Kávézacc a háztartásban, a kertben, a szépségápolásban


Kávézacc a háztartásban, a kertben, a szépségápolásban

Ha rendszeresen kávézol, eszedbe ne jusson kidobni a szemétbe a kávéfőzés során keletkezett zaccot.

Jó lesz az még sok mindenre...

Kávézacc a háztartásban

Házi súroló, zsíroldó

A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer; zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra tökéletes. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábosok tisztítására szokták alkalmazni a házi súrolót. Tipp:a nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni a felületet.

Szagűző

Zsíroldó hatásán túl kiváló szagűző is. Az edényt, amely átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből.

Hűtőbe, egy tálkára helyezve, remekül beszívja a kellemetlen szagokat.

Szőnyegtisztító

A száraz kávézacc kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.

Kávézacc a kertben

Tápoldat

A kávézacc felhasználásának talán leismertebb formája, hogy tápoldatként használják olyan növényeknél-például az örökzöldek vagy a rózsa-, amelyek szeretik a savas virágföldet. A kávézacc tele van értékes tápanyagokkal (nátrium, foszfor, kálium és egyéb ásványi anyagok), ezért növénytrágyaként remekül hasznosítható. Egyszerűen csak a virágföldre kell hinteni, kicsit belekeverni, majd megöntözni.

                                       

De nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc, a komposztálóban is jó helyre kerül, odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át.

                                    

NE dobd a szemétbe!

A kávézaccal nagyszerűen védekezhetsz például a csigák ellen. Nem, nem üldözi el őket, sőt odacsalja a kis állatokat! Azok egyáltalán nem zavartatják magukat a kirakott kávézacc láttán, és eszük ágában sincs elmenekülni. De mi ne habozzunk, hanem csapjunk le rájuk és gyűjtsd be őket!

Szagos riasztó

A kávézacc cicariasztóként is kiváló: ha valaki nem szeretné, hogy gondosan ápolt virágos kertjét cicája játszótérnek használja, szórjon a földre kávézaccot, az erős aroma hatására elmegy a kisállat kedve a hempergéstől. És a hangyák sem szeretik túlzottan: azokat a területeket, ahol a kis rovarok felütötték a fejüket, érdemes kávézaccal felhinteni, de a hangyaboly kellős közepébe is lehet szórni, rövid időn belül odébbállnak majd.

                                      

Lefolyótisztító

A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, ugyanis zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót.

Faápoló

Az összekarcolt, felsértett fafelületeken is segíthet a kávézacc. Tégy a karcolásra egy kevéske nedves zaccot, majd fültisztító pálcikával dörzsöld a felületbe. (Sötét színű fabútoroknál működik a technika.)

Háztartási porfogó

Legyen szó a cserépkályhában vagy éppen a kandallóban található hamuról, tisztítás előtt érdemes a nedves kávézaccot a finom porra rászórni, hogy a kályha tisztításakor ne legyen túl nagy porfelhő.

Kávézacc a szépségápolásban

Narancsbőr kezelése, bőrradírozás

Tudjátok,hogy a kávé remek ellenszere a cellulitisnek? Salaktalanít és élénkíti a véráramlást. A legtöbb bőrdeszesítő krém hatóanyaga is koffeinalapú.

NE dobd a szemétbe!

Tehát narancsbőr átdörzsölésére, illetve bőrradírként is kiváló. Elég egy kevés olajat (pl.szőlőmag, olíva) vagy mézet adagolni hozzá, ezt követően a bőrre felhordani és bemasszírozni. Pár percig hagyd hatni, majd meleg szivaccsal, kendővel töröld le.

Arcradír

Ha arcunk bőre érzékenyebb, pirosodásra hajlamos, akkor egy finomabb arcradírt is készíthetünk a kávézaccból. Keverjünk össze néhány kávéskanál zaccot egy kevés mézzel, kis kamillafőzettel, és ezt keverjük bele tejbe, vagy az arckrémünkbe. Néhány perc dörzsölés után igazán látványos eredményt érhetünk el.

                                         

                                        

Kézre

Cigarettázol? A nikotin sárga és bagószagú kezeket,dörzsöld össze egy kis kávézaccal, és a zavaró maradványok eltűnnek.De ha bármi mástól "illatozik" vagy foltos a kezed, akkor is jó szolgálatot tehet, ráadásul az elhalt hámsejteket is eltávolítja.

                                   

Fontos!

Ne zuhanyozz, mert eltömítheti a lefolyót! Bár a kávézacc lefolyótisztításra is kiváló, de csak kis mennyiségben, és ha elég forró és elég erős vízsugárral tudod átöblíteni.

Hajápolás

Vakítóan ragyogóvá válhat a hajad, ha a hajkondicionálódhoz keversz egy kis kávézaccot. A hajszálaid feltöltődnek ásványi anyagokkal, s ennek köszönhetően sokkal fényesebbek lesznek!


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. április 6. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 8,145 Kategória: Természet-esen
Előző cikk: Házi szúnyog csapda Következő cikk: Mosogatógép-tabletta természetbarát módon házilag

Forrás:
andio.biz


   








Megjegyzések

Mereteiné-Matosics Ágnes
szombat, 2013. április 6. 17:26
Én meg eddig mindig kidobtam. :-(
Barnáné Erzsébet Erzsike
szombat, 2013. április 6. 19:54
Köszönöm a hasznos tippeket!
Király Géza
szombat, 2013. április 6. 20:52
Köszi a tájékoztatót nagyon hasznos és király tanácsok és praktikák ráadásul a kidobandó KV-ból.




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: