Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Schiaparelli’s descent to Mars



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Science & Technology (Tudomány, technológia) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2016. október 18. Nézettség: 387

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2016. október 18. 21:03
A földi metán jelentős része biológiai eredetű, de kémiai folyamatok révén is keletkezhet a felszín alatt. Emiatt nemcsak a metánszintet kell majd meghatároznia a TGO-nak, de olyan más gázokat is keresnie kell, amik segítségével azonosítható a metán kibocsátásának lehetséges forrása. Az űrhajó a vízjég formájában lévő hidrogént is mérni fogja.
kedd, 2016. október 18. 21:03
Pár napig bírják csak a Schiaparelli akksijai
A felszínre érkezvén a 600 kilogrammos, 2,4 méter átmérőjű Schiaparelli leszállóegység akkumulátorai mindössze pár napig bírják majd a megpróbáltatásokat, ez alatt az idő alatt kutatni fogja a bolygó időjárási viszonyait és elektromos terét.
kedd, 2016. október 18. 21:03
Mivel porviharos körülmények között fogja végezni feladatát, így a kutatók számítanak arra, hogy időnként megszakadhat a kapcsolat az eszközzel. Bár maga a kutatómunka is fontos, a Schiaparelli elsődleges célja, hogy demonstrálja azt a technológiát, ami biztosítja a Mars felszínén történő biztonságos landolást az elkövetkezendő európai küldetések számára.
A leszállóegység műszerei
kedd, 2016. október 18. 21:03
DREAMS (Dust Characterization, Risk Assessment, and Environment Analyser on the Martian Surface): olyan érzékelőket tartalmazó „csomag”, amivel mérhető a marsi szél sebessége és iránya, a páratartalom, a légköri nyomás, a felszíni hőmérséklet, a légkör átlátszósága, valamint a légköri elektromosság.
kedd, 2016. október 18. 21:04
DECA (Entry and Descent Module Descent Camera): kamera, amely a leszállás közben fog képeket készíteni.
kedd, 2016. október 18. 21:04
Az érkezés
Az európai–orosz kooperáció gyümölcse végül 2016. március 14-re érett be, ekkor indították hosszú útjára a kazahsztáni Bajkonurból a TGO keringőegységet és a Schiaparelli leszállóegységet egy orosz Proton hordozórakéta fedélzetén. A kutatóeszközök hónapokig tartó útja most a végéhez ér.
kedd, 2016. október 18. 21:04
A Schiaparelli modul a terveknek megfelelően október 16-án rendben levált a TGO-ról, és október 19-én, szerdán érkezik a Mars légkörébe. A biztonságos landolást hővédőpajzs, két hatalmas ernyő, valamint több fékezőrakéta teszi lehetővé. A kutatóeszköz a várakozások szerint hat perc alatt fogja elérni a Meridiani Planum térséget, pontos érkezése magyar idő szerint 16 óra 48 perckor várható, azonban már a leszállás során is fog méréseket végezni. A földi irányítók az első képek érkezését október 20-ra várják.
kedd, 2016. október 18. 21:04
Ami a TGO-t illeti, a keringőegység erősen befékez, hogy a bolygó gravitációs tere be tudja fogni. A szonda elliptikus, négynapos periódusú keringési pályára áll a Mars felett, amelynek a legközelebbi pontja 300 kilométerre, míg a legtávolabbi pontja közel 96 000 kilométerre lesz a planéta felszínétől. Egy éven keresztül, számtalan pályamanővert követően, és felhasználva a marsi légkör fékező hatását, a keringőegység átáll majd a 400 kilométer magas körpályára.
kedd, 2016. október 18. 21:04
Európai marsjáró fogja róni a vörös bolygó felszínét
Miután a Schiaparelli „előkészítette a terepet”, az ExoMars küldetés a második szakaszba lép. Ennek keretében az ESA szakemberei egy marsjárót juttatnának a vörös bolygóra. A rover az élet jelei után kutatna. Kétméteres mélységbe fog lefúrni, majd műszereivel elemzi az onnan kiemelt mintákat.
kedd, 2016. október 18. 21:05
A szakemberek eredetileg 2018-as indulással számoltak, ám időközben több nehézség is akadt, ami miatt az indítást át kellett ütemezni 2020-ra.
27 megjegyzés | 1 / 3 oldal « 1 2 3 »