Zöld övezet - Legújabb cikkek

   

A biodiverzitás csökkenése
Környezetvédelem »
A biodivertzitás vagy biológiai sokféleség kifejezés mást takar az egyes tudományágak, és mást a köznépi felfogás szerint. Míg utóbbi egy terület fajgazdagságát érti alatta, addig például az ökológia egy terület vagy rendszer rendezettségét (ún. entrópia állapot). A továbbiakban a köznépi felfogás szerint vizsgáljuk a biológiai sokféleség fogalmát.
A talaj pusztulása
Környezetvédelem »
A talaj (vagy pedoszféra) igen fontos szerepet játszik a növények és az állatok életében. A növények a tápanyagaik nagy részét a talajból szerzik be, pusztulásuk után az elhalt növényi részek a talajba kerülnek, ahol humusz alakul ki belőlük. Ez javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, és sok talajlakó állatnak biztosít élőhelyet.
Ökológiai bomba Nagybányán és környékén
Környezetvédelem »
Az erdélyi Nagybánya (Baia Mare) szép műemlékei (Szent István templom és torony, a főtér) mellett jelentős ipari központ is, annak minden környezeti kihatásával együtt. A 130.000 lakosú város első említésének időpontja vita tárgyát képezi, egyesek szerint a 12. században, mások szerint pedig a 14. században igazolta írott dokumentum a település létezését.
Vízszennyezés
Környezetvédelem »
A víz az élet bölcsője, és nélkülözhetetlen eleme. A gerinctelen állatok 60-70 (némelyek jóval több), a gerinces állatok 50-60 %-ban vízből épülnek fel. Úgy mondják a tiszta víz a XXI. század legfontosabb természeti kincse lesz. A vizeket az ember többféleképpen szennyezi. A legismertebb vízszennyezési forma a szennyvizek élővízbe történő beengedése.
Jövőnk a magasban - az ózonréteg és károsodása
Környezetvédelem »
Az ózonréteg a Föld sztratoszférájában, mintegy 15-30 kilométeres magasságban alakul ki az ultraibolya (UV-) sugarak hatására. Ez a réteg bolygónk egyik fő védelmi vonala, hiszen részben kiszűri, elnyeli a Nap káros sugarait. Létezése tette lehetővé a földi élet és a légkör kialakulását. Az ózonpajzs sérült, elvékonyodott részeit hívjuk ózonlyuknak.
A levegő szennyezése
Környezetvédelem »
A tiszta és egészséges levegő az élet elengedhetetlen feltétele. A légszennyezés hatása a klímaváltozás, az ózonlyuk, a savas esők, illetve nagyon sok környezet-egészségügyi probléma.
A Nap energiája
Környezetvédelem »
A természet és a környezet védelmének egyik lehetséges módja a fosszilis tüzelőanyagokra épülő energiaellátás kiváltása, aminek több lehetséges módozata van. Ezeket manapság alternatív energiaforrások névvel illetik, holott ezek az energiák az emberiség történelme során folyamatosan rendelkezése álltak, és az ember használta is őket évezredeken keresztül.
Alternatív energiák – a fény az alagút végén
Környezetvédelem »
Tényleg van kiút? Létezhet Földünknek és nekünk is egyaránt pozitív jövő? Több tárlatunk foglalkozik a mesterséges természetromboló erőkkel, az ember környezetpusztításával. Felvázoljuk a negatív jövőképeket, a Föld antiutópisztikus forgatókönyveit.
Védett állataink - válogatás
Környezetvédelem »
Az alábbiakban az itthon előforduló, védettséget élvező állatfajokból szedtünk össze egy csokorra valót. A fotókat Ravasz Balázs természetfotó készítette. A madarak világa Számos cinegeféle megtalálható hazánkban, köztük a széncinege, a barátcinege és a kékcinege. Eszmei értékük egyaránt 10.000 forint.
Védett növényeink - válogatás
Környezetvédelem »
Alábbi cikkünkben a Magyarországon megtalálható néhány védett növényfajról készítettünk egy összeállítást, amelyhez a fotókat Ravasz Balázs természetfotós biztosította. A bíboros kosbor egy orchideaféle, melynek eszmei értéke 10.000 forint. A növény május-júniusban virágzik. Karsztbokorerdőkben, tölgyesekben, pusztafüves lejtőkön él meg.

103 cikk | 8 / 11 oldal