Erdély ékessége: a Gyilkos-tó


Erdély ékessége: a Gyilkos-tó

Az erdélyi Gyilkos-tó a Nagyhagymás-hegycsoport szerves részét alkotja. A Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban és a Hargita északkeleti részén terül el. A jelenleg széles körben elfogadott magyarázat szerint 1837-ben egy hegyomlás következtében keletkezett. Az akkori nagy esőzések hatására a lejtőtörmelék elindult a völgy felé, nekicsúszott a Cohárd délkeleti lábának, ezzel elzárta az ott folyó patakok, a Juh-patak, a Cohárd-patak, a Vereskó-patak, a Likas-patak és a Lóhavas-patak útját. Ennek a lejtőmozgásnak köszönhető, hogy kialakult ez a természetes elgátolású tó, más néven torlasztó. Sokan azonban az 1838. január 11-i földrengéssel hozzák kapcsolatba létrejöttét. Úgy tartják, a hegyomlás után megindult a mészkőréteg aprózódása, ami nagy mennyiségű agyaggal keveredett. Ez vízzáró hatással volt a folyóvízre, így annak szivárgása megszűnt, fokozatosan kialakítva a tavat.

1864-ben Orbán Balázs használta először a Gyilkos-tó kifejezést, addig többek között Benkő Károly is Veres-tó néven emlegette. Első nevét a parton található vörös mészkősziklákról kapta, amelyeket felülete gyönyörűen visszatükröz napos időben. A gyilkos elnevezés pedig onnan ered, hogy a katasztrófa idején a lejtőkön legeltető pásztorokat elnyelte a föld. Mások szerint a tó a fenyőerdőt „gyilkolta meg”. A gyilkos névre van még egy elmélet is: népi hagyomány szerint egyik télen a tó jege beszakadt, és az átkelők állataikkal együtt meghaltak.

                    

                                               Fenyőcsonkok merednek ki a Gyilkos-tóból.

A tóban rengeteg pisztráng él, és a Békás-szoros—Nagyhagymás Nemzeti Parkban, a tó környékén zergék, lovak és szarvasmarhák is megtalálhatóak. Több állatfaj létezéséről azonban nincs sok tudomásunk a Gyilkos-tónál. Rengeteg növény megtalálható viszont, például a fehér virágú bozontos gombafő, az apró sárga virágokból álló ternye vagy a nagy, lila virágfejű békási csüdfű. Ezek mellett a gyönyörű, kék virágokban pompázó tavaszi tárnics is honos itt. A csodás látképet a különleges csupaszszárú nőszirom hatalmas virága, a nehézszagú boróka, a piros színben tündöklő vitézvér, a szurdok és a nem mindennapi látványt nyújtó zergeboglár teszi teljessé.

                   

                                                   Zergeboglár, vagy pünkösdi rózsa

                   

                                                               Tavaszi tárnics

                   

                                                              Bozontos gombafő

A parkot és a tavat is nagy érdeklődés övezi, turisták ezrei látogatnak el ide. Ez teljesen érthető, hiszen a Gyilkos-tó látványa télen, a hófödte hegyek között, befagyva ugyanolyan lélegzetelállító, mint nyáron a virágzó növények, mesebeli tisztások és az előmerészkedő állatok között, így nekünk is érdemes felkeresnünk Erdélyben járva.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,980 Kategória: Természeti kincsek
Előző cikk: Erdély csúcsai: a Radnai-havasok Következő cikk: Gemenc varázslatos élővilága

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: