Kurultáj 2012 - Magyar Törzsi Gyűlés - Bugac

17 videó - 2012
Magyarország legnagyobb hagyományőrző rendezvénye
A Kurultaj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe több száz lovassal, lovasíjásszal, íjásszal, több ezer viseletbe öltözött hagyományőrzővel, több tucat jurtával. Nem fesztivál, hanem élő történelem: a szteppei lovas nomád népek ősi hagyomány szerinti törzsi gyűlése. Igazi történelmi kavalkád.
Turán Szövetség hívására 111 csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja és a Délvidék hagyományőrzői is.
A Magyar Természettudományi Múzeum embertani tárának kutatója szerint a találkozó az ázsiai lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés.
A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít közös emléket, és olyan összekötő kapcsokat keres, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja – fogalmazott a kutató.
Mi a Kurultáj?
A ‘kurultaj’ török eredetű szó, törzsi gyűlést jelent, jelen esetben a magyar, hun és türk tudatú népek összejöveteléről van szó. A Kurultaj tulajdonképpen egy nagyszabású, látványos programokkal tarkított szabadtéri rendezvény, amelyen húsz ország, illetve tagköztársaság rokon népei is képviseltetik magukat. Nem fesztivál, hanem élő történelem: a szteppei lovas nomád népek ősi hagyomány szerinti törzsi gyűlése. A Közép-Ázsia füves pusztáin kialakult kultúrát Európában egyedül a hun elődei után a Kárpát-medencében országot alapító magyar nép őrzi. A Kurultaj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe több száz lovassal, lovasíjásszal, íjásszal, több ezer viseletbe öltözött hagyományőrzővel, több tucat jurtával.

Mióta van Kurultaj?
A Kurultaj egy ősrégi hagyomány, amelynek múltja évezredekre nyúlik vissza. A mai értelemben vett Kurultaj 2007-ben éledt újjá Kazakisztánban, ahol Bíró András Zsolt és kutatótársai genetikai vizsgálatokkal bizonyították, be az ottani madjar/madijar törzs és a magyarországi magyarok közvetlen rokonságát.
2007-ben megcsillant egy reménysugár, amikor Kelet és Nyugat magyarjai ezer év után először tartottak újra közös törzsi gyűlést. A történelem kereke akkor lassan, de biztosan fordulni kezdett. 2008-ban a hagyományőrzők vezetésével megvalósult a magyar összefogás, és 2010-ben Bugacon a hun-türk tudatú népek újkori törzsszövetsége. Most mi, magyarok visszük a zászlót, és Atilla unokái mind minket követnek. Ígéretünkhöz híven, 2012-ben ismét összehívjuk a Törzsi Gyűlést, a Kurultajt. Eljött a cselekvés ideje. Mutassunk utat testvéreinknek és példát a Nagyvilágnak jövőbe vetett hitünkkel.

A Kurultaj szervezősége, a Turán Szövetség köszönetet mond a számtalan Kárpát-medencei magyar hagyományőrző csapatnak és civil szerveződésnek és mindazoknak az áldozatra kész magyar embereknek, akiknek munkája révén megvalósulhat Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepe.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Tépjen szél - Altair - Kurultaj 2012, Bugac



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2012. augusztus 14. Nézettség: 427

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal