Aggtelek Baradla-barlang


Aggtelek Baradla-barlang

A Baradla-barlang az UNESCO Természeti Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője. A Baradla-Domica barlangrendszer eddig ismert szakaszainak hossza összesen: 25 km. Ebből 5,6 km a Szlovákiában található Domica-barlang.

A több bejárattal nyíló Baradla nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedőbb - legrégebben kutatott, legismertebb, leghosszabb, képződményekben leggazdagabb - barlangtani értéke, amelyet a múlt században a világ második, 1965-ben a nyolcadik, 1969-ben a tizennegyedik, 1973-ban a huszadik leghosszabb barlangjaként tartottak nyilván. Napjainkban már a világranglistán ugyan háttérbe szorult, de aktivitása, hossza és cseppkődíszessége alapján, a mérsékelt égövben még mindig első helyen áll.

A Baradla-barlang nagy része a mintegy 230 millió évvel ezelőtt keletkezett középső triász korú, úgynevezett wettersteini és steinalmi világosszürke mészkőben, a jósvafői szakasz pedig fekete-sötétszürke gutensteini mészkőben alakult ki a felszínről a mélybe jutó vizek oldó és koptató munkájának eredményeként.

A barlang számos barlanglakó (kizárólag barlangokban élő) és barlangkedvelő (csak időszakosan ott-tartózkodó) élőlénynek nyújt életteret. Bár az élővilág kutatása már a múlt század közepén megkezdődött, az első átfogó eredmény Dudich Endre nevéhez fűződik, aki 1932-ben Bécsben megjelent munkájában 262 fajt említ (ez a szám ma már megközelíti az 500-at).

Barlangtúrák: http://anp.nemzetipark.gov.hu

          


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,831 Kategória: Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Előző cikk: A Duna-Ipoly Nemzeti Park gyerekszemmel Következő cikk: Aggteleki Nemzeti Park

Forrás:
www.iranymagyarorszag.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: