Őszi-téli lemosó permetezés


Őszi-téli lemosó permetezés

Az előző évek tapasztalata alapján egyre nagyobb a jelentősége, erről próbáljuk meggyőzni erről a vevőket. Sokan csak a tavaszi lemosást ismerik, ott is főleg az olajos kezelést.

A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál kezdjük a munkákat. Később is, fagymentes napokon elvégezhetjük. A leváló levelek az alapjuknál friss nyílt sebeket hagynak az ágakon. Begyógyulásukig, parásodásukig gombák, baktériumok hatolhatnak be a nyílásokon. A levélhullással egy időben záródnak a rügypikkelyek. Sok kórokozó itt telel át, innen indul tavasszal. Még ezeket is elcsíphetjük. A lemosószerek nem felszívódóak, tehát csak bőséges lé mennyiséggel érhetünk el eredményt, így tudunk behatolni a kéregrepedésekbe.

Segíthetjük a vegyszer hatását azzal, hogy lekaparjuk az elhalt kérget, visszavágjuk a hámló kérgű, száradó félben lévő ágakat, és leszedjük a fán maradt, aszalódó gyümölcsöket, a múmiákat. Fűrészelés után zárjuk le a sebeket. A permetezés nem pótolja a Fagél, a Fadoktor, a Florasca, a Vulneronok, a Biocera, stb. hatását.

Általában elmondható, hogy a legfontosabb hatóanyag ősszel a réz. A legjobb kontakt baktériumölő szer pl. tűzelhalás ellen, és egyben sok jelentős gombára is kiváló hatású. Ahol gondot okozott nyáron a monília, a tafrina, a levélbetegségek és varasodásra érzékeny alma és körtefajtáink vannak, ott mindenképpen rézzel kezeljünk. Tehát ide tartozik az összes csonthéjas, almástermésűek és héjas gyümölcsűek (dió, mandula) mellett a málna és sok dísznövénycserje is.

Bármelyik rezes szerrel dolgozhatunk. Rézgálicok, Bordói por és lé, Astra, Champion, Cuprosan, Cuproxat FW; Funguran-OH, Kociáe, Rézoxiklorid, Vitra, Nordox, Pluto, Kocide, stb. A nyárinál mindig nagyobb töménységben használjuk ezeket, olvassuk el a tájékoztatót. (Különösen jó esőállósággal reklámozzák a Nordoxot és a Funguran-OH-t.)

Ahol nyáron a lisztharmat jelentette a fő problémát (pl. szőlőnél, Jonathán típusú almáknál, rózsánál, köszméténél, ribiszkénél, stb.) ott használhatunk kéntartalmú lemosószereket, melyek egyben az atkákat is gyérítik: Tiosol, stb. A réz jelentősége miatt, ezeknél a növényeknél is ősszel egy rezes, majd tavasszal, rügypattanáskor kénes vagy olajos lemosást javaslok.

Az a vevő aki már most együttes hatást szeretne elérni permetezésével rovarokkal, atkákkal és különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj: Vegesol R, Vektafiá R, stb. Kén+olaj: Nevikén, Agrilkén, Vektafid S, stb. RéZ+kéll,.+Olaj: Vegesol eReS, stb. ,

Előnyük, hegy kényelmésen,.egy menettel több ellenséget is gyérít. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb, egy hatóanyagú szerekkel.

Őszi és tavaszi lemosásnál is használható a Silwet tapadásfokozó, esős időben különösen sokat segít.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 14. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 4,128 Kategória: Kertészkedés
Előző cikk: Őseink gyümölcsei II. Következő cikk: Palánták tűzdelése

Forrás:
www.kertpont.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: