Márciusi halaszthatatlan tennivalók


Márciusi halaszthatatlan tennivalók

-Műtrágyázza a palántákat,még mielőtt az ültetőföldbe lévő tápanyagok kimerülnének.

-Mulcsozza az ágyásokat és a szegélyeket, amíg a talaj nedves, hogy később kevesebbet kelljen öntözni és gyomirtással bajlódni.

-Most vesse el a nyári dísznövények, az egynyári kúszónövények, a fűszernövények, a szagosbükköny, a paradicsom és számos más zöldségféle magvait. Némely magot közvetlenül a szabadföldbe vethet, de sok más növénynek hasznára válik, ha előbb cserépben vagy szaporítótálcán csíráztatja, megvédve a kedvezőtlen időjárással és kártevőkkel szemben.

-Ritkítsa a palántákat; a túlzsúfoltan növőkből gyenge egyedek válnak.

-Ritkítsa (egyelje) a szabadföldbe vetett téltűrő egynyáriak és a zöldségféléket, még mielőtt túlzsúfolttá válva egymással versengenének a fényért és a tápanyagért.

-Ültesse cserépbe, vagy helyezze szaporítótálcára az üvegházban a fiatal dísznövényeket és a postán rendelt érzékeny évelőket, nyomban megérkezésük után.

-Szedje szét az évelőt szegélynövények túl nagyra nőtt csomóit, még mielőtt túl sok hajtásuk fejlődne.

-Vágjon fás dugványokat a szaporítani kívánt cserjékből. A hamarosan megjelenő új hajtások miatt ez ugyanis rövidesen időszerűtlenné válik.

-Vágjon gyökérdugványokat; nagyobb valószínűséggel fognak meggyökeresedni, ha nyugalomban lévő növényről vágják.

-Metssze meg mielőbb a rózsákat, lehetőleg megelőzve az idei hajtások erőteljesebb kifejlődését.

-Ebben a hónapban fejezze be a kevés földdel a gyökerükön vásárolt gyümölcsfák és bokrok, valamint az ugyanilyen rózsák és más cserjék ültetését, hogy még a nyári száraz időszak beállta előtt legyen idejük megeredni.

-Elkezdheti a gyümölcsfák permetezését, ha az előző években gondot okoztak a kártevők és a betegségek. A permetezés idejét azonban gondosan válassza meg a rügyek, illetve a virágok fejlettségi állapotát figyelembe véve, nehogy kárt okozzon a méheknek és más hasznos rovaroknak.

-Szigorúan lépjen fel a kártevők ellen az üvegházban. A márciusi meleg számos üvegházi kártevő robbanásszerű elszaporodását idézheti elő, ezért nagyon fontos, hogy korán megfékezze őket.

-Szerelje le a kerti tó télen használt melegítőberendezését, és állítson fel helyette szivattyút.

 

Forrás:

Reader's Digest

Kertészkedés hónapról hónapra


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 22. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,897 Kategória: Kertészkedés
Előző cikk: Május, a munka dandárja a kertben Következő cikk: Őseink gyümölcsei


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: