Marianne Faithfull

7 videó - 1980
Marianne Faithfull 1946. december 29-én született Londonban. Anyai ágon az Osztrák-Magyar Monarchiához kötődnek a gyökerei – édesanyja, az énekes-táncos Eva von Sacher-Mazoch abban az arisztokrata családban nőtt fel, melynek legismertebb tagja, Leopold von Sacher-Mazoch a mazochizmus névadójává vált Venus in Furs című könyvével. Marianne édesapja, a filológus Glynn Faithfull, egyetemi professzor.

Marianne pályafutásának indulására a Rolling Stones együtteshez való kötődése, s a Mick Jaggerrel töltött évei hatottak a legerősebben. Tizenhét éves volt, amikor festő barátja, John Dunbar bemutatta a zenekart menedzselő Andrew Loog Oldhamnek. Ő vette rá a színésznői karrierről álmodó Faithfullt, hogy énekelni kezdjen. Első kislemezét, az As Tears Go Byt már kimondottan neki írta Mick Jagger és Keith Richards.

1965-ben Marianne és Dunbar összeházasodtak, de kisfiuk születése után Marianne elhagyta a családját, s ekkortól Mick Jaggerrel élt. A Rolling Stones környezetében számos kábítószeres botrány részesévé vált, egyik legismertebb – Jaggerrel és Richardszal közösen írt – száma, az 1969-es Sister Morphine ezeknek az éveknek az emlékét őrzi. A dal egy haldokló kábítószeresről szól, aki már nem ismeri meg az orvosát, amikor morfint kér. Ugyanabban az évben Marianne és Jagger Tony Richardson Ned Kelly című filmjének forgatására Ausztráliába utaztak. Akkorra azonban már megromlott a kapcsolatuk, ráadásul erre az időre esett – a Rolling Stones-tag – Brian Jones halála is, s mindez együtt Marianne öngyilkossági kísérletéhez vezetett: egy nagyobb dózis kábítószer bevétele után hat napot töltött kómában.

Marianne és Jagger szakítását néhány év elszigeteltség követte – a hetvenes évek közepéig a szenvedélybetegségekkel való küzdelem kötötte le az erejét. Míg a hatvanas években egymást követték lemezfelvételei és filmes, illetve színházi szerepei (Girl On A Motorcycle, illetve Három nővér, Hamlet), ekkor nem érkezett hír felőle.

1976-ban Marianne a rockzenész Ben Brierlyvel házasodott össze, s az új zenésztársak hatására, valamint az angol punkmozgalom szárnyán végre kiemelkedett haláltáncából. Így született meg a punk-korszak egyik emblematikus albumának számító 1979-es Broken English, melyet ’81-ben az ugyancsak sikeres Dangerous Acquaitances, ’83-ban pedig az A Child’s Adventure követett.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

marianne faithfull - this little bird



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Music (Zene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2011. október 23. Nézettség: 378

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal