Történelem - Legolvasottabb cikkek

   

Kun Miatyánk
Magyarországi kun nyelvemlék. Csaknem teljes szövege 2 forrásból, a Kun kódexből (Codex Cumanicus, CC), ill. Magyarországon a debreceni kollégiumban és a kunszentmiklósi levtárban őrzött 18. sz. példányból ismert. Korábban Nánásy János Kiskun ker. táblabíró rendeletére a fülöpszállási iskolában is oktatták, s 1948-ig a kunsági iskolákban is tanították.
Balogh Ádám
Személyek »
Béri Balogh Ádám (Vas vármegye, 1665 körül – Buda, 1711. február 6.) kuruc brigadéros, dunántúli középbirtokos nemes.   Béri Balogh Ádám 1665 körül született, a hagyományok szerint Hegyhátkisbéren. Kuruc brigadéros, dunántúli közép-birtokos nemesként ismerjük. Dunántúli római katolikus köznemesi család sarja, édesapja Balogh István (†1678) édesanya Káldy Rebeka volt.
Dobó István
Személyek »
Ruszkai báró Dobó István (1502 körül – Szerednye, 1572. május) leginkább Eger várkapitányaként ismeretes. Mint felvidéki nagybirtokos nemes, a mohácsi csatát követően a két király küzdelmében végig Ferdinánd pártján állt.   1502 körül született Dobó István, Felvidéki nagybirtokos család gyermeke. Édesapja Dobó Domokos, aki 1498-ban kötött házasságot Cékei Zsófiával.
Levédia
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
Levédia a Don, a Donyec és az Azovi-tenger között húzódó terület. Ezen a területen őseink igen rövid ideig tartózkodtak. "A magyarok a kazárok közelében éltek és "három esztendeig" minden háborújukban együtt harcoltak a kazárokkal" - írja a Bíborbanszületett Konsztantín császár.
History
Irodalom » Documented facts and figures on Transylvania
440 B.C.   Herodotos described the SCYTHIANS, inhabiting the "lands East and North of the Danube river". "Scythian" is the collective name of a group of TURANIAN people, supposedly descendants of the SUMERIANS, but certainly carriers and preservers of the Sumerian culture.
A magyar tulipánmotívum eredete
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
Nemcsak a szablya, a lószerszám, az övveret és az íj kapcsolja a magyarokat a keleti népekhez, hanem a tarsolylemezeken, más díszítési eszközökön megnyilvánuló művészi szemlélet is. A vad tulipán géncentruma vidékén a népművészetben korán megjelenik a tulipánmotívum, hiszen a tulipán-motívumot maga a természet kínálja.
Betyár világ - Angyal Bandi (1760-1806)
Személyek »
  Angyal Bandi volt az első úri betyárunk, nemesi családból származott, tisztességes neve Szentmártonyi Ónody András. Borsód megye legnagyobb birtokos családjából született, apját Ónody Andrásnak, anyját Olchváry Krisztinának hívták.  Bandi magánéletéről keveset lehet tudni azt is inkább szájhagyományokból. Kedvenc helye Dusnok volt, de sokat tartózkodott Topolya környékén is.
Betyár világ - Rózsa Sándor (1813-1878)
Személyek »
 Rózsa Sándor ahogyan emlegették a betyárkirály, a leglegendásabb az összes magyar betyár közül, nincs olyan ember, aki ne ismerné nevét, hírét, aki ne ismerne róla történeteket.  Annyira legendássá vált alakja, hogy már életében csodálat és tisztelet vette körül, rengeteg ballada és szájhagyomány fűződik a nevéhez már egészen születése napjától fogva.
A griff
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
A griff biológiailag két állatból van összetéve: egy ragadozó madárból és az oroszlánból.
I. Ferenc József
Személyek »
(Bécs, 1830. augusztus 18. – Bécs, 1916. november 21.) osztrák főherceg, 1848-tól haláláig osztrák császár, 1867-től Magyarország megkoronázott apostoli királya, Erzsébet császárné és királyné férje.

673 cikk | 4 / 68 oldal