Magaságy


Magaságy

Rétegek a kerti magas-ágyban.

A magas ágyba sok anyagot is rétegezhetünk. Öt réteg szabályait mutatjuk be és ötleteket adunk ahhoz, hogyan érjük el a növények számára legelőnyösebb kompozíciót.

A magas-ágyat ősszel vagy tavasszal készítjük el. Az őszi építés előnyösebb, mert a magvetésig a talaj némileg megülepszik, és tavasszal a lesüllyedt talajt a szükséges mértékben feltölthetjük.

                                       

A legnehezebben bomló anyagok alulra kerüljenek, majd az e fölött levő rétegek egyre gyorsabban bomló, korhadó anyagokból álljanak. Voltaképpen ez az élettani magyarázata a magaságynak, hiszen a fokozatosan elbomló szerves anyagokból szén-dioxid (C02) szabadul fel, ami elősegíti a növények asszimilációs tevékenységét; a bomlás nyomán keletkezett hő pedig átmelegíti a gyökerek által behálózott talajréteget, és meggyorsítja a magok csírázását, valamint a gyökerek és a föld feletti részek vegetatív fejlődését.

1 réteg

Ez a 20 cm vastagságú réteg a leghosszabb idő alatt elbomló, cellulózban gazdag anyagokból áll. Ehhez célszerű egész évben gyűjteni a gyümölcsfák koronájának ritkításából, és minden metszéséből származó gallyakat és vesszőket, a szőlővenyigét, amelyeket ajánlatos 5-10 cm-es darabokra felaprítani, hogy a réteg könnyebben tömöríthető legyen. Olyan helyen, ahol a magaságy helyén levő talajréteg kiemelésekor a földben több cserebogárpajort találtunk, célszerű talajfertőtlenítő szert kiszórni. A réteg elhelyezése és elegyengetése után az anyagot alaposan tapossuk meg.

2 réteg

Ez is 20 cm vastagságú réteg és lassan bomló anyagokból áll. Korhadása közben felmelegszik, és hőt juttat a felette levő talajrétegbe. Ide kerülhetnek a nyári szerves hulladékok, például a bab és a borsó, valamint a burgonya, a napraforgó, a kukorica szára, a kipréselt, kifőzött szőlőtörköly, az évelő virágok levágott szára, szalma, az állatok takarmányozására valamilyen okból már nem alkalmas széna stb. Ezt is meg kell taposni, és öntözni, ha nagyon száraz volna.

3 réteg

Ez a réteg már 25-30 cm vastagságú legyen és részben már elbomlott anyagokból tevődjön össze. Aki megteheti az szedjen fel kb. 15 cm vastagságú gyeptéglát és ezt a gyepes felületükkel lefelé rakja rá a 2. rétegre. Ehhez a réteghez még tölthetönk 15 cm vastagságban lehullott lombokből vagy lenyírt fű keverékéből, mert így nagyobb esély van arra hogy minden magaságyban termesztett növény megtalálja a maga optimális fejlődéséhez szükséges tápanyagot. Ebbe a rétegbe jó lenne még beletenni fenyőkéreg-törmeléket, ami azért jó, mert nagyon könnyen humifikálódik, és belőle megközelítőleg semleges kémhatású talaj képződik. A fenyőkéreg megőrzi az alatta levő talajréteg nedvességét, megakadályozza a gyomosodást, és tápanyagokat is ad át a növényeknek.

Mivel száraz és nedves állapotban egyaránt jól járható, nem porzik, ezért kiváló a parkok és a kertek útjainak a burkolására.

     

4 réteg

Ez a réteg is 20 cm vastag, de már olyan szerves anyagokból áll, amelyekbe a mélyebben gyökerező növények gyökerei behatolnak és belőlük táplálkozhatnak.

Aki teheti szerezzen be istállótrágyát ( szalmás szarvasmarhatrágyából). Erre a célra az érett komposzt, ami 10%-os arányban össze lehet keverni baromfi-, házinyúl- vagy galambtrágyával is. A komposztot a kertben keletkezett szerves hulladékokból állítjuk elő.

A hulladékokat csinos kazalba halmozzuk össze. A kazal szélessége másfél méter, magassága 120-150 cm legyen. A kazal hossza attól függ, hogy mennyi szerves hulladékunk gyűlik össze.

kompost-kazal

 az érett komposzt

 A kazal tetejét - ha a szükséges magasságot elérte - tenyérnyi földréteggel takarjuk. Ebbe akár valamilyen nagy levelű zöldségfélét (tököt, dinnyét) is ültethetünk, hogy a kazal által elfoglalt helyet is hasznosítsuk.

Késő ősszel a komposztkazal anyagát átforgatjuk, meglevegőztetjük. Ez azért fontos, hogy az  oxigén jelenlétében szaporodó mikroorganizmusoknak kedvezzünk, és ez a  korhadás folyamatát is elősegíti. Fontos egy  tavaszi forgatás is. A szerves hulladékokból másfél év alatt érett komposzt képződik. Az érett komposzt homogén, szagtalan vagy kellemesen földszagú, könnyen kiszórható, jól lapátolható. Kiválóan alkalmas a kertek talajának trágyázására, a talaj termékenységének javítására. A komposztálás időigényes folyamat.

Komposztálás előtt érdemes a szerves anyagokat néhány milliméter nagyságú darabokra aprítani. Így a korhadást előidéző gombák és baktériumok nagyobb felületen támadhatják meg az anyagokat, így rövidebb idő alatt humifikálódnak. Ha felaprítjuk akkor még a korhadási idejük is lerövidül: a nyári időszakban 6-8 hét alatt érett komposztot lehet ily módon előállítani.

Vannak már olyan célszerű eszközök (komposztálok), amik műanyag elemekből állnak, és a csapadék, valamint a komposzt anyagában levő nedvesség nem korrodálja őket. Az is előnye ezeknek, hogy lehetővé teszik a folyamatos komposztálást. A tároló tetejére kerül a felaprított szerves anyag, alul pedig - egy kis ajtón keresztül - lehet kiszedni a kész komposztot.

                                      

                                              

Minden elbomlásra képes szerves hulladékból készülhet komposzt. Pl:a bab és a borsó, a burgonya szára, a lekaszált fű, az érett magokat nem tartalmazó gyomok, a szőlő és az őszibarackfák zöld válogatásakor keletkezett nyesedék, a szőlőtörköly, a konyhai hulladék, a fatüzelésű kályhák hamuja stb.

Ne kerüljön a komposztba kő, építési törmelék, salak, „bedöglött mész", cserépdarabok, üvegtörmelék, konzerves doboz, mert azok nem korhadnak el. A műanyag fóliák tejeszacskók, tejfölös poharak stb. ezek sem bomlanak el, tehát nem valók a komposztba!

Fontos még, hogy beteg növényi részeket se tegyünk bele, mert ezek ismét a termőföldbe kerülve megfertőzhetik a növényeket. Ne kerüljön a komposztba a diófák és a vadgesztenyefák levele sem. Ezek ugyanis egy olyan anyagot tartalmaznak, amely a talajba keveredve a talajban élő, szabad szemmel nem látható, de roppant hasznos élőlények (gombák, sugárgombák, baktériumok, ázalékállatok) élettevékenységét gátolják, vagyis a talaj termőképességét csökkentik.

5 réteg

Ez a legfelső, 20 cm vastagságú termőréteg, amelynek fontos hogy a fizikai, kémiai és biológiai állapota optimális legyen. A talaj akkor megfelelő,ha apró morzsákból áll, a vizet jól tárolja, de viszonylag könnyen átereszti a fölösleges vízmennyiséget. Legyen benne elegendő levegő (oxigén) a gyökerek élettevékenységéhez.
A talaj biológiai állapota akkor kedvező, ha sok benne a mikroorganizmus. A földigiliszta is szívesen fogadott vendég a magaságyakban, hiszen a talaj termékenységét javítja. Káros viszont a drótféreg, lótetű, cserebogárpajor stb., mert ezek vagy a növények gyökereit rágják el, vagy a föld feletti részeiket károsítják. Ellenük pl talajfertőtlenítő szerekkel védekezhetünk.

A biohumusz nagy értékű trágya, amelyet a trágyabontó giliszták elszaporításával állítanak elő. Teljesen szagtalan, barna, porszerű anyag, nemcsak a talaj szervesanyag-készletét növeli, hanem ellátja a növényeket a fejlődésükhöz szükséges valamennyi tápanyaggal is. Négyzetméterenként 2-3 kg biohumuszt ajánlatos a talaj felső rétegébe keverni.

Előfordul még az is, hogy a magaságy talajtömege a vegetációs idő alatt tömörödik és megsüllyed. Az első és a második réteg korhadása következtében áll elő ez a talajsüllyedés. Ezért nagyon fontos, hogy ezt a két réteget (1. és a 2. réteg) a berakás után tiprással alaposan tömörítsük, felső réteget ( 5. réteg) pedig egészen a keret pereméig töltsük fel. Az ősszel készített magaságynál a földet egy kissé púposan rakjuk bele, és tavasszal, a felső talajréteg elmunkálásakor, illetve a vetés és a palántázás megkezdése előtt pótoljuk a megsüppedt talajt. A talajszint süllyedése tavasztól őszig 25-30 cm is lehet.

Különböző méretű, anyagú és alakú magaságyakat lehet készíteni. Egy két példa képekben. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 19. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 5,180 Kategória: Kertészkedés
Előző cikk: Kert szalmabálán Következő cikk: Május, a munka dandárja a kertben

Forrás:
www.hobbikert.hu


   







Tetszik 1 Szabó Erika kedveli
Szabó Erika




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: