Szentendrei Néptáncegyüttes

15 videó
Az együttes 1983-ban alakult. Megalakulásukkor fontos szempont volt a legszebb magyarországi és erdélyi táncok, dalok tanulása, színpadra állítása.

A nulláról indult együttes hittel, hatalmas erőbedobással és nem kis áldozatvállalással új értéket teremtett Szentendrének, és a város képes volt ezt az értéket megtartani immár 28 éven át.

2000 óta az együttes művészeti vezetői Kocsis Enikő és Fitos Dezső, akik mindketten megkapták már a táncosok legmagasabb állami kitüntetését a Harangozó Gyula Díjat. Kiváló tánctudásuk mellett szuggesztív személyiségükkel, valamint pedagógiai érzékükkel évről évre nagyobb sikereket érnek el az együttessel, hiszen az együttes a Kiváló Együttes minősítést 2006-ban és 2008-ban és 2010-benis elnyerte, és ezáltal megkapták a Martin György Emlékplakett Vezetésük alatt a táncosok olyan szakmai fejlődést értek el, hogy a korábbi 5-6 perces koreográfiák helyett 30-50- perces önálló táncszínházi produkciók születtek. Az együttes tagjainak elsődleges célja természetesen az, hogy a színpadon mutathassák meg amit tanulnak a próbákon a fárasztó edzőtáborokban. De fontosnak tartják azt is, hogy ők maguk is minél jobban megismerhessék a magyar folklór minél több elemét, gyűjtsék, feldolgozzák és főként továbbadják mindazt, ami még a magyar néphagyományokból ránk maradt.

Többen vezetnek közülük gyermekcsoportokat, tanulnak a Táncművészeti Egyetemen épen azért, mert talán egész életüket ennek kívánják szentelni.

Ezek a fiatalok ebben a műfajban olyan szellemiséggel találkoztak, ami egy életre szól. A tisztelet, a hagyomány és értékőrzés, a hit, és az összetartozás élménye mind beletáncolja magát az ember lelkébe. Aki egyszer belekóstol, nem tud tőle szabadulni. Meglelték a korunkban fenyegető gyökértelenség és elidegenedés nagy melengető titkát, amely számukra a táncolás és az éneklés.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Szentendre Néptáncegyüttes



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2015. május 2. Nézettség: 283

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal