Gyopárosfürdő és a Dél-Alföld értékei


Gyopárosfürdő és a Dél-Alföld értékei

Gyopárosfürdő „az Alföld gyöngyeként” vált ismert üdülőhellyé Orosháza mellett. A három tóból álló tórendszer 1869-től már népszerű gyógyhatású fürdő. A természetes alkáli hidrogén-karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, ízületi és reumatikus bántalmak kezelésére, valamint balesetek, műtétek utáni rehabilitációra is alkalmas.

A 20 hektáros parkerdővel körülölelt területet rengeteg család látogatja meg egész Európa területéről, valamint konferenciák lebonyolítására is alkalmas. A Gyopárosi Gyógy-, Strand- és Élményfürdőben komplex fizioterápiás szakellátást biztosítanak, valamint balneoterápiás központ áll a látogatók szolgálatára. A balneoterápia a gyógyvizes kúrát jelenti, Arany János így írt róla: „Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind-mind elvesznének.” A méregtelenítésben még a fürdő szaunaparkja van segítségünkre. A közismert finn-, gőz- és infraszauna mellett kipróbálhatjuk az aroma- és fényszaunát, valamint a danáriumot, ami azok szervezetét sem terheli meg annyira, akik esetleg még nem szaunáztak. A szaunaparkban még megtalálható az elengedhetetlen merülő medence, jakuzzi, pihenőszoba és terasz, ahol nyugodtan ki tudja pihenni magát az ember.

Gyopárosfürdő éjjel.

Folyók és termálvizek a környéken

A dél-alföldi régió több néven is ismert. Az egyik a „pusztákkal ölelkező folyók régiója”. A Duna, Tisza, Körösök, Maros és a Berettyó gazdagon átszeli a síkságot, emiatt sokan keresik fel, akik sétahajózásra, evezésre, horgászásra vágynak. Természetesen a szárazföldön is különböző lehetőség adódik az aktív pihenésre vágyóknak. Például: lovaglás vagy az állatvilág megfigyelése a szinte érintetlen tájon, hiszen a térség faunája igen változatos. A Tisza menti puhafás területek jellegzetes képéhez tartoznak a gémtelepek. A nagy számban előforduló szürkegém és bakcsó mellett képviseltetik magukat kiskócsagok és selyemgémek. A nagyobb erdőfoltok ragadozói közül rendszeresen költ a kabasólyom és az egerészölyv. Vízpartok mentén álló fűzfákra építi termésekből, fűszálakból font gömb alakú fészkét a függőcinege.


Függőcinege, melynek természetvédelmi értéke 10.000 forint.

A mára igencsak megfogyatkozott folyóparti keményfás ligeterdők olyan állatfajoknak is otthont ad, amelyek sehol máshol nem élnek az Alföld területén. A ligeterdők aljnövényzetében megtalálható az orsócsiga, a márványozott csiga és még sok más csigafaj. Itt él még a szórványjelleggel előforduló, védett Kis Apolló-lepke és a farkasalmalepke, amely hernyójának érdekes tulajdonsága, hogy csak mérgező farkasalmafajokon fejlődik. A helyi fák üregeiben fészkel a kék galamb és a szürke küllő.

             Farkasalmalepke                                Szürke küllő                                         KisApolló-lepke                            

A régió másik elnevezése a „csodatevő termálvizek hazája”. A tájat termálvölgynek is nevezhetjük. A föld mélyében közel ötszáz termálkút található, melyből száz kút adja fürdőink vizét, melyek egyre gazdagabb gyógyító és wellness szolgáltatásokkal várják a látogatókat.

Látnivalók Gyopárosfürdőtől nem messze

Orosháza legfontosabb műemléke a város központjában található, a késő barokk stílusú evangélikus templom. 1777-1830 között épült, oltára előtt őrzik a városalapítók által Zombáról magukkal hozott harangot. Fennmaradt néhány parasztbarokk és népi építészeti stílusban épült „napsugaras” faormú ház is. A Városi Képtár állandó és időszakos kiállításaival gazdagítja a város kulturális értékét. További látnivalók a Táncsics Gimnázium előtti Történelmi Emlékpark, a Kútmúzeum és a Rágyánszki Arborétum. A Rágyánszki János kertész által 1952-ben alapított arborétumban több mint 2000 növényfaj 6000 változata található. Az országban egyedül itt található chilei Araucaria fenyőfa.


Az Araukária fenyő.

Gyopárosfürdőtől mindössze 11 kilométerre fekszik a Körös-Maros Nemzeti Park részét képző fehér-tavi madárrezervátum, költési hely és vonulási csomópont. A nagymágocsi Károlyi kastély pedig kb. 20 kilométerre található az üdülőhelytől. A kastély U alaprajzú, középrizalittal hangsúlyozott, még gróf Károlyi Imre építtette 1896-1897-ben, eklektikus-neobarokk stílusban. A kisebb utazással elérhető szegedi vadasparkban pedig hazai és távoli tájak állatai is megtekinthetők. Például Magyarországon csak itt látható a foltos hiéna és a víziőz. A termálfürdők világa és a Dél-Alföld kincsei sok turistát csábítanak Gyopárosfürdőre. Ha tehetjük, mi is látogassunk el ide, megéri.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,090 Kategória: Természeti kincsek
Előző cikk: Gemenc varázslatos élővilága Következő cikk: Kárpátalja természeti értékei

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik 1 Háló Zsolt kedveli
Háló Zsolt




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: