A Kárpát-medence felfedezetlen tájain: a Mehádiai-hegység


A Kárpát-medence felfedezetlen tájain: a Mehádiai-hegység

Az utóbbi két évtizedben megélénkült hazai részről a Kárpát-medencei turizmus, sorra kezdtük el felfedezni a tőlünk alig karnyújtásnyira (egy napi utazásra) lévő területeket. Számos határokon túli természeti kincs mára népszerű kirándulóhellyé vagy síparadicsommá vált. Ilyen divatos célpont napjainkban a Magas-Tátra, a Retyezát vagy akár a Madarasi-Hargita. Akad azonban még néhány olyan rejtett szépség, amely mindeddig elkerülte a közérdeklődést, pedig érdemes lenne a figyelemre.

Ezek közé tartozik az Erdélyt a Havasalföld síkjától elválasztó Mehádiai-hegység is (Muntii Mehedinti). A Déli-Kárpátok Retyezát csoportjához tartozó, javarészt mészkőből felépülő hegyvonulat a sebes folyású Cserna-patak völgyét övezi. A hegység csúcsai 1000-1400 méteres magasság körül mozognak, a legmagasabb pont a Péter-csúcs (Vârful lui Stan) 1466 méteren. A hegység nagyja beletartozik a múlt század harmincas éveiben kialakított Domogled-Cserna Nemzeti Parkba, így állami védelem alatt áll.

Maga a hegység karsztos jellegű, így a terület csapadékossága folytán számos látványos karsztjelenségeknek lehetünk szemtanúi, több mint száz kisebb-nagyobb barlang (ismertebbek: Betyárok odúja, Soronişte, Şerban), néhány szoros (Prisacinei, Ceszna és Corcoaia) és vízesés (Vânturătoarea és Roşeţ) teszi látványossá a vidéket. A mészkőképződmények mellett ki kell emelni a hegység különleges flóráját és faunáját: a balkáni bükköny vagy a bánáti feketefenyő mellett egyedülálló lepkefajokkal is találkozhatunk. Fontos, hogy amennyiben a hegységben túrázunk, vigyázzunk az esetlegesen felbukkanó skorpiókra, illetve keresztes viperákra, amik szintén honosak a hegységben.

Lássuk, mit érdemes felkeresni a Mehádiai-hegységben! A Cserna-völgyében fekszik az Osztrák-Magyar Monarchia egykor kedvelt fürdőhelye, a ma is megkapó szépségű Herkulesfürdő (Baile Herculane). A völgyben hosszan elnyúló kisváros egy szocreál és egy történelmi városmaggal is rendelkezik, az utóbbi érdemes a figyelemre. A sziklák tövébe épült szállók ma is látogathatók, meleg vizes források táplálta gyógyfürdőket rejtenek. 

                                 

                                            A völgyben elnyúló Herkulesfürdő látképe

A városkából kiindulva a Mehádiai-hegységben több kalandos kirándulás is tehető. Érdemes felkeresni az alig 4 km-re fekvő Hétforrás vidékét (Sapte Izvorul Calde), aminek fő forrása Románia legradioaktívabb hévizének számít. Az itt kialakított szabadstrandokon megmártózhatunk a 38 fokos hévízben, azonban ügyeljünk arra, hogy első alkalommal nem javasolt 10-15 percnél hosszabb fürdőt venni! Innen nem messze, a piros kör turistajelzést követve érkezhetünk el a festői Roset (Codiu) vízeséshez, aminek teljes hossza a 100 métert is elérheti.

                             

                                                   Gyógyszálló Herkulesfürdőn

Edzettebbeknek ajánlható a Fehér-Kereszthez (Crucea Alba) vezető ösvény, ami Herkulesfürdő központjából indul, és sárga sáv jelzi. Ezen másfélórás sétával felkapaszkodhatunk a Fehér-Kereszt kilátóponthoz, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Innen óvatosan továbbhaladva (a jelzések ritkák!) elérhetünk a Grota lui Serban-barlanghoz. Rövid szemlélődés után utunkat a Domogled-csúcs felé folytathatjuk (1105 m), ahonnan pompás kilátás nyílik: dél felé a Duna tárul elénk, ellenkező irányba tekintve pedig a Godján-hegységet csodálhatjuk meg.

A páratlan természeti értékekkel bíró Mehádiai-hegység a hazai turisták által egyelőre kevéssé ismert és látogatott célpont, ezért a Tátrában nyáron megszokott tömegturizmusra ne számítsunk! Cserébe érintetlen erdőségek, barlangok és vízesések várnak minket. Szállást Herkulesfürdőn lehet találni, de érdemes körülnézni a közeli Orsován is, ahonnan egyébként a Kazán-szorosba is tehetünk kirándulást.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,555 Kategória: Természeti kincsek
Előző cikk: A Farkas-hegy: a Budai-hegység kevéssé ismert tájain Következő cikk: A Kárpát-medence mai arculata

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: