Zöld övezet - Legolvasottabb cikkek

   

A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz
Természet-esen »
Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz   Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával. "Édös virics foj a fából, Jere ki rózsám a házból, Én bemennék, de az anyád Tudom, hogy haragszik reám."   /székely népdal/ Nyírfanedv története  A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII.
Duna-Dráva Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1996 Központja: 7625 Pécs, Tettye tér 9. Címere: Repülő madarak távoli kontúrja Jellegzetes növényei, állatai: fehér nyár, sulyom, tündérfátyol, pirítógyökér, kockás liliom, kecsege, kislile, búbos banka, fekete gólya, jégmadár, dámvad. Elhelyezkedése A nemzeti park a Duna Sió-torkolata és az országhatár, valamint a Dráva mentén helyezkedik el.
Áttelelő zöldségek vetése
Kertészkedés »
Szeptemberben el lehet kezdeni az áttelelő zöldségek vetését. Azokat a növényeket szaporítjuk így, amik nem annyira érzékenyek a fagyokra, jól bírják a hideget és tavasszal, az első jobb idők beköszöntésekor fejlődésnek indulnak, így korán jutunk friss vitaminokhoz. Két féleképpen lehet elvégezni.
A hamu 25 féle felhasználása
Természet-esen »
A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt. A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.
A hagymák is mehetnek a földbe (március)
Kertészkedés »
Vöröshagyma, fokhagyma és rokonaik. Most így az ablakon kinézve nem igazán van kertezős hangulat, mivel lassan, de folyamatosan esik az eső. ilyenkor megint az elméleti, fejben kertezés ideje van. Mivel a borsó, retek és gyökérzöldségek a földben vannak, most a hagymák kerülnek sorra.
Gemenc varázslatos élővilága
Természeti kincsek »
Európában kevés helyen található olyan fajgazdag Duna-menti élővilág, mint Baja környékén. A Duna és a Sugovica árnyas vízpartjainak, holtágainak és zátonyainak ligeterdejében egyedi növény- és állatvilág alakult ki. A gemenci erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét.
Vessünk! Mikor? Hogyan?
Kertészkedés »
Még egyszer a vetés idejéről és egyéb praktikák. Még a kerti szezon elején tartunk, ezért nézzük át még egyszer, hogy a növényeket mikor lehet elvetni, és hogyan. A konyhakerti növények vetésének ideje több tényezőtől függ. A legfontosabb a növény csírázási és termesztési hőigénye. Ezen kívül befolyásolja a talaj előkészítésének lehetősége és az időjárás is.
Házi készítésű dezodor
Természet-esen »
Itt van a jó idő, és reméljük, hogy amíg csak lehet, velünk is marad. A nagy meleg azonban izzadással is jár, amelynek intenzitása igencsak egyénfüggő. Ma már tudjuk, hogy az izzadást megakadályozni butaság, hiszen ez nemcsak hűt a nagy melegben, de egy fontos méregtelenítő folyamata is a szervezetnek.
Időpróféták a kiskertben
Kertészkedés »
A folyamatos környezetszennyezés hatására az időjárás alaposan megtréfált minket. A jó konyha kiindulóalapjának tekinthető kiskert azonban kisegíthet: az alábbi, 1859-ből származó megfigyelések ugyanis akár most is érvényesek lehetnek, hiszen ezeket elsősorban a növények viselkedésének megfigyelésére alapozták.
Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I.
Kertészkedés »
Májusban a gyümölcsösökben döntő fontosságú az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. Felléphet a tetvesedés, és a mostanában gyakran fenyegető tűzelhalás, továbbá pusztíthat a vadgesztenyelevél aknázómoly is.

103 cikk | 2 / 11 oldal