Németh Lehel

29 videó
Németh Lehel (Sepsiszentkirály (Románia) 1932. június 7.– Budapest (Magyarország) 2005. január 5.) magyar táncdalénekes.

Az erdélyi származású Németh Lehel édesanyja a fronttól menekülve érkezett Magyarországra. Fia előbb a képzőművészeti főiskolán dolgozik mint modell, majd a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárba került, melynek dalárdája felfedezte tehetségét. Kezdetben Németh Mária énekesnő tanácsára operaénekesnek készül, ám 1956 után a könnyű műfaj felé fordult. Így válhatott a Kádár-korszak első táncdalénekesi generációjának egyik kiemelkedő, ikonikus alakjává. Ő volt az első nyugati értelemben vett sztár Magyarországon.
Számtalan sláger született 1957-től 1965-ig ívelő pályáján: Reszket a hold a tó vizén, Nekem a Balaton a Riviére, Lehet, hogy szép nem vagyok, Zsebkendődre köss egy csomót vagy például a Visszahozom én a divatba a foxtrottot.
Szerepelt filmekben is, így például az 1962-es Csudapestben, mely felvonultatta a korszak táncdal-csillagait: Németh Lehelen kívül még például Vámosi Jánost vagy Sárosi Katalint.
A hatvanas évek elején egyre sűrűbben került összetűzésbe a hatalommal, csempészéssel vádolták. Megelégelve a folytonos atrocitásokat, egy időre visszavonult a táncdal világától, és artistának állt. Végül 1965-ben feleségével együtt disszidáltak az országból. Külföldön műszerészként dolgozott. Csak 1990-ben tért vissza az országba, de nem kívánta meglovagolni az akkor éledő nosztalgiahullámot: két koncertet adott mindössze, ezzel búcsúzott a közönségétől.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Németh Lehel-Egyedül A Tóparton.flvA videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2010. szeptember 28. Nézettség: 1,277

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2010. szeptember 28. 18:51
Az egyikk leg kedvesebb lemeze volt az anyukámnak..... majd nem mindennap meghalgatta..... :-(..
szerda, 2011. március 9. 21:27
Nagyon szeretem es megse,mert hallgatva rosszul esik,hogy MEGÖREGEDTEM !!!!Milyen jo is volt amikor ez a szam nagy slager volt
csütörtök, 2011. augusztus 25. 14:05
Ezek voltak az igazi szuper házibuli számok..Amikor a végén nem volt se kép sem hang ...csak a....
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal