10 tanács a környezetbarát élethez


10 tanács a környezetbarát élethez

10 tanács, hogy "biomamivá" válhassunk...

 

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy nekünk magunknak kell tennünk valamit, hogy a Földnek legyen jövője, hogy gyerekeink ne elsivatagosodott vidéken éljenek, hogy az évszakok ne tűnjenek el. A világ vezető hatalmai is igyekeznek megállapodásokat kötni, korlátozásokat vezetnek be, hogy a globális felmelegedés megállítható legyen, de a saját háztartásunkat is át kell alakítani, hogy megóvhassuk, megtarthassuk azt a helyet, ahol élünk.

Magunknak, a gyerekeinknek, az unokáinknak.

A környezettudatos élet nem kerül pénzbe, sőt spórolunk vele. Csak néhány szokásunkon kell változtatni, kicsit jobban odafigyelni. És jó példát mutatni a felnövekvő nemzedéknek.

1. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Szelektív gyűjtőszigetre vigyük a műanyag (PET) palackokat - szigorúan összepréselve, hiszen a levegőt nem kell a konténerbe tenni, az csak a helyet foglalja. Vigyük a papírt is, illetve az iskolai, óvodai papírgyűjtésre tegyük félre. Gyűjtsük a többi műanyagot is, fémet, üveget, ezeket is a gyűjtőszigetre vigyük el.

A konyhában keletkező szerves hulladékot komposztáljuk - ha kertes házban lakva, erre megvan a lehetőségünk - .

Ez lehet egy egyszerű, saját magunk által fából ácsolt, szellősen összeállított keret, melybe felváltva rétegezzük a szerves hulladékot (konyhai maradék, gyümölcs-, zöldséghéj), és az elkészült komposzttal tápláljuk az általunk termelt növényeket. Mosható pelenkát használhatunk, illetve ha úton vagyunk, nyaralunk, akkor olyat vigyünk magunkkal, mely lebomlik, komposztálható eldobható pelenka. A kinőtt ruhákat tegyük el, vagy ajándékozzuk tovább, vagy ruhagyűjtő konténerbe vigyük. A veszélyes hulladékot is külön gyűjtsük (elem, akkumulátor, vegyszer, festék maradékok), és a sütésből megmaradt olajat is gyűjtőhelyre vigyük.

                                         

2. Tisztaság vegyszerek nélkül

Először is cseréljük le a fertőtlenítő, mosogató, mosószereinket környezetbarát termékekre, melyek 98 százaléka biológiailag lebomlik. A törlőkendőket és porrongyokat mikroszálas kendőkre cseréljük le, melyekhez csak tiszta vizet kell használnunk. Ebből a kendőből minden helyiségre és minden munkafolyamatra jó, ha van egy. Nem túlságosan olcsó, de miután nem kell hozzá semmilyen szer, bőven behozza az árát! A mosáshoz - mely egy kisgyerekes családban heti több alkalom, mosódiót használhatunk, illetve a makacsabb foltokra mosószappant és környezetbarát folyékony mosószert. Az öblítéshez ecetet. Az ecet amúgy is nagyon fontos segítőtárs egy környezettudatos háztartásban: a makacsul ragaszkodó vízkő ellen sokkal hatékonyabb, mint bármely méregdrága és agresszív tisztítószer! A bútorok ápolásához mezei napraforgó olajat vagy méhviaszt használjunk - táplálja és fényessé, és vízállóvá teszi a fát.

3. A berendezés

A legtöbb bútor jó, ha fából készül, a huzatok természetes textíliából. Igyekezzünk a lehető legkevesebb áramot és vizet fogyasztani - ez a pénztárcánk szempontjából sem mindegy. Ezért is korszerű, kevés energiát fogyasztó háztartási gépeink legyenek, de nem túlságosan sok, csak amennyire feltétlenül szükségünk van. Mosógép, mosogatógép, számítógép, hűtőszekrény, hogy csak a nagy fogyasztókat említsem. Ha nem használjuk, akkor kapcsoljuk ki a tv-t, hifi berendezést, számítógépet, hiszen stand-by üzemmódban is csak feleslegesen fogyasztanák az áramot. Energiatakarékos izzókat használjunk.

4. A kertben

Ne használjunk vegyi anyagokat, vegyszereket. Természetes módszerekkel igyekezzünk inkább megvédeni a növényeinket, megtermelni az egész évre szükséges zöldséget/gyümölcsöt. A konyhakert mellett jó, ha van ha pár gyümölcsfánk is, amelyek szintén vegyszermentes gyümölccsel láthatnak el bennünket. A házunkat is igyekezzünk környezetbarát, természetes építőanyagokkal megépíteni: fa, kő, agyagcserép. Vízzel oldható lazúrt használjunk kül,- és beltérben egyaránt, fa nyílászárókat a műanyag helyett és kőporos vakolatot a műgyanta helyett. A kertben fa járdák lehetnek (vasúti talpfából és megmaradt gerendákból), a gyerekek mászókája, hintája, homokozója is fából készüljön.

A tetőről lecsorgó esővizet hordókba gyűjtjsük és ezzel locsoljunk, és nyáron a felállított medence "elhasznált" vizét se öntsük ki csak úgy: ezt is a növények kapják.

5. Közlekedéshez

Lehetőleg csak annyit használjuk az autót, amennyit feltétlenül muszáj. Rövidebb utakra gyalog vagy tömegközlekedve menjünk, és igyekezzünk úgy iskolát, óvódát választani, hogy könnyen megközelíthetőek legyenek. Mindannyiunknak lehet kerékpárja, bár ezt sajnos kevesebbszer tudjuk csak használni, mint szeretnénk - kevés a jó minőségű, biztonságos bicikliút, és túl sok az ámokfutó autóvezető az utakon...

6. A vásárlás

Havonta 2-3-szor nagyobb bevásárlás a helyi diszkontban vagy hipermarketben, és hetente az útunkba eső vagy éppen gyalog is megközelíthető kisebb boltokban. Nagyobb kiszerelésben vegyük meg, amit lehet, hiszen ezzel kevesebb csomagolóanyag jár. Fizetéskor ne kérjük el a műanyag zacskókat, hanem textil szatyrot vagy nagy zsákot, kartont vagy ládát vigyünk magunkkal és ebbe pakoljunk. Az üveges, papírdobozos csomagolást előnyben részesítsük a műanyaggal szemben.

Ezek mellett igyekezzünk úgy élelmiszert választani, hogy az egészséges legyen, a lehető legkevesebb színezékkel és tartósítószerrel.

7. Az ifjú környezetvédők

A gyerekek mindebben kíváló partnerek - sokszor ők hívják fel a figyelmünket arra, hogy ezt vagy azt vegyük inkább, mert kevesebb csomagolóanyagot tartalmaz vagy mert egészségesebb! Számukra természetes nem csak az, hogy nem dobjuk el a szemetet, de az is, hogy felszedjük, ha találunk. Ha jó példával járunk elöl, akkor majd ők maguk buzdítják társaikat a helyes viselkedésre, rájuk szólnak, ha eldobják a hulladékot.

 

8. Tisztálkodás

Zuhanyozzunk fürdés helyett. Frissítőbb és költségtakarékosabb is. Egy kádnyi víz nagyjából 300 liter, míg egy 5 perces zuhannyal körülbelül "csak" 100 liter vizet használunk el. A boyler vagy a cirkó hőfokszabályozóját ne tekerjük maximumra, ne folyassuk feleslegesen a vizet. Például fogmosáskor vagy hajmosásnál zárjuk el, ha éppen a fogunkat sikáljuk vagy a hajunkat mossuk, és csak akkor nyissuk meg a csapot, ha lemossuk a sampont vagy kiöblítjük a szánkat. Az ideális az lenne, ha pl. a használt fürdővizet tartalékolni tudnánk és a wc öblítésére tudnánk elhasználni...

                         

9. Tudatos fogyasztás

Ha gyümölcsöt veszünk a gyerekeknek akkor inkább a hazai almát, mint a fél világon keresztül ideszállított ausztráliai kiwit.

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogyha decemberben vásárolunk epret, akkor annak előállítása, szállítása 24-szer több energiába kerül, mint amit júniusban vehetünk meg a helyi termelőtől.

Tanuljunk egy kis türelmet és tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszák. A mellett, hogy a bolygó védelméért teszünk vele még az ízük is sokkal jobb és a vitamintartalmuk is magasabb.

Válasszunk a vásárláskor olyan terméket, amelyhez a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használták fel. Egy 4 tagú európai család átlagos évi szeméttermelése 1,5 tonna! 40 évvel ezelőtt ez a mennyiség még csak a fele volt...elgondolkodtató. Mit tehetünk? Vegyünk nagyobb kiszerelésben élelmiszert, például az 500 grammos rizs helyett 1 kilogrammosat.

Létezik egy mozgalom, melynek a neve fair trade (méltányos kereskedelem). A gondolat lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait, így hozzájárulhat a világban megmutatkozó egyenlőtlenségek csökkentéséhez és egy igazságosabb világ kialakításához.

10. "Eco-nyaralás"

Környezettudatosan nyaralhatunk a családdal! Hogyan? Gondoljunk bele, hogyha elutazunk, autózunk, vonatozunk, buszozunk, repülőzünk távoli kontinensre, a Föld túlsó felére az mennyi üzemanyagba, károsanyag kibocsájtásba kerül. Ha lehet, akkor inkább közelebbi uticélt válasszunk, fedezzük fel a szomszédos országokat, a hazai tájakat. Menjünk vonattal - ez a leggazdagosabb, és legkörnyezetkímélőbb utazási mód. Kisgyereknek, kisbabának amúgy sem az a fontos, hogy távoli országban városnézzen vagy túrázzon. Sokkal pihentetőbb számukra a nyaralás, ha nem telik hosszú-hosszú órákba az odajutás, ha nem kell többször átszállni, nem kell hosszan dugóban ácsorogni.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. február 27. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,340 Kategória: Természet-esen
Következő cikk: A hamu 25 féle felhasználása

Forrás:
www.tudatoslet.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: