat. Számtalan expedíció indult el és tért vissza eredménytelenül, sőt az is előfordult, hogy többé semmi hír nem jött felőlük.
Tiszaháti felkelés ( 1703. május-június)
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
Esze Tamás 1703 májusában átveszi II.Rákóczi Ferenc kiáltványát és a piros selyem zászlókat, majd Bereg felé indul, ahol már türelmetlenül várja őt az elnyomott és agyon sanyargatott szegény nép.
A Hármas Kistükör
Irodalom » Szondi Miklós: Történelemírásunk ellentmondásosságai
Hogy milyen módszerekkel dolgoztak, azt megláthatjuk a Hármas Kis-Tükörből.   (Köszönetemet fejezem ki Nagypál Botondnak, aki fölhívta a figyelmemet erre a könyvre, rámutatva arra, hogy ez három bejövetelről ír. – szerk.) Ezt a tankönyvet Losontzi István írta 1771-ben s több mint ötven kiadást, átdolgozást ért meg.
A magyar katonai élelmezés úttörője: Békéssy József vezérkari őrnagy
A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményének egyik kiemelkedő darabja a Békéssy József vezérkari őrnagy által tervezett fogatolt tábori sütőkemence.
Tóth Gyula: A magyar krónikák és a kitalált középkor
Amikor Heribert Illig kidolgozta „kitalált középkor” néven ismertté vált elméletét, elsősorban Európa nyugati felének történelméből merítette érveit. Hivatkozott a Karoling Birodalom korából fennmaradt hatalmas mennyiségű hamis okmányra, az aacheni palotakápolna saját korát több évszázaddal megelőző építészeti megoldásaira, XIII.
Detre Csaba - Hun szavak, szövegek
Irodalom » Szondi Miklós: Történelemírásunk ellentmondásosságai
Detre Csaba, Hun szavak, szövegek (Magyar hangtani átírásban, örmény és görög szövegek alapján)   Bizonyos vagyok benne, hogy mindenki talál majd valami szépséget, valami rácsodálkozni valót abban, amikor az itt következő hun szavakat majd magyar füllel hallja.

673 cikk | 3 / 68 oldal