Történelem - Legújabb cikkek

   

 
Tisztségek »
A gróf (latinul comes), a középkori Nyugat- Közép- és Dél-Európában a királytól sokszor csak közvetetten függő, nagyfokú autonómiával rendelkező feudális nagybirtokosokat jelentette, akik egy-egy területi egység vezetői, a helyi közigazgatás, katonai és bírói hatalom birtokosai voltak.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
1. §. A szolgák eredetéről Magyarországon. Mivel azonban némelyeket érdekel, mik az udvarnokok, várnépek, továbbá a cselédek, szabadosok és rabszolgák, kikkel csak nem egész Magyarország telve van, és honnan vették eredetöket, ezt is méltónak gondoltam jelen munkámhoz csatolni.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
1. §. A jövevények beköltözéséről Gyeics vezér idejében. Minthogy a tiszta magyarságban nincs több törzs vagy nem, mint a száznyolcz nemzetség, lássuk, honnan veszik eredetöket azok nemzetségei, kik az olasz földről, vagy Németországból vagy más tartományokból származtak.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
Hajdan az ó szövetség idejében és most a világ hatodik korszakában különböző irók, különböző történeteket sokszor és sokféle módon irtak le, mint Josephus, Isidorus, Orosius, Gotfridus és mások minél többen, kiknek neveit említenem nem szükség.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
LEGGYŐZHETETLENEBB ÉS LEGHATALMASABB URÁNAKIII-DIK LÁSZLÓNAK,MAGYARORSZÁG NAGYDICSŐ KIRÁLYÁNAK,HŰ PAPJA KÉZAI SIMON MESTER KÍVÁNJA,HOGY AHHOZ ÁHÍTOZZÉK,KINEK DICSŐSÉGÉT A NAP ÉS HOLD CSUDÁLJAMinthogy erősen szíveteken fekszik, hogy a magyarok tetteit ismerjétek, s azt én igazán tudom, gondoskodtam, hogy azon nemzet történeteit mellyek különbkülönbféle irományokban Olasz-, Francz...
 
Irodalom » Anonymus: Gesta Hungarorum
Mesternek mondott P, a néhai jó emlékű, dicsőséges Bélának, Magyarország királyának jegyzője, N-nek, az ő legkedvesebb barátjának, a tisztelendő és az írástudás művészetében avatott férfiúnak üdvözletét meg kérése teljesedését jelenti.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
Visszatérvén onnan atyjokhoz s búcsút vévén tőle, minden vagyonostól a meotisi ingoványok közzé szállának lakozni. Meotis tartománya pedig Persia hazával határos s egy igen keskeny gázlón kivűl mindenfelől tenger övezi környűl; folyói teljességgel nincsenek, fűben, fában, madárban, halban és vadban bővölködik. Nehéz oda bé, s onnan kimenni.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
Minthogy az özönviz csapása által Noén és három fián kivűl minden test elpusztúlt, végre Semtől, Kámtól és Jáfettől az özönviz után hetvenkét nemzetség származott: Semtől huszonkettő, Kámtól harminczhárom, Jáfettől pedig tizenhét.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
Azon kapitányok közt tehát Árpád, Álmos fia, ki Előd fia, ki Ögyek fia volt, a Turul nemzetségből vagyonban gazdagabb s hadban hatalmasabb vala.
 
Irodalom » Kézai Simon: Gesta Hungarorum
Gizella királyné pedig a gonoszok tanácsából húga fiát, a velenczei Pétert, kinek atyja a velenczeiek herczege volt, tevé királylyá a magyarokon, hogy kénye kedve szerint teljesíthesse akaratjának gerjedezéseit, s hogy Magyarország, szabadságát vesztve, a németek alattvalója legyen.

673 cikk | 7 / 68 oldal