Zöld övezet - Természeti kincsek

   

Szentendre, a kutak szigete
Az 56 négyzetkilométer területű Szentendrei-sziget természeti adottságai és a fővároshoz közeli fekvése miatt kedvelt kiránduló- és nyaralóhely. Az idegenforgalmon túl kulcsszerepe van a főváros és a környező települések vízkészleteinek ellátásában is.
Tordai-hasadék
Legendák völgyében: a Tordai-hasadék A régóta kedvelt romániai turistacélpont, a szemgyönyörködtető Tordai-hasadék Erdély középső részén helyezkedik el, nem messze Torda városától. Ez tulajdonképpen a Torockói-hegységben végigfutó mészkő-hasadék. Jókai „háromezer lépésnyi sziklafolyosóként” említi az Egy az Isten című alkotásában.
Varázslatos település a Mecsekben: Orfű és környéke
Orfű Baranya megyében, a mecseki hegyhát közepén, Pécstől megközelítőleg 14 kilométerre fekszik. A község – a 2010. január 1-i népszámlálás szerint – 889 lakossal rendelkezik. Területe 32,15 négyzetkilométer, népsűrűsége 27,65 fő/km2.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park gyerekszemmel
Nemzeti parkjaink
A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis- a Visegrádi- és a Börzsöny-hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit öleli fel. A Nemzeti Park térségét három nagy tájképi egység találkozása teszi egyedivé, a folyóvölgyeké a hegységeké és a síkságé. A terület éppen ezért nagyfokú változatosságot mutat.
Aggtelek Baradla-barlang
Nemzeti parkjaink
A Baradla-barlang az UNESCO Természeti Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője. A Baradla-Domica barlangrendszer eddig ismert szakaszainak hossza összesen: 25 km. Ebből 5,6 km a Szlovákiában található Domica-barlang.
Aggteleki Nemzeti Park
Nemzeti parkjaink
Barlangok földjén: az Aggteleki Nemzeti Park                                           Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) Magyarország negyedik nemzeti parkja, amelyet 1985-ben alapítottak.
Balaton-Felvidéki Nemzeti Park
Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1997 Központja: 8200 Veszprém, Vár u. 31. Címere: Lisztes kankalin Jellegzetes növényei, állatai: légybangó, gyapjas gyűszűvirág, cifra kankalin, kornistárnics, kaukázusi zergevirág, szúrós csodabogyó, üstökös gém, cigányréce, kanalas gém, kék vércse.
Bükki Nemzeti Park
Nemzeti parkjaink
Az ország legnagyobb hegyvidéki, erdős nemzeti parkja létrehozásának alapját a névadó hegység földtani viszonyai teremtették meg. A földtörténeti ókor és középkor változatos tengeri üledékeit később több fázisban vulkáni kőzetek törték át, a kiemelkedő hegység szegélyein pedig fiatal üledékek és savanyú vulkanitok rakódtak le.
Duna-Dráva Nemzeti Park
Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1996 Központja: 7625 Pécs, Tettye tér 9. Címere: Repülő madarak távoli kontúrja Jellegzetes növényei, állatai: fehér nyár, sulyom, tündérfátyol, pirítógyökér, kockás liliom, kecsege, kislile, búbos banka, fekete gólya, jégmadár, dámvad. Elhelyezkedése A nemzeti park a Duna Sió-torkolata és az országhatár, valamint a Dráva mentén helyezkedik el.
Duna-Ipoly Nemzeti Park
Nemzeti parkjaink
A Duna-Ipoly Nemzeti Park túraparadicsoma A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. A parkot 1997-ben alapították, a Duna és Ipoly folyók között helyezkedik el, jellegzetességét három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Összterülete 60 314,3 hektár.

36 cikk | 3 / 4 oldal