Hírek - Szerbia

   

Saját Rovat
szombat, 2015. február 28. 10:04
Szabadka polgárainak immár az interneten is lehetőségük van betekinteni saját adóügyeikbe, ehhez csupán egy felhasználói nevet és jelszót kell kérvényezniük a városháza 141-es szobájában. Anka Trifunović, a Helyi Adóhivatali Titkárság titkára elmondta, a tavalyi év folyamán mintegy 75 ezer adóbevallás érkezett hozzájuk, melyeket teljes egészében sikerült feldolgozniuk, s ez alapján a polgárok az internetes adatbázisban ellenőrizhetik az ingatlanukkal kapcsolatos adatokat, a folyó évre vonatkozó vagyonadó nagyságát, a befizetéseik időpontját, adóhátralékukat. – Még mindig érkeznek hozzánk adóbevallások, várjuk is az embereket, folytatódik a munka és reméljük, március vagy április folyamán sikerül megállapítanunk az idei évi vagyonadó nagyságát. Tavaly vagyonadó címén a 454 millió dinárból 427 millió dinár folyt be a költségvetésbe, ami 94 százalékos megfizettetést takar.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Saját Rovat
szombat, 2015. február 28. 09:02
Csökkent a bűncselekmények száma Szabadkán 2014-ben az előző évhez képest, és a rendőrség is hatékonyabban végzi a munkáját, nyilatkozta pénteki szabadkai látogatásán Nebojša Stefanović belügyminiszter. Kiemelte, céljuk az, hogy a települések minden utcájában legyenek rendőrök, s velük személyes kapcsolatban legyenek a polgárok. – Meg kell erősíteni a bizalmat a rendőrök és Szerbia polgárai között, hiszen nehéz bejelenteni egy bűncselekményt, amennyiben nem bízunk a rendőrökben. Lehet, hogy a polgároknak úgy tűnik, hogy több bűncselekmény történik, csupán azért, mert mindenről értesülnek. Ugyanis amiről mi a minisztériumban tudunk, arról a polgárok is értesülnek két napon belül a médiumokból. Azelőtt sok bűncselekmény tabu volt, például a családon belüli erőszak. Ma már egyre többen vállalják és beszélnek róla. Ma sem történik több bűncselekmény, csak minden nyilvános. Szeretnénk növelni az alkalmazottak számát, Szabadkán van még tér és hely új rendőrök alkalmazására. Természetesen gondolnunk kell az anyagi lehetőségeinkre, de fejleszteni szeretnénk a határrendőrséget is, az elmúlt időszakban megnőtt illegális bevándorlók számának növekedése miatt is. Hiszem és bízom abban, hogy a 2015-ös év a szabadkaiak számára egy biztonságosabb évet hoz, és több felderített bűncselekményt – mondta a belügyminiszter, majd hozzátette, hogy Borivoj Mucalj szabadkai rendőrfőnök jól és hatékonyan végzi a munkáját, ezért is marad a pozícióján. Abban a pillanatban azonban, amikor valaki eredmények nélkül marad, nem várhatja azt sem, hogy vezetői pozícióban maradjon.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Saját Rovat
szombat, 2015. február 28. 07:53
A Szabadkai Paraszt Egyesület az egykori Vajdasági Parasztszövetség nyomdokait követve alakult meg. Nem formális szervezetként 1995-ben kezdte meg működését, azonban csak 2002-ben jegyezték be civil szervezetként, tanácsadó részlegük viszont csak két évvel később kezdte meg munkáját. Az egyesület adatbázisában mintegy négyezer személyt tartanak nyilván, azonban aktív tagként mintegy 1800 gazdáról beszélhetünk, akiknek az egyesület több módon is igyekszik segíteni. Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke elmondta, különféle szolgáltatásokat nyújtanak tagjaiknak, így tanácsadást tartanak, melynek keretében szakemberek segítenek a termelőknek megoldani gondjaikat, olyan munkatársak, akik a támogatásigényléshez szükséges dokumentáció vagy a pályázati anyag előkészítésében, a nyomtatványok kitöltésében, üzleti tervek megírásában nyújtanak segítséget.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Külföld
szombat, 2015. február 28. 07:36
A külgazdasági és külügyminiszter nem tud arról, hogy napirenden lenne a kormány átalakítása. Szijjártó Péter pénteken reggel az ATV Start című műsorában.
