Lézerpont Látványtár

28 videó - 2008
A LÉZERPONT LÁTVÁNYTÁR Miskolc kulturális turizmusának egyedi színfoltja. A kiállítások témakörei eltérőek, ikonszerűek, egyféle történelmi mozaikként számos területre tehet gondolati kirándulást az érdeklődő a 600 m2-en kiállított tárgyak révén. Olyan látványnak lehet részese az utazó, ahol egy helyen ismerkedhet meg a Kárpát-medence legnagyobb látogatható viseletgyűjteményével, nagyapáink lassan feledésbe merülő kismesterségeivel, az ötvenes évek sajátos tárgyi kultúrájával, vagy a különleges ásványok és az optikatörténet sokszor titokzatos világával.

EURÓPA LEGNAGYOBB NÉPVISELETI KIÁLLÍTÁSA:

A Kárpát-medence népviseleteiből
A Kárpát-medence népeinek és nemzetiségeinek viselet kiállítása, ahol több mint 300 eredeti öltözet található egy helyen, és ami különleges, hogy ilyen sokféleségben és a viseléséhez hasonló körülmények közötti bemutatásra az 1896-os Millenniumi Kiállítás óta nem volt példa.
A kiállításon töltött idő a XX. század első felében elkezdett – ma már reménytelenül lekésett – negyedévszázados, több ezer kilométeres utazást helyettesítő élménnyel ajándékozza meg a látogatót. A rendkívüli látványban rejlő – mással nem pótolható – lehetőség is megnyílik amikor az egymástól szemmel elérhető távolságra lévő mezőkövesdi, nyitrai, kéméndi, máramarosi, torockói, vistai, kalocsai, ecseri, sióagárdi, kapuvári, és még több száz viselet mintakincsét, fejdíszeit, anyagválasztását, és más részleteit együtt látva kialakulhat egy átfogó hiteles kép a néprajz egyik kevéssé ismert értékéről, a népviseletekről.

MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ÁLLANDÓ KORTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁSA
AZ 1945 – 1968 KÖZÖTTI IDŐSZAK TÁRGYI KULTÚRÁJÁBÓL

A II. világháborút követő időszak, amelyet a történelem sajátos vargabetűjeként is jellemezhetünk, különös tárgyi kultúrát teremtett. Jelszavai, szimbólumai és központilag irányított ízlése rányomta bélyegét a mindennapok embere által használt eszközökre is. A kiállítás betekintést enged az időszak hangulatába: eredeti csomagolású cigaretták, csokoládék ugyanúgy megtalálhatók itt, mint reklám- és politikai plakátok, a mozgalmi élet relikviái, rádiók, tv-k, játékok, képzőművészeti alkotások, kitüntetések, oklevelek és giccsek, de láthatóak az 1945–68 közötti időszakban gyártott motorkerékpárok alaptípusainak működőképes darabjai is.

Eltűnő kismesterségek

Az iparos szakmák munkakörülményei, gépei, szerszámai és a munkájuk során felhasznált anyagaik ismerhetők meg: borbély, szabó, órás, suszter, kádár, kerékgyártó, asztalos, szatócs, kovács, szíjgyártó-bőrös- táskás. Sallangvászon, fergettyű, cakkrádli, kecskeláb, agykarika, pomádé tok, húzó klóbni, brillantin doboz, csinmetsző, vonómérő, tapaszalj gyalu, kössü kézi sikattyú, tűzpart – néhány tárgy neve, amely a ma emberének már ismeretlenül hangzik, a kiállítást végig nézve azonban megismerhetővé válna.

Erdélyi ásványok

A mélyművelésű, meleg vizes bányaüregekből származó különleges ásványok évmilliók üzenetét hordozzák. Felszínre hozásuk a lelkes gyűjtők számára lehetetlen, hiszen az erdélyi nemesfém bányák soha nem tartoztak a könnyen elérhető helyek közé. Ettől és az egyes darabok méreteitől és hihetetlen formagazdagságuktól is különlegesek az itt látható természeti csodák. A világ más részeiről származó ásványokkal együtt megcsodálható, mire is képes a természet.

Irodagép-történelem

Az első ipari méretekben előállított írógépek – a XIX század végén – az amerikai Yost & Remington fegyvergyár termékei voltak. Az írógép fejlődése a számítógépek tömeges megjelenésével ért véget. Az irodagépek fejlődéstörténetének külön fejezete az írásjelek távolra továbbítására alkalmas – és a kiállításon is látható – távíró és a telex megjelenése. Az egyre nagyobb tömegű számolási feladat elvégzésére a számolótáblák, a logarlécek és a mechanikus számológépek megjelenése jelentett megoldást.

Régi optikai eszközök

Az ember mindig szeretett volna az érzékszerveinek korlátaitól megszabadulva vizsgálódni.
Így születhetett meg a fénytörést hasznosító alkalmazott tudomány: az optika és a finommechanika fejlődése forradalmi eredményeket hozott minden természettudományi területen. A kiállítás bemutatja az optomechanikai eszközök fejlődéstörténetét, 1780-tól több mint 100 féle mikroszkópot, a fényképezés, a filmezés, a térképészet eszközeit, valamint láthatóak a szemüvegek és a távcsövek fejlődésének egyes állomásai is.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Traditional folk costumes of the Carpatian Basin



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Education (Oktató) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. augusztus 23. Nézettség: 264

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal