Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben II.


Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben II.

Monília Monilia laxa

Ezeknél a gyümölcsfajoknál sajnos most is sláger a moníliás betegség. Amint arról korábbi cikkben olvashattak ez a gomba a virágzáskor fertőzi a csonthéjasok fáit, jelenleg még a meggyek virágoznak. Ha a virágzáskor nem sikerült a monília elleni kémiai védelem, elhervadt virágfürtöket, elhervadt leveleket, hajtásokat láthatunk a fán. Elvirágzás után már csak egy lehetőség áll rendelkezésre: az elhalt részek gyors levágása, lefűrészelése. Minél előbb, annál hatékonyabb. A levágást a beteg, elszáradó rész alatt 30-40 cm-re kell ajánlott elvégezni, a vágott vessző belül világos, egyszínű zöld legyen. Az óvatos, fát sajnáló csonkolásnál a gomba micéliuma a fás részben benne marad, abból tovább nő a vastag vázágak, majd onnan a törzs felé, és a fa későbbi elhalását idézi elő. A fás részben élő gomba ellen jelenleg nem tudunk gombaölő szerekkel védekezni.

Őszibarack lisztharmat Sphaerotheca pannosa var. persicae

Az őszibarack lisztharmat kórokozója is a fertőzött rügyekben telel, mint az almalisztharmat. A fiatal, fertőzött lisztharmatos hajtásról kerülnek a gomba konídiumai az egészségesen kifejlődött levelekre, és fertőzik azt. Ellen való védekezésnél az alma lisztharmatnál leírtak alkalmazhatók.

 

 

 

Tafrina Taphrina deformans

A csapadékos és hűvös időjárás különösen kedvezett és kedvez az őszibarack megjelenésének , és a kórokozó gomba fertőzésének. A gomba az 1-2 cm-es apró leveleket már fertőzi. Ha hűvös, csapadékos az tavasz, 2-3 alkalommal lehet szükséges ellene a permetezés. Ezek elmulasztása esetén a levelek torzultak, deformáltak lesznek, és 2-3 hét múlva lehullanak a fáról. Védekezésre ajánlott szerek: Merpan 50 WP, Orthocid 50 WP, Delan SP, Score 25.

 

 

Poloskaszagú vagy fekete és sárga szilvadarázs Hoplocampa minuta Christ és H. flava L.

Szilvafáknál a sziromhullás után a poloskaszagú és a sárga szilvadarázs kártételére kell számítani. Ezek a kártevők tojásaikat a virágok csészecimpáiba rakják, az onnan kikelő apró lárvák berágják magukat a gyümölcs kezdeménybe, életük, érési táplálkozásuk során 4-6 gyümölcsöt is károsíthatnak. A kiodvasított apró szilvák lehullanak. A poskaszagú darazsak rajzása május elején várható. A tojásrakás idejére kell a védekezést időzíteni. Az engedélyezett szerek csak speciális növényvédelmi ismeretekkel, és ezt igazoló zöld könyv birtokosainak részére, tehát II. forgalmi kategóriás szerek : Rogor, Fyfanon. A szabad forgalazású szerek közül biztosan hatásosak: Basudin 600 EW, Trebon, Actara, Zolone, Actellic stb. Házikertben a lehullott, üreges, nagy lyukkal rendelkező szilvákat érdemes naponta összegyűjteni, ezzel megelőzhetjük a lárvák további szilvákba történő átmászását és áttelelését.

Apiognomóniás levélfoltosság Apiogognomonia erythrostoma

Kajszifáknál az apiognomóniás levélfoltosság órokozójának fertőzése párás, csapadákos, meleg időszakban különösen nagy valószínűséggel várható. A beteg levelek a fertőzést követően csak 2-3 héttel később jelennek meg, amikor már nem lehet a kárt elhárítani. Érdemes ellene permetezni a következő kontakt szerek bármelyikével: Antracol, Champion, Dithane, Kocide, Manex, Miltox special. Ha a következő 1-2 hét kifejezetten csapadékos hatékonyabbak a következő szisztemikus hatású szerek: Topas, Tosin. A gomba a fertőzött , beteg levekkel a talajon telel át, ezért a védekezés alapja ezeknek a leveleknek (fertőzési forrásnak) a megsemmisítése, azaz talajbaforgatása és összegyűjtése.

Gyapjaslepke Lymantria dispar

A rettegett gyapjaslepke fiatal lárvái gyapjas petecsomóiból a közeli napokban bújtak elő, erdők közeli gyümölcsösökben és szőlőn mindenhol felléphetnek, tömeges jelenlétükkel súlyos rágási kárt okothatnak. Minél fiatalabb korban permetezzük őket rovarölő szerrel, annál hatékonyabb azok ölő hatása. Ne várjuk meg, hogy nagyra nőjenek: a meghízott, zsíros lárvák ellenállnak a rovarölő szereknek, valamint rágásukkal a fák lombján tetemes veszteséget okoznak. Javasolt rovarölő szerek: Dipel ES, Dimilin 25 WP, Nomolt 15 SC.

A fejlődésgátló Dimilin és Nomolt hatása késleltetett, a lepermetezett növényből a lárváknak enniük kell, hogy a gyomrukba kerüljön, és csak napok múlva fejezik be a rágást, a károsítást.

Levéltetvek

Megjelentek a levéltetek! A növényekre azok szárnyas egyedei települnek be, majd 1-2 hét alatt tömegével láthatók a levelek hátoldalán az apró, fiatal tetűtökből álló telepek. Ha időben észrevesszük, gyakran elegendő a telepeket tartalmazó levelek, hajtások levágása, megsemmisítése. Ha észlelésükkel elkéstünk, már csak a kémiai védelem marad. Hatékony irtására alkalmasak a következők: Chess, Actara, Basudin 600, Chinmix, Cymbush,Decis, Karate, Sherpa,Talstar, Zolone.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 15. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 4,201 Kategória: Kertészkedés
Előző cikk: Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I. Következő cikk: Kert az erkélyen? Zöldségek az erkélyen is

Forrás:
www.kertpont.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: