Zöld övezet - Legolvasottabb cikkek

   

Hová tűntek a csillagok - mi a fényszennyezés?
Környezetvédelem »
Környezetünket nem csak kémiai és biológiai eredetű anyagokkal szennyezhetjük, hanem az elektromágneses sugárzás, azaz a fény is káros lehet. A fényszennyezés az éjszakai égbolt mesterséges fényforrásokkal – pl.
Körös-Maros Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
A Körös-Maros Nemzeti Park a romániai hegységek lábától a Tiszáig húzódó, egyedi arculatú táj megmaradt értékeit őrzi. Ezek jó része ma is vízhez kötődik: ilyen a Körösök és a Maros folyó vízrendszere és holtágai, az ártéri erdők, a Sárrét mocsarai és a hozzájuk tartozó szikes gyepek is.
Angyalisziget: a ráckevei Duna-ág ékköve
Természeti kincsek »
Alig negyven kilométerre Budapesttől, a Dunán lefelé hajózva csodálatos látvány tárul a nézelődők szeme elé. Egy több mint két kilométer hosszú, sással és náddal szegélyezett sziget, mely körül a stégek hirdetik csak a civilizáció jelenlétét, s melyet csak csónakkal lehet megközelíteni.
Takarítási trükk
Természet-esen »
A szódabikarbóna és a citrom tisztító hatásai sokak számára ismertek. Ha egy praktikus és ötletes formában szeretnénk használni, tegyünk egy üres, szórófejes üveg aljára egy keveset, engedjük fel vízzel, és használjuk úgy, mint bármely más tisztítószert!                         
A legkisebb magashegység: a Magas-Tátra
Természeti kincsek »
A Lengyelország és Szlovákia határán húzódó Tátra a Kárpátok legmagasabb szakasza. Ennek legtagoltabb és legnagyobb átlagmagasságú része a Magas-Tátra, amely keleten a Kopa-hágóval derékszögben fonódik össze a Bélai-Tátrával. Nyugat felől a Liliom-hágó választja el a Liptói-havasoktól. A hegyvonulat legmagasabb csúcsa a 2654 m-es Gerlachovský štít, magyarul Gerlachfalvi-csúcs.
Védett növényeink - válogatás
Környezetvédelem »
Alábbi cikkünkben a Magyarországon megtalálható néhány védett növényfajról készítettünk egy összeállítást, amelyhez a fotókat Ravasz Balázs természetfotós biztosította. A bíboros kosbor egy orchideaféle, melynek eszmei értéke 10.000 forint. A növény május-júniusban virágzik. Karsztbokorerdőkben, tölgyesekben, pusztafüves lejtőkön él meg.
Kert szalmabálán
Kertészkedés »
Az új bálákat ősszel szerezzük be, mert ősszel könnyebben jutunk bálához. Nem kell őket zárt helyen tárolni. Csak helyezzük el őket a kertben, közel a felhasználási helyükhöz. A csapadék, az időjárás nem árthat nekik. Ez is része a szalmabálák ültetéshez való előkészítésének. A tényleges előkészítő munkákat tavasszal, a kiültetés előtt kezdjük meg (beöntözés, trágyázás).
A Kárpát-medence felfedezetlen tájain: a Mehádiai-hegység
Természeti kincsek »
Az utóbbi két évtizedben megélénkült hazai részről a Kárpát-medencei turizmus, sorra kezdtük el felfedezni a tőlünk alig karnyújtásnyira (egy napi utazásra) lévő területeket. Számos határokon túli természeti kincs mára népszerű kirándulóhellyé vagy síparadicsommá vált. Ilyen divatos célpont napjainkban a Magas-Tátra, a Retyezát vagy akár a Madarasi-Hargita.
A levegő szennyezése
Környezetvédelem »
A tiszta és egészséges levegő az élet elengedhetetlen feltétele. A légszennyezés hatása a klímaváltozás, az ózonlyuk, a savas esők, illetve nagyon sok környezet-egészségügyi probléma.
Környezettudatosság az iskolában
Környezetvédelem »
A közelmúltban végzett felmérések szerint Magyarországon 3000 iskolából csupán 354-ben foglalkoznak tanórai keretek közt a diákok környezettudatosságra nevelésével, ami jóval kevesebb, mint a fejlettebb nyugati országokban.

103 cikk | 6 / 11 oldal