Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

ESOcast 226 Light: First Image of a Multi-Planet System Around a Sun-like Star



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Science & Technology (Tudomány, technológia) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2020. július 23. Nézettség: 306

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2020. július 23. 22:13
Az Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) elkészítette minden idők első felvételét egy fiatal, a Naphoz hasonló csillagról és két óriás exobolygójáról. A több exobolygót tartalmazó rendszerekről nagyon ritkán készülnek képek, és a csillagászok – egészen mostanáig – sosem figyelhettek meg közvetlenül több bolygót egy Naphoz hasonló csillag körül. A megfigyelések segíthetnek a csillagászoknak megérteni, miként alakultak ki és fejlődtek a bolygók saját Napunk körül.
Az ESO néhány héttel ezelőtt tett közzé egy lenyűgöző felvételt, amelyet a VLT készített egy születőben lévő rendszerről. Most ugyanennek a távcsőnek ugyanaz a műszere fényképezte le először közvetlenül a TYC 8998-760-1 jelű csillag bolygórendszerét, amely hasonló a Naphoz, és nagyjából 300 fényévre van tőlünk.
„Ez a felfedezés betekintést nyújt egy, a saját Naprendszerünkhoz nagyon hasonló környezetbe, amely fejlődésének sokkal korábbi stádiumában van." – mondja Alexander Bohn, a hollandiai Leideni Egyetem PhD-hallgatója, a The Astrophysical Journal Letters folyóiratban ma közzétett kutatás vezetője.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal