Bekecs Néptáncegyüttes

18 videó
Nyárádszeredában a néptáncmozgalomnak több mint ötven évre visszatekintő hagyománya van. Az első tánccsoport a kommunizmus korában a Nyárád (Nirajul) szövetkezet munkásaiból alakult. A kilencvenes évek végén a munkások helyét a Bocskai István Iskolaközpont diákjai veszik át, és 1998-tól Bekecs Néptáncegyüttes néven működik tovább. 2007-től újraszerveződik és a Nyárádszeredai Önkormányzat támogatásával folytatódik a tevékenysége, ráhárulván az a feladat, hogy a Nyárádmente efféle kultúrára való igényének megfeleljen.
Az újraszerveződött csoport nagy hangsúlyt fektet a helyi táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra. A műsorszámok az erdélyi folklórról nyújtanak korhű életképet. A táncok anyagát tiszta forrásból merítik, előtérbe helyezve az adatközlőket és az archív felvételeket, ugyanezt az elvet követve a zene valamint a viseletek terén is. Első bemutatkozása 2008 februárjában volt és első nagy műsora 2009 júliusában került a színpadra, Erdélyország sok szép vize címmel, amely azóta több mint 150 előadást ért meg külföldön és belföldön, nagyvárosokban, de a térség olyan kis, elszigetelt falvaiban is, ahova más kulturális intézmények nem jutnak el.
A bemutatkozó műsorral egyidejűleg megjelent az előadás hanganyagának a CD-je is.
2010 februárjára elkészült a második nagyműsor, amely alkalomhoz kötött, és A farsang farkára nevet viseli, bemutatva a nyárádmenti tavaszköszöntő szokásokat. Az előadásról videófelvétel is készült. Ebben az évben az együttes számos meghívásnak tett eleget, négy turné alkalmával képviselte a Nyárádmente Kistérséget Magyarországon, rangos rendezvényeken vett részt. Sikerült bejegyezni jogi személyként az együttest Bekecs Táncegyesület néven.
2011-ben az együttes számos külföldi és belföldi meghívásban részesült a Trilógia című produkcióval, amely jelentős áttörés az együttes életében, hiszen az előadás műfaja szerint már táncszínház. Több ízben is ellátogatott Magyarországra, megfordult Móron, Aszódon és Verőcén is, az Erdélyi Magyarok Világtalálkozóján. 2011 júliusában a tánckar egy része bekapcsolódott a Mikházi Csűrszínház első saját produkciójába, amelyet színészekkel közösen adott elő, (Federico Garcia Lorca, Vérnász, Török Viola rendezésében), októberben pedig a Parászka Miklós által megrendezett Móricz Zsigmond „Nem élhetek muzsikaszó nélkül” előadásban, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megbízásából vállalt el az együttes. Az egyesület jelentős rendezvények szervezésében vállalt szerepet, mint a Mikházi Csűrszínház Napok társ- és a Maros megyei Gyöngykoszorú Néptáncfesztivál 20 éves évfordulójának a fő- szervezője, 2011- ben több mint 60 saját előadást tartott.
2012-ben az együttes újabb előrelépést tett a Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde mesedrámájának táncszínházi keretek közötti előadásában, (rendező Török Viola, zeneszerző Könczei Árpád) melynek bemutatója május 18.-án volt megtartva Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Februártól kezdődően az egyesület a Nyárádmente Kistérség polgármesteri hivatalaival közösen 15 tánccsoportot indított kisikolások és gimnazista tanulók számára. A tánccsoportok oktatói a Bekecs Néptáncegyüttes felnőtt tagjai közül kerültek ki. Jelenleg az egyesület több mint 500 személyt oktat.
Elismerések
Bronzérem, Lánchíd Nemzetközi Táncverseny. Budapest 2013

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Vásárhelyi Forgatag-Bekecs Néptáncegyüttes-2015.08.29



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Tánc magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2015. november 22. Nézettség: 322

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal