Csongrád és a Körös-torok látványosságai


Csongrád és a Körös-torok látványosságai

Csongrád városa Csongrád megyében található, a Tisza jobb partján, a Körös-torok mellett. Csongrád az Alföld tájegységéhez, a statisztikai régiók közül a Dél-Alföldhöz tartozik. Csongrád város földrajzi helyzetéből adódóan változatos talajadottságokkal rendelkezik. Fő talajtípusai: Duna-Tisza-közi meszes homok, réti öntés, csernozjom. Az Alföldre jellemző kontinentális éghajlatot a két folyó, valamint a kismértékben jelentkező katlanhatás befolyásolják, így egyedi, a tájegységre jellemző mikroklíma alakult ki. Csongrád a Tisza árterületén belül található. Több kisebb forrás van Csongrádon, ezek között található hévízi is.

A 806 hektár területű Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület a Dél-Tisza völgyben, a Körös-zúgban helyezkedik el. Délről 10 km hosszan a Tisza, keletről 5 km hosszan a Körös öleli körül, Csongrád felől a pontonhídon keresztül érhetjük el. A területen eddig 123 védett állat- és növényfajt fedeztek fel.

A védett fajok közül 87 madárfaj van – ezek közül 10 fokozottan védett (kis kócsag, nagy kócsag, fekete gólya, fehér gólya, kanalasgém, fattyúszerkő, gyurgyalag, kuvik, rétisas, gólyatöcs). A terület jellemző fás tárulása a fűz-nyár ligeterdő. Olyan védett növényekkel is találkozhatunk, mint a nyári tőzike és a tiszaparti margitvirág.

A nagy kócsag.

Az erdők számos ragadozó és énekes madárnak is otthont nyújtanak. A védett terület legértékesebb élőhely típusai a holtágak, amelyek talán legjobban őrzik a táj egykori arculatát. Az egész terület a Tisza menti zöld folyosó része, ezért nem csak hazai, hanem nemzetközi jelentősége is van, hiszen eltérő éghajlatú, s ezért eltérő élővilággal rendelkező területeket köt össze. Az őszi és a tavaszi madárvonulás idején darvak és vetési ludak figyelhetőek meg a terület felett. A gátoldal védett növényfaja a réti iszalag.

          

                  Réti iszalag                                                             Tiszaparti margitvirág                                                                                                

A Körös torkolata minden évszakban csodálatos panorámával fogadja az ide érkezőket. Alacsony nyári vízálláskor lapos tengerpartokra emlékeztető homokfövény várja a látogatókat. A Tiszába csatlakozó Körös lelassítja a víz folyását, ezért a Tisza lerakja hordalékát, így ideális fürdőző helyet hoz létre. A Körös-torkolat tulajdonképpen olyan üdülőterület, amely az ártéren belül helyezkedik el. Itt a házak magas cölöpökre épültek, hogy a víz ne tegyen nagy kárt az épületekben. A cölöpökön és a házak falain nyomon követhető, hogy meddig áradt korábban a Tisza.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,451 Kategória: Természeti kincsek
Előző cikk: Budapest védett és különleges állatai, növényei Következő cikk: Erdély csúcsai: a Radnai-havasok

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik 1 Háló Zsolt kedveli
Háló Zsolt




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: