A sokszínű Margit-sziget


A sokszínű Margit-sziget

Budapest lüktető és kiszámíthatatlan metropolisz. Ha éppen meguntuk a betondzsungelt, számos olyan helyre mehetünk, ahol kikapcsolódhatunk a természetben – mindezt a városon belül. E zöld területek közül a Margit-sziget talán a legnépszerűbb fekvése, könnyű megközelíthetősége miatt, hisz Budapest szívében található. Ide járnak a pihenésre és kikapcsolódásra vágyók, akárcsak a sport szerelmesei, hisz a pezsdítő zöldet körülveszi egy kiválóan karbantartott, gyönyörű környezetben fekvő futópálya is a Duna partján.

Az egykori Nyulak szigete méretét tekintve is különlegesnek számít a fővárosban, hisz kb. 2800 méter hosszú, és területe közel  96,5 hektár. Érdekesség, hogy csupán 1900-ban épült meg a Margit hídnak a szigetre vezető szárnyhídja, előtte ugyanis csak csónakkal lehetett megközelíteni. 1950-ben pedig az Árpád-híd megépülésével létrejött a második hídkapcsolata is a fővárossal.

 A zenélő szökőkút

Talán kevésbé ismert, ám a sziget az állatbarátok számára is tartogat meglepetéseket, mert élővilágát tekintve igen gazdag terület. Sok énekesmadár-fajt figyelhetünk meg itt sétálva, ilyen a vörösbegy, a fülemüle, a barátka, de akadnak ragadozó madarak is, mint a macskabagoly vagy a kabasólyom, és persze a feketerigót és a különböző harkályfajokat is meg kell említeni. Vannak itt emlősállatok is: mókusok, illetve éjszakai életmódot folytató sünök.

A szigeten kialakított japánkert (erről külön kiállítási tárgy is szól) szintén fontos látványosság, hisz a hotelek és a zenélőkút között elhelyezkedő tórendszer biztosít élőhelyet a vadkacsáknak, teknősbékáknak és aranyhalaknak is.  Ugyanakkor itt fejlődik 1958 óta három, 20 méteres kínai ős-mamutfenyő, és többek között soktörzsű kaukázusi szárnyasdió is található itt.

A Víztorony kilátó

A Margit-sziget parkosítását Tost Károly végezte, akinek nem mellékesen mintegy 300 fafaj meghonosítását is köszönhetjük. Csak pár különlegeset említve: itt található a kínai tüskés sárgafa, a magas díszértékű perzsa varázsfa, a ritkának tartott amerikai ámbrafa, egy több mint 190 éves, 40 méter magas, dekoratív koronájú ősplatán, és egy százesztendős kínai páfrányfenyő (Ginkgo Biloba), melyet világszerte termesztenek gyógyhatása miatt. Ráadásul itt találkozhatunk Budapest legidősebb, 210 éves feketefenyőivel is.

De ha mindez nem lenne elég, és valakit nem a természet szépsége csalogat, akkor van számos más ok, amiért érdemes idelátogatni. Ilyen például a Margitsziget Víztorony, a főváros egyik szimbóluma vagy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, mely a víztorony tövében épült, és az ország egyetlen állandó szabadtéri színpada, ahol számos világhírű előadó és együttes lép fel. A szigeten működik még a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és a Palatinus Strand is.  Ezenfelül számos más sportolási lehetőséget kínál a Margitszigeti Atlétikai Centrum.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,468 Kategória: Természeti kincsek
Előző cikk: A Nagyatádi kistérség rejtett kincsei Következő cikk: Angyalisziget: a ráckevei Duna-ág ékköve

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: