Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

WWF Climate Solver: Desert Control



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Science & Technology (Tudomány, technológia) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2020. augusztus 24. Nézettség: 277

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2020. augusztus 24. 00:17
Hét óra alatt csinál termőföldet a sivatagból egy norvég startup
Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re 10 milliárdra nőhet a Föld teljes lakossága. Ennyi embert a föld jelenlegi termőföldjei nem képesek ellátni – ráadásul az erdőirtások miatt egyre több a sivatag. A Desert Control nevű vállalkozás vadonatúj módszere erre kínál megoldást.

A fák kivágása és az elsivatagosodás következtében folyamatosan zsugorodnak a termőföldek, a Desert Control technológiájának hála azonban ennek gátat szabhatnának, és még a kopár, gyenge minőségű talajokat is tápanyagokban gazdaggá varázsolhatnák.
A cég egy úgynevezett Liquid Nanoclay – magyarul folyékony nanoagyag – (LNC) anyagot hozott létre, ami 1,5 nanométeres burkolattal veszi körbe a homokszemcséket, ezáltal könnyedén hozzátapadhatnak a különféle szerves molekulák. Mindez azt jelenti, hogy a víz és a tápanyagok is képesek a homokhoz kötődni, így ideális körülmények jöhetnek létre a növénytermesztéshez.
Az LNC-t hagyományos öntözési technikák segítségével a talajra juttathatják, ahol egészen a gyökérrétekig szívódhat fel, itt pedig a növények bárminemű gond nélkül elérhetik a számukra nélkülözhetetlen szerves molekulákat. Ami további jó hír, hogy az agyagnak és a víznek köszönhetően semmilyen mesterséges, esetlegesen káros anyagot nem kell ehhez a földbe applikálni.
hétfő, 2020. augusztus 24. 00:17
ahhoz, hogy a korábban sivár talajt termőfölddé változtathassák. A Desert Control weboldalán közzétett tanulmányok alapján az Abu Dhabiban termesztett karfiolok és sárgarépák 108%-kal nagyobbra nőttek a kontrollterülethez képest, továbbá Egyiptomban is hasonló eredményeket értek el búza esetében.
Az LNC technológiának hála például Dubai sivatagos részein tökéletes minőségű görögdinnyét, kölest és cukkinit tudtak előállítani, ami nem kis teljesítmény egy olyan helyen, ahol gyakorlatilag mindennek ki kéne száradnia.
Az agyag földbe való adagolása nem új keletű dolog, azonban a nanorészecskékké való átalakítását igenis a modern eljárásoknak köszönhetjük – enélkül képtelenség volna folyadék formájában a homokos rétegek legaljára eljuttatni őket.
Bármennyire is ígéretes a Desert Control megoldása, a módszer sajnos rettenetesen költséges. Egy terméketlen talaj kezelése 2-5 dollárba kerül négyzetméterenként, ami jóval drágább akármelyik technikánál, mindezen túl kérdéses, mennyire boríthatja fel a meglévő ökoszisztémát a nanoagyagos irrigáció.
A Desert Control jelenleg gőzerővel azon dolgozik, hogy csökkentse az LNC technológiaárát, ezáltal elérhetővé téve azt még a szegényebb sorsú országok számára is.
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal