Történelem - Legolvasottabb cikkek

   

A Magyarság eredete
Minden nép számára alapvető dolog a történelme ismerete, hisz ez ad nemzeti identitást az illető közösségnek, továbbá erősen befolyásolja gondolkodásmódját, viselkedését, jövőbe vetett hitét. Éppen ezért, egy-egy nemzet leigázásakor, igyekeznek az illető nemzet történelmét átírni, hogy minél szégyenletesebb, jelentéktelenebb legyen, illetve elvágni őt gyökereitől.
Gyimóthy Gábor – Nyelvlecke  Firenze – 1984
Irodalom » Szondi Miklós: Történelemírásunk ellentmondásosságai
Gyimóthy Gábor – NyelvleckeFirenze – 1984Egyik olaszóra során,Ím a kérdés felmerült:Hogy milyen nyelv ez a magyar,Európába hogy került?Elmeséltem, ahogy tudtam,Mire képes a magyar.
Nagyszombati csata (1704. december 26)
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
1704 októberében megszakadnak a császári-kuruc béketárgyalások, újra a fegyvereké a szó. A több mint egy éve ostrom alatt tartott Kassa és Eperjes megadja magát.  Heister tábornok a Dunántúlon indít támadást, míg 20000 fős seregét maga Rákóczi indítja el Felső-Magyarországon Érsekújvár és Lipótvár elfoglalásáért.
Lorántffy Zsuzsanna
Személyek »
(Ónod, 1600 körül – Sárospatak, 1660. április 18.): I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége
A görög nép és görög kultúra kialakulása
Irodalom » Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete
Az Égei- térség kétféle emberfajtájának egybeolvadása és a hellén (görög) nép kialakulása a dór bevándorlás lezajlása után még sokáig váratott magára, mert a kétféle népesség századokon át megtartotta a maga külön valóságát. Még Herodotos korában is sok Pelasg falu létezett, ahol az ősi nyelvet beszélték. Az összeolvadás és az új nép kialakulása tulajdonképpen csak az 5.
Az egyiptomi írás is magyar írás
Irodalom » Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete
Az egyiptomi hieroglifikus írás a magyar népek őshazájában korábban mindenütt használt tiszta képírásból alakult ki, akárcsak a mezopotámiai ékírás, azzal a különbséggel, hogy Egyiptomban a jelek képszerűsége mindvégig megmaradt. Az írásforma a két Egyiptom egyesítésekor lényegében már készen állt s ami azután történt voltaképpen csak bővülés és tökéletesedés volt.
Magyar népművészeti stíluselemek
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
A szimbolikus gondolkodásmód, a köznyelvi képes beszéd és a rajzolt jelképek évezredek óta az emberiség közismert és nélkülözhetetlen eszközei. Ezt az eszköztárat megismerni annyit jelent, mint a kultúra egyik fontos beszédmódját megtanulni és megérteni a gondolat kifejezésének egyedül az emberre - adott esetben a magyar emberre - jellemző módját.
Zách Felicián
Személyek »
(? – Visegrád, 1330. április 17.) magyar katona, politikai kalandor. Kezdetben Csák Mátét szolgálta, aki egy időben Felvidék de facto ura volt, de függetlenedési törekvéseiben a frissen megválasztott Károly Róbert királlyal szemben. Zách Csák oldalán komoly vagyonra tett szert és magas rangba jutott, mielőtt átpártolt volna a királyhoz.
1921. április 3. – Interjú Horthy admirálissal a New York Times-ban : „Ennek a nemzetnek monarchia kell!”
  Charles H. Grasty Különtávirat a New York Times-nak Budapest, 1921. április 3. A mai napon interjút adott nekem Horthy admirális, aki az utóbbi napok eseményei következtében az egyik legérdekesebb európai személyiséggé lépett elő. Mindenekelőtt biztosított róla, hogy Károly visszatérési kísérlete teljesen meghiúsult.
Ősi magyar népművészeti stíluselemek
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
A magyar népművészetre az egyszerű, világos és átlátszó dialektika a jellemző . Ember- és mitikus alakjait különböző geometrikus formákba vagy virágmintákba rejti. A természet a maga változatos forma- és színvilágával szembesül ebben a művészetben az örök emberi értékekkel: a képzeletvilággal, az absztrakciós képességgel és a misztifikáló hajlammal.

673 cikk | 7 / 68 oldal