Külföld » MagyarSzo.com
Kultúra
szombat, 2015. február 28. 06:41
A magyar kormány a korábban ígért összeg ötszörösével, félmilliárd forinttal – 1,5 millió euróval – támogatja a szabadkai Zsinagóga belső terének felújítását – közölte Szabados Róbert, a szabadkai zsidó hitközség elnöke pénteken az MTI-vel.
Kultúra » MagyarSzo.com
Külföld
szombat, 2015. február 28. 06:34
Élelmiszerrel segíti a Kárpátalján élő nélkülözőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely pénteken elindította az 1350-es adományvonalat. Az adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet segíteni a Kárpátalján kilátástalan helyzetbe sodródott embereket, családokat – közölte a segélyszervezet pénteken az MTI-vel.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
szombat, 2015. február 28. 06:28
A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület meghívására tartotta meg pénteken sorrendben 17. évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
péntek, 2015. február 27. 22:58
A minden nap keményen dolgozó emberek érdekeinek képviseletét helyezte a kormányzás következő három évének középpontjába Orbán Viktor miniszterelnök pénteken tartott évértékelő beszédében. Az ellenzéki pártok reakciójukban ugyanakkor a Fidesz gyengülésére és belső ellentéteire hívták fel a figyelmet, valamint hiányolták a szegénység felszámolására irányuló konkrét kormányzati lépéseket. Orbán Viktor a budapesti Várkert Bazárban elmondott beszédében kiállt a polgári Magyarország eszménye mellett, és kitért a Fidesz-KDNP veszprémi időközi választási vereségére is, amellyel kapcsolatban azt kérte híveiktől: "legyünk ismét észnél, ne üljünk a babérjainkon". A Fidesz-elnök azt mondta, híveik nem jelentéktelen része nem állt ki mellettük a veszprémi időközi választáson, akik minden bizonnyal elégedetlenek velük, ezért valószínűleg több egyeztetésre, megegyezésre és több konzultációra lesz szükség a jövőben. A kormányfő nyomatékosította, sem egyéni ambíció, sem egyéni vagy csoportérdek nem kerülhet a haza érdeke és szolgálata elé, továbbá beszélt arról is, hogy kabinetje szuverén és kezdeményező külpolitikát folytat.
Külföld » MagyarSzo.com
Belföld
péntek, 2015. február 27. 21:34
A Tartományi Közbiztonsági Tanács pénteken megtartott ülésén megjelent Nebojša Stefanović belügyminiszter és Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója is. Az ülést Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke vezette. Megvitatták a Vajdaság közbiztonsági helyzetéről szóló tavalyi évre vonatkozó jelentést, melyet a miniszter vázolt fel a testület tagjai előtt. Pásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre kevés a nemzeti kisebbségekhez tartozó szerbiai rendőr, s hogy a nemzeti kisebbségeknek nagyobb arányban kell képviseltetniük magukat, mint most. 
Belföld » MagyarSzo.com
Belföld
péntek, 2015. február 27. 21:33
Nem mindennapi felvétel került fel az internetre – egy személygépkocsi a Belgrádon keresztül vezető autóúton a jobb első kereke nélkül tett meg pár kilométert! A sérült Opel Omega sofőrje nemcsak a saját, hanem a többi sofőr életét is veszélyeztette azzal, hogy az autó elejének jobb oldala folyamatosan „súrolta” az aszfaltot. A LiveLeak által közzétett felvételen jól látszik, hogy a személygépkocsi az autóút jobb oldali sávjában halad Šid felé, egészen az újvidéki kijáratig, ahol utolérte a rendőrség.
Belföld » MagyarSzo.com
Magazin
péntek, 2015. február 27. 19:52
Ünnepélyes keretek között adták át ma délelőtt Adán, a községháza dísztermében az év legkiválóbb sportolóinak járó községi elismeréseket.
Magazin » VajdaságMa
Saját Rovat
péntek, 2015. február 27. 18:14
A Vegyészeti Technológiai Iskola sikerrel pályázott a tartománynál, és a megnyert összegnek köszönhetően az iskola egy folyékony szappant előállító berendezéssel gazdagodott. Nikola Matković, az iskola igazgatója úgy fogalmazott, a szakiskolák feladata, hogy a diákok gyakorlati tudással, készségekkel is gazdagodjanak tanulmányaik során, hogy az iskola befejezése után sikerrel kapcsolódjanak be a munka világába vagy tovább folytathassák tanulmányaikat, az elektromos duplikátor beszerzésével pedig éppen ezt teszik lehetővé a fiatalok számára. – Az iskola befejezése után diákjaink választhatnak, hogy munkába állnak, tovább tanulnak vagy itt szerzett tudásukat felhasználva önálló vállalkozásba kezdenek, ehhez pedig a gyógyszeripari és a kozmetikai technológiák technikusai az oktatás során elsajátítják a modern technológiai folyamatokat, és megszerzik a szükséges tudást, jártasságokat.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Gazdaság
péntek, 2015. február 27. 17:32
Szerbiának még három hónapig biztosan lesz elegendő földgáztartaléka, ha lejátszódna az a szomorú forgatókönyv, hogy megszakad az Ukrajnán keresztül érkező gázellátás – nyilatkozta Aleksandar Antić energiaügyi miniszter.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Gazdaság
péntek, 2015. február 27. 17:28
Minden illetékesre büntetés vár, ha nem tartja magát a március 1-jétől hatályba lépő építésügyi törvény előírásaihoz – ismételte meg Zorana Mihajlović építésügyi miniszter a napokon belül érvénybe lépő jogszabállyal kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) épületében.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Belföld
péntek, 2015. február 27. 17:10
Képzeljék el a következő helyzetet: sötétedés után egy magányos nő – vagy éppen férfi – bandukol egy elhagyatott utcán. Egyszer csak rátámadnak, megpróbálják kirabolni, leteperni az aszfaltra, megerőszakolni, vagyis bántalmazzák. Ha a megtámadott például gázspray-t, elektrosokkolót vagy egyéb önvédelmi eszközt tart magánál, és azt alkalmazza is támadója ellen, a vonatkozó törvény értelmében büntetőjogilag felelősségre vonható – öt év fegyházelzárás a maximális büntetés.
Belföld » MagyarSzo.com
Gazdaság
péntek, 2015. február 27. 13:50
Az osztrák Swarovski konszern bezárja kínai és csehországi gyárait és a jövőben termelését Ausztriára és Szerbiára összpontosítja, közölte ma a vállalat. A kínai Jing Shang településen ezzel 200 munkahely szűnik meg, Csehországban pedig 75. „A nemzetközi termelési stratégia átfogó módosítását követően az elkövetkező hónapokban a termelés jelentős részét a cég székhelyére és Szerbiára összpontosítják. A kínai és csehországi gyárakat bezárják, különösen Ausztriában várható nagy értékű beruházás munkagépekbe” – jelentették be. A vállalat az elmúlt hónapok során elemezte külföldi termelői kapacitásait, ennek eredményei pedig azt mutatják, hogy Kínában a versenyképesség feltételei nehezítik a gyártást, ezért az ottani gyárat bezárják, amiről az alkalmazottakat is tájékoztatják. A Swarovskinak jelenleg Szabadkán a kisbajmoki vámszabad övezetben van gyára, ahol a bejelentések szerint további munkahelyek nyílnak majd.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Külföld
péntek, 2015. február 27. 12:09
Rendőrkézre került három embercsempész is 2015. február 27-én hajnalban Mórahalom belterületén – írja a police.hu. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei 0 óra 40 perckor a Röszkei úton állítottak meg három személygépkocsit. A járművekben a három szerbiai sofőrön kívül összesen 15 szíriai utas tartózkodott még. A szír állampolgárok jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, ezért – a sofőrökkel együtt – előállították őket a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre. A szerbiai férfiak ellen embercsempészés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Egyébként tegnap 114 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén. Az elfogott migránsok közül 15-en vallották magukat koszovóinak. A többiek főként Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkeztek. A legnagyobb számú csoportot 2015. február 26-án 20 órakor Ásotthalom külterületén fogták el, ott 18 koszovói és afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. Az elfogott határsértők menedékkérelmet nyújtottak be. Ügyükben a további eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja le.
Külföld » MagyarSzo.com

197 cikk | 10 / 10 oldal