Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Szabó Sándor Pipo
 

EnviroMission building massive solar tower in Arizona



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Science & Technology (Tudomány, technológia) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2013. július 25. Nézettség: 551

   

Tetszik 1 és még 1 tag kedveli

Videó megjegyzések

csütörtök, 2013. július 25. 23:00
A napenergia hasznosítás új irányvonala: Naptorony.

A megújuló energiák közül a napenergia talán az egyik legfontosabb, hiszen végeredményben az összes többi is attól függ. Közvetlenül az energiatermelésben eddig nem volt nagy részarányuk, ez az utóbbi időben azonban drasztikusan kezd megváltozni, és egyre sorra épülnek a napenergiára épülő megújuló energiát hasznosító projectek. Most egy új irányvonalat vehet a napenergiához köthető villamosenergia termelés: naptorony. Az arizonai sivatagban nemrég kezdődtek meg ennek az ambiciózus terv kivitelezésének az előkészületei.

A terv lényegében a kéményhatást használja ki. Egy hatalmas üvegház terülne el a sivatagban, amelyben a levegő a környezeti levegőnél is sokkal magasabbra tudna felmelegedni. Az üvegház közepén egy nagy torony (kémény) állna, amelynek a tetején a légköri viszonyok teljesen mások, alacsonyabb a nyomás és a hőmérséklet is, így a toronyban óriási huzathatás fog kialakulni. Ezt az erőt turbinákkal fogják hasznosítani.

Az üvegházban a hőmérséklet elérheti a 80-90 fokot ez, mintegy 50 fokkal magasabb, mint a környezeti hőmérséklet. Az üvegház sugara több száz méter, ezért egy ilyen rendszer óriási mennyiségű forró levegőt tud előállítani. Hogy a huzathatás a lehető legnagyobb legyen, a tornyot a lehető legmagasabbra kell építeni, mivel a magasság növekedésével a nyomás és a hőmérséklet is csökken a légkör ezen részében . Az itt megcélzott magasság több mint 800 m, ezzel egyből a világ legmagasabb építményéi közé emelkedne a naptorony.

Egy ilyen rendszer előnyei:

Mindig van nyomás és hőmérséklet különbség, mindenféle időjárási helyzetben üzemel az erőmű.
A napsütés annyira felmelegíti a talajt, hogy az még éjszaka is tudja melegíteni a levegőt, így a rendszer éjjel is működik.
Mivel sok napsütésre és nagy földterületre van szükség, nyugodtan fel lehet építeni az amúgy használaton kívül lévő területeken a sivatagban.
A karbantartási igénye minimális.
A 750 millió dolláros befektetés a tervek szerint már 11 év alatt megtérülne, ami ilyen méretű megújuló energiát használó beruházásoknál kiváló. Az erőmű üzemideje elvileg elérheti a 80+ évet, így jelentős a befektetési potenciálja is.

Az első erőművet 2015-ben adják át, elméleti teljesítménye 200 megawatt. (Összehasonlításképp egy blokk a Paksi atomerőműben ~500 MW, egy átlagos szélerőmű 2-3 MW)

energia.ma/megujulo/napenergia/20120615-a-napenergia-hasznositas-uj-iranyvonala-naptorony
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal