Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

U iščekivanju Rodana



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Pets & Animals (Állatok) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. március 4. Nézettség: 959

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2016. március 4. 00:44
Gólya madár... és a hűség......
Tizennégy éve minden tavasszal visszatér sérült párjához egy hím gólya Horvátországba. A Malena nevű tojót 23 éve sebesítette meg egy olasz vadász a szlavóniai Brodski Varoš környékén. Azóta Stjepan Vokić helyi nyugdíjas gondoskodik róla. Szerinte a Kelepelő nevű hím 2002 óta alkot egy párt védencével. A hím azóta minden ősszel délre repül, de 13 500 kilométer megtétele után mindig visszatér társához. Horvátországban már évek óta csodájára járnak a gólyapár romantikus szerelmi történetének.
péntek, 2016. március 4. 00:46
A fehér gólya


A fehér gólya a magyar nép kedvelt madara, de szinte egész elterjedési területén szeretik az emberek, különféle hiedelmek kötődnek hozzá. Több európai nép – például a litvánok – hozzánk hasonlóan a nemzet madarának tartja. Még a finn gyerekeket is a gólya hozza, pedig arrafelé nem fészkel a szerencsehozó madár, s előfordulása is csak alkalmi. Az átlagemberek mellett az ornitológusok is fokozott figyelmet fordítottak és fordítanak a fehér gólyára egész Európában.

A közkedveltség ellenére a faj állománya erősen lecsökkent, Nyugat-Európa néhány országából kipusztult vagy csak költséges programokkal sikerült töredék állományát megmenteni. Jelenlegi magyarországi állománya harmada a múlt század közepén fészkelő párok számának.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj. A BirdLife International nemzetközi állományadatokon alapuló osztályozása alapján az Európa-szerte veszélyeztetett (SPEC 2) kategóriában tartozik. Stabil állománya költ Magyarországon, mintegy 5 000-5 500 pár, ami a világállomány mintegy 4 %-a. Nyugat-Európa nagy részéről kipusztult vagy erősen visszaszorult, ezért is fontos feladata a magyar természetvédelemnek a faj védelme
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal