Sinkovits Imre

31 videó - 2001
Sinkovits Imre (Budapest, 1928. szeptember 21. – Budapest, 2001. január 18.) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész. Öccse: Sinkó László Kossuth-díjas színművész, fia: Sinkovits-Vitay András színművész, özvegye: Gombos Katalin szintén színművész.
Vas megyei szülők gyermekeként Budapesten született, Göndöcs Terézia és Sinkovits Jenő főpincér elsőszülött fiúgyermekeként. Kispesten nagyapja meséi mellett nőtt fel. Sinkovits Vince folyton mesélt: Attiláról, Csaba királyfiról, a hadak útjáról, 1848-ról és az első világháborúról. Azonban a gazdasági válság csődbe juttatta szülei vállalkozását. Ebből a gyermek Sinkovits csak annyit fogott fel, hogy kisebb lakásba kellett költözniük, ahol később öccse is megszületett. Édesanyja varrással próbálta kiegészíteni a család jövedelmét és közben németül tanítja fiát. Ennek majd a háborúban nagy hasznát veszi.
Lassan stabilizálódott a család helyzete, édesapja főpincéri állást szerez a híres Ilkovics étteremben, ő pedig az Árpád Gimnázium diákja lesz. Az iskolában egész életére szóló élményekben volt része. Itt lett cserkész, ami kitöltötte ifjúsága minden percét. Állítása szerint életre, erkölcsre, hazafiságra, bajtársiasságra, hitre, hűségre, önállóságra, és önfegyelemre, kézügyességre és talpraesettségre, szorgalomra és leleményre nevelte, magyar népdal- és népmesekincshez, természetismerethez és -szeretethez, madárvédelemhez és természetjáró kultúrához szoktatta. Katolikus hittanára, dr. Könözsy Lajos hatására még a papi pályán is elgondolkodott. A Felvidék visszacsatolás után Ipolyság mellett cserkésztáborozott. A háború alatt kelletlenül, de a levente-mozgalomban is részt vett. Nem szerette, mivel cserkésznek vallotta magát és szerinte a két mozgalom olyan volt akár a tűz és víz. Egy leventegyakorlat után, mikor diáktársai előtt egy oktató a neve miatt megalázta édesapja felvetette, hogy meg kellene változtatniuk a családnevüket. Sinkovits azonban így reagált: „Nem! Édesapám! Most már csak azért is ezzel a névvel mutatom meg!”
A második világháború alatt – mint cserkész – kármegfigyelő szolgálatot teljesített a margitszigeti víztoronyban és a szemlőhegyi víztározónál. Később édesanyjával és két testvérével Somogy megyébe mentek nagybátyjához, ahol mint levente-korút befogták kötelező hadimunkára. Galambok határában ásott tankcsapdát, lövészárkot, géppuskafészket, olykor napi tíz kilométert gyalogolva sárban, fagyban. De edzettsége és istenadta humora ezen is átsegítette még társaiban is ő tartotta a lelket. A háború vége felé egyre több visszavonuló német katonával találkozik (itt veszi hasznát édesanyja német nyelv tanításának), sőt egyszer még egy Németország felé tartó vonatra is felrakták, azonban szerencséjére Szentgotthárdnál véletlenül "lemaradt" szerelvényről. Amikor a németek kivonultak, a néhány napos békét kihasználva "ástak". De már nem lövészárkot, hanem családi ezüstöt, lesütött húsokat, bödön zsírt, mézet, hordónyi pálinkát és bort. Több családtagját elvitték az oroszok, sőt, magának Sinkovitsnak is háromszor kellett megszökni tőlük, mivel malenkij robotra akarták fogni. 1945 őszén újra indult a tanév az Árpád Gimnáziumban. 1947-ben érettségizett, majd felvették a Színiakadémiára. 1951-ben szerezte meg a diplomáját és ugyanebben az évben már el is szerződött a Nemzeti Színházhoz, sőt ebben az évben is nősült.
1948-tól a Belvárosi Színházban, 1949-től az Ifjúsági Színházban játszott. 1950-től a Nemzeti Színházban szerepelt. 1951-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett. 1958-tól a József Attila Színház tagja volt. 1963-ban visszatért a Nemzeti Színház társulatába, amelynek évtizedeken át meghatározó tagja volt. 2000-től haláláig a Pesti Magyar Színházban játszott.
1956. október 23-án Sinkovits Imre tízezres tömeg előtt szavalta el a Nemzeti dalt.

Végső üzenetül az ifjaknak, s talán nem csak az ifjaknak
Elhangzott az óbudai Árpád Gimnáziumban:
"Egy hetven esztendős véndiák az óbudai Árpád Gimnáziumból kéri türelmeteket néhány mondat erejéig. Legelébb is, sohasem felejtsétek el iskolátok névadójának, Kőrösi Csoma Sándornak élete példáját. No nem kell ezért világutazókká válnotok, hogy a magyarság eredetét, őshazáját felkutassátok. Akad felfedezni, megőrizni való e 75 esztendeje Csonka Hazában is! (Elég ha Csoma Sándor szülőfalujára, a háromszéki Kőrösre gondolunk.) Nem kell elzarándokolni a távoli Dardzsiling régi angol temetőjébe sem, ahol végre megpihen "...egy szegény, árva magyar pénz és taps nélkül! Ki nemzetének bölcsejét kereste és a maga sírját találta itt - de halhatatlanságát is! ", miként sírfeliratán olvasható. Élete példáját kutassátok s kövessétek! Önfegyelmét és szorgalmát, keresztény hitét és edzett testét, puritán életvitelét, hatalmas műveltségét! S mindezeket a Haza és Emberiség szolgálatába állítva! Ez a mai harsogó-csápoló-idegrángásos, lélektelen "fogyasztói társadalom", diszkóival, hamburgerjeivel, drogos-alkoholos tömeghisztériájával, mint a hínár húz le a tartalmatlan, csenevész élet mocsarába! Az így elsatnyult testben, milyen lélek lakozhat? Márpedig Magyarországnak testben és lélekben is erős, egészséges, keresztény Ifjúságra és Családokra van szüksége, ha fenn akarunk maradni a jövő századokban, évezredekben! De feladat vár Rátok a nyelvápolás terén is. Nem a tibeti nyelvtan s szótár elkészítése, csupán Édesanyátok nyelvének tisztántartása, megőrzése, hogy szeplőtlen gazdagságában adhassátok tovább gyermekeiteknek, unokáitoknak! Mert ez az egyik, tán legerősebb kapocs, mely összeköt Valamennyiünket, élő és holt magyarokat! Végezetül! Nem az Őshazát kell keresnünk! (De azért ismerjük meg a tudósok, nyelvészek, régészek s néprajzosok eddigi kutatásait, eredményeit.) Ezt a mostani, megcsonkított, fenyegetett sorsú Hazát kell megismernünk, felemelnünk, becsülnünk és megvédenünk, magunknak s a Jövendőnek! Tamási Áronnal szólva: "Mi végre vagyunk a világon? Hogy valahol otthon legyünk benne!" Ez a "valahol", itt van a talpunk alatt! Magyarország! Fiatal Barátaim! Tudom, nem kevés, amit kértem Tőletek. De csak így, s csak ezért érdemes élni! Márpedig e Nemzetnek annyi hősi halottja volt, most hősi élőkre van szüksége! Hiszem, Ti azok lesztek! Megfáradt, öreg, de szeretetet, hitet sugárzó karommal ölellek Benneteket! "- Sinkovits Imre.

2011-ben utcát neveztek el róla Budapesten.

 
AKIBEN VÁLTIG BÍZTUNK SINKOVITS I MIHI 2013
Advent a Hargitán (1988) - Kubik Anna, Bubik István, Sinkovits Imre
A hajnal szerelmese
Almasi Eva - Sinkovits Imre - Orchideak
Arany János - Híd-avatás - Sinkovits Imre
Arany János - Szondi két apródja - előadja: Sinkovits Imre
Arany János - Tetemre hívás - Sinkovits Imre
Arany János - V.László - Sinkovits Imre
Édes, Ékes Apanyelvünk
FOHÁSZ ÉS BIZTATÁS ÍNSÉGES IDŐBEN MA 2015 ŐSZÉN MIHI 2015
HISZEK!
Hacsek és Sajó - Sinkovits Imre & Kállai Ferenc
Jó lenne százhúsz évig élni - Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Bodrogi Gyula, Garas Dezső
József Attila - Óda. /Lillafüredi Függőkertek/
József Attila - Óda / Előadja: Sinkovits Imre / hangoskönyv
József Attila: Óda - Elmondja: Sinkovits Imre
Kölcsey Ferenc - Himnusz / Előadja: Sinkovits Imre
MAGYAR MIATYÁNK SOMOGYVÁRY GYULA SINKOVITS IMRE MIHI 2016
PIETA TÓTH SÁNDOR SINKOVITS IMRE MIHI 2016
Sinkovics Imre -Újévi köszöntő- 65'
Sinkovits Imre - Arany János: Epilogus
Sinkovits Imre-Himnusz (Rendületlenül-Verses Vallomások A Hazáról)
Sinkovits Imre-Szózat (Rendületlenül-Verses Vallomások A Hazáról)
Sinkovits Imre: Himnusz - más zenével
Sinkovits Imre: Szombathy Gyula - Tábori Nóra - Mellékhatás
VADÓCBA RÓZSÁT OLTOK MÉCS LÁSZLÓ SINKOVITS IMRE 2015
Vörös Rébék - Arany János / Sinkovits Imre
WASS A . - SINKOVITS I." A CSODASZARVAS "
WASS ALBERT ÜZENET HAZA SINKOVITS I MIHI 2013
Wass Albert-Hagyaték
Wass Albert : Üzenet haza. Előadja : Sinkovits Imre
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Pintér Lászlóné Erzsi
 

MAGYAR MIATYÁNK SOMOGYVÁRY GYULA SINKOVITS IMRE MIHI 2016



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Vers magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. január 23. Nézettség: 805

   


Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. január 24. 08:57
Köszönöm, hogy feltetted! Nagyon szép vers és tényleg a legaktuálisabb!
Ami nagyon meglepő, hogy Svédországban készült!! Hm...............! Elgondolkodtató!
vasárnap, 2016. január 24. 13:41
Kedves Magdolna !
Köszönöm ,hogy megnézted és véleményezted .
A magyar feltöltő már rengeteg videót készített Svédországban ,melyekben a hazaszeretetről tett tanúságot .
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal