Időszerű az őszibarack levélfodrosodása elleni védekezés


Időszerű az őszibarack levélfodrosodása elleni védekezés

Az őszibarack tafrínás betegsége (kórokozó neve: Taphrina deformans) rendszeresen súlyos károkat okoz tavasszal, amikor a fán a levelek éppen kifejlődnek.

Tünetek

Elsősorban a leveleken okozott tünetei gyakoriak, ezt ismerik. A levél részlegesen vagy az egész felületén megvastagszik, felülete hullámos, ráncos, gyakran húzott, hólyagos lesz. A levéllemez elveszti rugalmasságát, keménnyé válik. A beteg levelek sárgás, gyakran vörös színűek. Felületüket hamvas, bársonyos réteg fedi. A fertőzött levelek lehullanak. Súlyos fertőzésnél a fa a fiatal levelek többségét elveszti, és felkopaszodik. Hajtások felületén egyenetlen, kissé kiemelkedő sárgás színű megvastagodásokat okoz. Ritkán a virágot és a gyümölcsöt is megfertőzi.

 

 

Biológia

A gomba a fertőzött fa fás részein telel át és rügypattanástól május elejéig fertőz 4- 14 oC közötti léghőmérsékletnél. Járványszerű kártételére nedves időjárás után számíthatunk: a tartósan csapadékos, ködös, magas páratartalmú időszakok kedveznek a kórokozó felszaporodásának. Ekkor van szükség rendszeres kémiai védekezésre.  

 

 

 

 

 

 

 

Védekezés

A fák nyugalmi időszakában (rügypattanás előtt) a réztartalmú rézszulfát, rézhidroxid vagy rézoxiklorid hatóanyagú fungicides lemosó permetezéssel védekezzünk. Később a hajtások egérfül állapotától rendszeresen, megelőzésképpen szükséges permetezni május elejéig.

Átlagos időjárási viszonyok között május elejétől a gomba már nem fertőz, ezért ezután kémiai védekezés már felesleges. A levelek megjelenésétől réztartalmú szerekkel kezelést ne folytassunk a lombozat rézérzékenysége miatt.

                                       

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 14. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 4,248 Kategória: Kertészkedés
Előző cikk: Időpróféták a kiskertben Következő cikk: Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I.

Forrás:
www.kertpont.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: