Mosószer készítése vadgesztenyéből


Mosószer készítése vadgesztenyéből

Így készíts tökéletes mosószert vadgesztenyéből! – sokszor kipróbált, bevált recept + fotók

    mosás vadgesztenyével

Nagyon piszkálta a fantáziámat, mitől is habzik esőkor a mellettünk lévő parkban a lepotyogott sok vadgesztenye. Mert hátha valami klassz plusz tulajdonsága is van, amit még kamatoztatni is lehetne a háztartásban. Aztán rátaláltam a magyarázatra. A vadgesztenye bizony egy természetes mosópor. És ekkor a fejemhez kaptam, hogy én ezt miért nem tudtam hamarabb… Hisz már megszámlálhatatlan mennyiségű mosóporra pazaroltam el a pénzem.

A mosószer drága, a legtöbb tele van mindenféle illatos, de felesleges dologgal, ráadásul néha foltot hagy a ruhán, mellé is szórom sokszor, szóval van vele(m) baj! :) Ha vadgesztenyéből készíted a mosószeredet, biztos lehetsz benne, hogy csak természetes és egészséges dolog kerül bele és persze szinte ingyen van! Jól hangzik, ugye?

folyékony mosószer vadgesztenyéből 

Mindig hihetetlen hálásak vagyunk a visszajelzésekért és mivel rengeteget kaptunk tavaly is, ezeket a cikk alján meg is osztjuk veletek, hogy lássátok más mókusok szemével is, mennyire szuper ötlet ez! No de először futás a gesztenyét összeszedni!

1-2 éve nézem, ahogy egyesek hatalmas zacskókkal jönnek gyűjteni a vadgesztenyét. De én kis naiv azt hittem, a suliba viszik vadgesztenyeszedő versenyre, mert ilyenről is hallottam ám. Ami tök logikus is lenne, mert annak idején papírgyűjtőverseny is volt, amikor még én jártam suliba (tudom, őskor, és azóta már a pókot is tablettel csapjuk agyon).

De a lényeg, hogy végre rájöttem erre a titokra is, és most megosztom veled a tapasztalataimat a vadgesztenyével való mosással kapcsolatban.

Miért működik?

A vadgesztenye termése azért alkalmas mosásra, mert magas a triterpén-szaponin tartalma. Így már világos, ugye? No, ennyit a tudományos magyarázatról, jöjjön a gyakorlat. Mert hát ugye tesztelés nélkül nem ér az egész semmit!

Folyékony és por mosószer vadgesztenyéből – receptek

1. Menj ki a parkba két vagy több kismókussal és szedesd fel velük a környék összes vadgesztenyéjét. Ők se szó, se beszéd begyűjtik neked az összes darabot, ami létezik a vidéken. Ja, hogy ingyen mókusgyerekmunka? Dehogy! Az én hátam már rozoga, ők meg élvezik… Ha egyedül mész az erdőbe, jobb ha előre felkészülsz a hajolgatáshoz, vagy viszel lombösszehúzót. Ugye van itt ám ész, csak el ne felejtsem hova raktam. :P

Fontos! Figyelj nagyon a tárolásra, ugyanis a vadgesztenye könnyedén bepenészesedik. Terítsd ki egy száraz helyre, szárítsd ki alaposan, utána pedig egy jól szellőző zsákba rakd össze őket. Tárolni a héjával együtt érdemes!

2. Miután megvagy a gyűjtéssel jöhet a pucolás. A héját le kell szedni, mert arra nem lesz szükség a mosásnál. Ezt kalapáccsal lehet a legegyszerűbben. Egy jól irányzott csapás, és már kész is. Vagy egyszerűen négy részre vágod a gesztenyét, és már szedheted is le róla a héját.

3. A végén, pedig a vadgesztenye belsejét bedobod a mosógépbe, ki hogy akarja, folyadék vagy reszelt formában, esetleg egy büdizokni belsejében.

Vadgesztenyés folyadék készítése

Ha te is inkább a folyékony mosószert szereted, akkor te ilyet készíts! Korántsem nehéz feladat.

Fogsz 6-8 gesztenyét – a héjától persze előbb megszabadítod – és apró darabokra zúzod/vágod a gesztenye belsejét (attól függően, milyen lelki állapotodban vagy éppen).

1 liter vízben 10 percig kell főzni a kotyvalékot, amit aztán hagyni kell kihűlni. Ne rettenj meg, ha a krumpliszaga van a főzetednek. Ez teljesen természetes. Tehát, miután kihűlt, szűrd le, és már használhatod is.

vadgesztenyéből folyékony mosószer – folyamat

vadgesztenyéből folyékony mosószer - folyamat

Ez a “mosólé” kiszedte a piros gyümölcsfoltot is a terítőmből! Bizony!

+Tipp: A mosólét tárold a hűtőben, hogy ne romoljon meg. 1 liter mosólé körülbelül 7-8 mosásra lesz elegendő. Ha rakunk hozzá egy kis teafaolajat, máris fertőtlenítettük is és a bacik is futva menekülnek. :)

Vadgesztenye lereszelve, vagy nagyon apró darabokra zúzva

Mi sem egyszerűbb. Héját leszeded kalapáccsal, majd a sajtreszelőn lereszeled. Persze ha nem akarsz kiszúrni magaddal, akkor a nagyobb lukú reszelőn csinálod. De aki nem szeretné pazarolni az idejét, hát vegye elő a húsklopfolót, és gondoljon a mókuspasija legrigolyásabb dolgára. Az eredmény pompázatos lesz. :P

Vadgesztenye egyszerűen négyfelé vágva

Ez a tipikus “ne bonyolítsuk túl a dolgokat” megoldás. Megfogod a gesztenyét, négyfelé vágod, leszeded a héját, majd a gesztenye belsejét belerakod egy zokniba (ami épp úgyis mosásra vár), lecsomózod, és indulhat is a mosás.

Én a mosófolyadékra esküszöm, nekem az vált be leginkább, de alul majd olvashatjátok, hogy van mókusunk, aki pont a legegyszerűbb módot választotta és ugyanolyan elégedett.

Nézzük az eredményeket!

Mennyiség: 4,5 kg ruhához: 30, 40 vagy 60 fokon mosok, akkor kb. egy decit használok a folyadékból, a mosógép dobjába öntve. Ne aggódj, a vadgesztenye 60 fokon sem engedi a színét!

Persze ha kis mókus van a háznál – az a legcukibb, legapróbbik fajta -, akkor a foltok eltávolításához, más természetes szereket is érdemes bevetni, mert azért mindent a vadgesztenyés mosás sem szed ki, ahogyan a vegyszeres társaik sem. A hétköznapi, szokványos foltokhoz tökéletes. Főleg azoknak ajánlom, akik a ruhákat egyszeri hordás után már mossák is.

Mit lehet és mit nem lehet mosni vele?

A mókustapasztalat azt mutatja, hogy selyem és gyapjú kivételével minden mosható vele, és jó hír, hogy a színes ruhák sem fakulnak tőle. Fehér ruhák mosásánál érdemes mosószódát és egy kis szódabikarbónát is szórni az adagolóba, ha ragaszkodsz a hóvaksághoz! ;)

Teszt

Fehér vásznat feldaraboltam, földdel, étolajjal, izzadásgátló stifttel és híg feketekávéval piszkoltam be (csak hogy minden eshetőséget kipróbáljak), előtte pedig még letöröltem a port is pár bútorról velük. 40 fokon, négyféle szerrel mostam ki őket. Így a többi mosásra alkalmas dolog között elválik, melyik is a legjobb, és hogy mennyire is jó a vadgesztenyés mosás.

 vadgesztenyével való mosás - TESZT

Eredmény

Mind a négy esetben szép fehér lett a vászon, nagyjából. A legpuhább a mosószappanos mosás után lett az anyag, ezt követte a vadgesztenye, majd a mosódió, és a sor végén kullogott a mosópor.

De beszéljenek a képek:

  1. mosódió
  2. reszelt mosószappan
  3. ismert, reklámozott mosópor
  4. vadgesztenye

mosási eredmények vadgesztenyével és egyéb mosószerekkel

És hogy miért is jó vadgesztenyével mosni?

Hol is kezdjem a sort? Mert sok jó érv szól mellette. Amellett, hogy nem kerül pénzbe, még ott van az is, hogy környezetbarát megoldás (főleg, ha forgalommentes helyről szeded, erre érdemes odafigyelni). Ami azért nagyon fontos, mert nem csupán a vizeinket nem szennyezzük felesleges vegyszerekkel, de a bőrünket is megkíméljük ezektől. Így jóval kisebb az esély az ekcémára és hasonló „fantasztikus” dolgok kialakulására a mókuscsaládban.

Szóval mossunk vadgesztenyével, mert több pénz jut másra, mert lesz tiszta ivóvizünk, és mert egészséges lesz a bőrünk. Ja és nem utolsó sorban a lelkünk is kap egy „nagy ölelést”, mert ilyen hasznos dolgot tettünk. Aki vadgesztenyével mos, már tudja is, hogy miről beszélek. :)

 

 

Cikk forrása képekkel együtt: http://duhosmokus.hu/2015/11/07/mososzer_vadgesztenyebol/



Szerkesztés dátuma: hétfő, 2015. november 9. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,210 Kategória: Természet-esen
Előző cikk: Mosogatógép-tabletta természetbarát módon házilag Következő cikk: Olcsó, természetes ablak tisztító

Forrás:
duhosmokus.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: