Kultúra hírek

   

Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 17:00
Több mint kétszáz csontvázat találták tömegsírokban régészek egy belvárosi áruház alatt Párizsban. A gondosan elrendezett maradványok arra utalnak, hogy egykor kórházi temető lehetett a helyszínen, de a tömeges halálozás okát még vizsgálják a szakértők.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 15:32
Közös dalszerzés a gyerekekkel, a jazzvilág klasszikusai, játékos zeneoktatás. A Modern Art Orchestra és Hajós András Zenehajója Budapesten kötött ki: március 8-án, 11 órától a BMC-ben indul legújabb útjára.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 15:14
Farkas Jenő elsősorban irodalomtörténésznek tartja magát, de emellett tanár, újságíró, folklorista, könyvkiadó, és nem utolsó sorban a legismertebb magyar Drakula-kutató.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 14:02
Miki, mintha lemezt rakna fel, megint rákezd a sztorira: a lapátfülű filológiaprofesszor alkonyatkor az ablak előtt áll meg a nyugati fekvésű tanteremben, senki nem figyel rá, mit beszél, csak azt nézik, hogyan süt át a nap a fülén. - Berta Ádán könyvfesztiválra megjelenő könyvének részlete a Magasiskolában.
Kultúra » Litera
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 13:49
Száz éve, 1915. március 1-jén indult az első budapesti autóbuszjárat az Aréna út (ma Dózsa György út) és a Vilmos császár út (ma Bajcsy-Zsilinszky út) között az Andrássy úton át.
Kultúra » Múlt-kor
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 13:32
A zenei élet múzsája, a művészfotós Pattie Boyd új kiállításán igazi különlegességeket mutat be. Nyilvánosságra hozta a fényképeket, amelyeket első és második férjéről, George Harrisonról és Eric Claptonról készített.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 13:25
A ZagrabDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon regionális kategóriában Nagy pecsét-díjat kapott a Káin gyermekei című magyar alkotás, míg ugyanezen kategóriában Kis pecsét-díjat nyert a Másik Magyarország című dokumentumfilm.
Kultúra » Népszabadság Online
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 12:23
Mennyire látszik Budapesten az erdélyi magyar irodalom, illetve mi történhetett volna a hazai kortárs írói generációval, ha további tíz éven át tartja magát a Ceauşescu-diktatúra?
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 12:14
Begörcsöl a néző, ha nem ért mindent. Még az is előfordulhat, hogy előadás közben feláll és kimegy. Ami azért mégiscsak illetlenség, legalább a szünetet meg kellene várni, aztán nem feltűnő a hiányos széksor.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 12:10
A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál műsorának egyik legkiélezettebb előadása a kortárs román színház meghatározó rendezője, Alexandru Dabija az Odeon Színházban készült alkotása.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 12:02
Ismét a szelfi az év szava, a második helyezett a netadó, a bronzérmes pedig a rezsicsökkentés lett a TINTA Könyvkiadó feburár végén zárult szavazása alapján.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 11:32
Velünk és rajtunk nevetnek egyszerre Marcus Goldson alkotásai. Festményein ezer színben, arckifejezésben és gesztusban elevenednek meg a főváros lakói a maga gyönyörű, mocskos, ízes, humoros és vulgáris valójukban.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 09:32
Laurent Cantet a kubaiak elveszett illúzióiról forgatott játékfilmet. A havannai éjszakában felszínre törnek az emlékek, sérelmek, csalódások és a Castro diktatúrája által elszenvedett személyes tragédiák.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 09:28
A kiállítás egyik érdekessége az volt, hogy kisváros lévén maguk a kiállítók is "csodálkoztak" , hogy ismerőseik hobby szinten milyen szép kézműves termékeket állítanak elő.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 09:06
Márciusban 6100 közfoglalkoztatottal indul a harmadik kulturális közfoglalkoztatási program – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. Mint felidézték, február 20-án Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a harmadik programról tartott sajtótájékoztatón kiemelte: „értékalapú közösségszervező munkálatokat szeretnének életre hívni, és a kultúra terjesztésével egy minőségibb életszínvonalat biztosítani azok számára is, akik eddig nem fértek hozzá a kulturális javakhoz vagy közösségekhez”. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak számának 6100 főre emelésével a települések kétharmadára jut majd szakember. Az Emmi közleményében azt írta: a kulturális közfoglalkoztatottak részt vesznek a települési értékek feltárásában, a helyi rendezvények megvalósításában, a helytörténeti gyűjtemények bővítésében, a közösségi élet újraszervezésében, valamint a kulturális alapellátás bővítésében új módszerekkel, tevékenységekkel. A programot koordináló Nemzeti Művelődési Intézet adatai szerint a program iránt évről évre nő az igény: az első két évben tapasztalt, átlagosan kétezer önkormányzat, civil szervezet és intézmény igényéhez képest most az Emmi által meghirdetett regisztráción 3500 partnerszervezet jelezte részvételi szándékát. A szervezetek között a legnagyobb mértékben az önkormányzatok száma nőtt: számuk meghaladja az 1600-at, de a részvevő kulturális intézmények, civil szervezetek, közhasznú társaságok, egyházak és egyházi szervezetek száma is egyre nagyobb – fejtették ki. Az Emmi szerint a kulturális közfoglalkoztatás sikerességét bizonyítja, hogy az első szakaszban részt vevők 22 százaléka, vagyis csaknem negyede el tudott helyezkedni a program alatt, vagy azt követően. A még folyamatban levő második programban pedig az első négy hónapban a közfoglalkoztatottak tíz százaléka tért vissza az elsődleges munkaerőpiacra. A harmadik kulturális közfoglalkoztatási program várhatóan 2016. február 29-éig tart. A program feltételeit, így a kulturális közfoglalkoztatás keretszámát is a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási támogatási programja biztosítja – olvasható az Emmi közleményében.
Kultúra » MagyarSzo.com
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 08:53
Pénteken a Kézdivásárhelyen Kisgyörgy Tamás grafikus, a sepsiszentgyörgyi Charta Kiadó igazgatója, a könyv szerkesztője bemutatta a T 1224 Úz völgye, 1944. augusztus 2. – szeptember 19. című kötetet.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 08:04
Értékes ősnyomtatvány került a Pécsi Egyházmegye tulajdonába a közelmúltban: az itáliai Roberto Caracciolo „Beszédek a szentek dicséretéről” című 15. századi prédikációs kötetét február 25-én mutatták be a sajtó képviselőinek.
Kultúra » Nyelv és Tudomány
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 08:03
Sem a művelődési minisztérium, sem a Román Kulturális Intézet nem válaszolt a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pályázatára, így a Reflex 3 nemzetközi színházi szemle költségeit helyi forrásokból kell biztosítani.
Kultúra » Erdély.Ma
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 08:02
A második világháború óta először jelenik meg Adolf Hitler Mein Kampfja (Harcom) Németországban. A jegyzetekkel és kritikai hozzászólásokkal ellátott kiadás már megjelenése előtt komoly vitákat váltott ki.
Kultúra » KultúrPart
Kultúra
vasárnap, 2015. március 1. 07:38
Etéd községi hétköznapok címmel nyílt fényképkiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában február 27-én, Etéd községi iskolások irodalmi műsorával és népdalokkal tarkítva.
Kultúra » Erdély.Ma

385 cikk | 17 / 20 oldal