Bibliai történetek

70 videó
Az ifjabb nemzedék talán könnyebben és egyszerűbben megismeri a bibliát és az általa leírt történeteket ebben a formában.És nekünk felnőtteknek is öröt okoz újra gyermeknek lenni és rajzfilmeket nézni.

 
1. János levél 1. 2. fejezet
1. János levél 3. 4. fejezet
1. János levél 5. fejezet
A Biblia - Jézus közelében
A Biblia ősi titkai 1 Noé bárkája-10/11
A háromszáz - keresztény változat
Antikrisztus - a Biblia szerint 2.rész
Barabbas/Barabás English version
Biblia, Újszövetség, Júdás Apostol levele
Biblia - Jakab levél 1. - 3. rész
Biblia - Jelenések 1. - 5. rész
Biblia - Jelenések 6. - 11. rész
Biblia - Jelenések 12. - 16. rész
Biblia - Jelenések 17. - 19. rész
Biblia - Jelenések 20. -22. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 1. - 2. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 3. - 4. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 5. - 6. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 7. - 8. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 9. - 10. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 11. - 12. rész.wmv
Biblia - Lukács evangéliuma 13. - 15. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 16. - 18. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 19. - 20. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 21. - 22. rész
Biblia - Lukács evangéliuma 23. - 24. rész
Biblia - Róma levél 1 - 5
Biblia - Róma levél 6. - 10. rész
Biblia - Róma levél 11. - 16. rész
Gyerek bibliakör - Havanna Agapé Gyülekezet
Hangzó Biblia Jelenések könyve 6. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 1. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 2. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 3. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 4. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 5. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 6. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 7. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 8. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 9. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 11,37-53. & 12.
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 13.
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 14-17. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 18-22. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 23. rész
Hangzó Biblia Lukács evangéliuma 24. rész
Hol Volt az Édenkert ? Az Édenkert Valóban létezett ? A Biblia igaz ? 1 / 8
Hol Volt az Édenkert ? Az Édenkert Valóban létezett ? A Biblia igaz ? 2 / 8
Hol Volt az Édenkert ? Az Édenkert Valóban létezett ? A Biblia igaz ? 3 / 8
Hol Volt az Édenkert ? Az Édenkert Valóban létezett ? A Biblia igaz ? 4 / 8
Hol Volt az Édenkert ? Az Édenkert Valóban létezett ? A Biblia igaz ? 5 / 8
Hol Volt az Édenkert ? Az Édenkert Valóban létezett ? A Biblia igaz ? 7 / 8
Hol Volt az Édenkert ? Az Édenkert Valóban létezett ? A Biblia igaz ? 8 / 8
Húsvét - a Biblia szerint!
MEGDÖBBENTŐ Biblia-idézetek !
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: A húsvéti történet part 1 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: A húsvéti történet part 2 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Dávid és Góliát part 1 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Dávid és Góliát part 2 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Dávid és Góliát part 3 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Jézus csodái part 1 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Jézus csodái part 2 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Jézus csodái part 3 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Mózes part 1 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Mózes part 2 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Mózes part 3 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Noé bárkája part 1 of 3
Nagy kalandozások - Történetek a Bibliából: Noé bárkája part 2 of 3
Pál apostol élete
Útravaló: A Szentírásról (2012.10.08.)
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Pál apostol élete



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Film magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. február 16. Nézettség: 1,076

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2012. február 16. 19:59
Pál Apostol élete

A damaszkuszi úton - a gőg magas lováról "leszállva" - a keresztyén-üldöző Saulból valóban új ember lett. Ezt később így foglalta össze: "Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem."(Galata 2,20)Pál apostol (Szent Pál, a tizenharmadik apostol) a korai kereszténység jelentős alakja, nagy szerepet játszott a kereszténység elterjesztésében az európai kontinensen. Az Újszövetségben 14 könyv (levél) köthető a nevéhez, bár a Zsidókhoz írt levél szerzősége vitatott. Életével kapcsolatosan a legjelentősebb forrás a Biblia, ezen belül az Apostolok cselekedetei és Pál levelei.

A Kilikia (Kis-Ázsia, ma Törökország) tartományban található, Nagy Sándor alapította kereskedelmi és kulturális központban, Tarsus városában született 1 körül, Benjámin törzséből származó hellenizált zsidó családban. Eredetileg Saulnak hívták. Római polgárjoggal rendelkezett, melyre hivatkozott is. Zsidó neveltetésben részesült, Gamaliél rabbi tanította Jeruzsálemben (ApCsel 22,3). „Polgári” foglalkozása sátorkészítő volt.

A farizeus irányzatot követte, részt vett a korai keresztények üldözésében: jelen volt István vértanú kivégzésénél (ApCsel 7,58). Később a Damaszkuszban lévő keresztények ellen indult, de útközben (a „damaszkuszi úton”) csodás eseményben volt része (ApCsel 9,2-8), és ő is Jézus Krisztus követőjévé vált (ezt nevezzük Pál-fordulásnak).



Megtérése (34 körül) megadta élete értelmét. A Törvényért és az atyai hagyományokért égő buzgólkodása a keresztények üldözőjévé tette. Hogy mikor és hogyan találkozott velük először, már nem lehet megállapítani. Az Egyházzal való összeütközése azonban nyilvánvalóan összefüggésben állt azzal a válsággal, amely Jeruzsálemben István megkövezéséhez, a jeruzsálemi keresztény közösség hellenisztikus csoportjának üldözéséhez és elűzéséhez, továbbá a damaszkuszi egyházközség alapításához vezetett. Úgy látszik, ez az egyházközség – a jeruzsálemi egyház törzsrészével ellenkezően – teljesen elszakadt a Törvénytől. Pál – amint a Gal 1,13 sk. és a Fil 3,5 sk. mutatja – a szigorú zsidó törvénytiszteletet védelmezte a Törvénytől való szabadsággal szemben. Nemcsak egy keresztre feszített Messiás „botrányáról” volt szó, hanem arról a kérdésről, hogy a Törvény érvényes útja-e az üdvözülésnek. A Törvény vagy Jézus Krisztus? – ez lett életének döntő kérdése.

És ez időben történt megtérése. Úgy értelmezte mint Isten tettét, és Jézusnak ezt a megjelenését egy sorba állította a Föltámadott megjelenéseivel (Gal 1,15; 1Kor 9,1; 15,8). A megtérést nem lehet lélektani, vallási vagy erkölcsi válságból levezetni, amint egyesek megkísérelték a Római levél 7. fejezetére hivatkozva. Pál kényszerítve érezte magát, hogy föladja az üdvösség útjának, az addig helyeselt jámborságnak értelmezését. Később igehirdetésében minden embertől megkívánta ezt a megmérettetést: amit nyereségnek tartott – a választott néphez, a Törvényhez való tartozást – most jelentéktelen dolog lett. „Amit előnynek tartottam, azt Krisztusért hátránynak tekintem… Érte mindent elvetettem, sőt szemétnek tekintettem, csak hogy Krisztust elnyerhessem, és hozzá tartozzam. Hiszen nem a Törvény útján váltam igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit révén” (Fil 3,7 sk.). A megfeszített Messiás volt ténylegesen Isten új és végleges üdvözítő tette. Ez jelentette a fordulatot; Isten jövője kezdődött meg vele. A Törvénynek, a Törvényhez való hűségnek és a cselekedetekből való megigazulásnak az útja érvényét veszítette. Új út nyílott. Az ember az üdvösségét csak Istenben találja meg, akinek tökéletes bizalommal ki kell szolgáltatnia magát. Krisztusnak ez a kinyilatkoztatása Pál számára azt is magában foglalja, hogy Isten mint a zsidók és a (Törvény nélküli) pogány népek Istene mutatkozik be. A pogányok is hivatalosak a hit útjára.

Meghívatásával együtt Pál fölismerte, hogy az evangéliumnak a pogányok közötti hirdetése az ő feladata. Ez a tudat szinte kényszerként nehezedett rá (vö. Gal 1,16; 1Kor 9,16). A hit útja lett életének témája. A rá jellemző radikalizmussal járta ezt az utat. Emiatt gyanússá vált saját keresztény testvérei előtt, s magára vette népének gyűlöletét, pedig a végsőkig szerette ezt a népet, és megmentéséért a saját üdvét is odaadta volna (Róm 9,1 sk.).

Származásával összhangban áll mozgékony szelleme. Jól beszélt görögül, ismerte a hellén műveltséget. Úgy látszik, bizonyos mértékig megértette a sztoikus fogalmakat, ismerte a pogány kultúrákat és a kezdődő gnózist. Gondolkodásának súlypontja azonban kétségtelenül a zsidó hagyományban volt. Bizonyításmódja és Szentírás-értelmezése teljesen rabbinisztikus jellegű. Mindazonáltal a rabbinizmus nem volt teológiai gondolkodásának egyetlen tényezője. Ahogyan fölfogja a törvényt és a történelmet, az az apokaliptika hatásáról árulkodik. Gondolkodásának történeti beállítottsága és abszolút Isten-felfogása tipikus zsidónak mutatja.

Így helyzete Jézus minden tanítványánál alkalmasabbá tette, hogy a legkülönbözőbb fölfogású és képzettségű emberek nyelvére lefordítsa az evangéliumot. Zsidó volt a zsidóknak, görög a görögöknek. Mindenkinek mindene lett – így fogalmazta meg egyszer később az igehirdetés máig érvényes programját (vö. 1Kor 9,20–23). Tökéletes szinten birtokolta a teológiai érvelés képességét (2Kor 12,1 sk.). Úgy beszélt, mint környezetének vándor tanítói, himnikus nyelven magasztalta Isten nagy tetteit (Róm 8,31 sk.) de a korintusi kikötőmunkások nyelvét is ismerte. Leveleiben vannak bensőséges helyek az egyházközség megnyerésére (2Kor 6,11; 7,2). Van bennük szeretetreméltó kedvesség, amikor ott kér, ahol követelhetne, hogy egy szökött rabszolga részére lehetővé tegye a büntetlen visszatérést (Filem). Rideg szarkazmust mutatnak írásai, amikor a körülmetélés galáciai híveinek azt ajánlja, hogy inkább kasztráltassák magukat (Gal 5,12).

Gondolkodásmódjára jellemző a világosság (2Kor 2,17; 4,2 sk.) és a kérdésfeltevés radikalizmusa. Ismételten megkísérelte, hogy Isten cselekvéseinek azt a mindent meghaladó megtapasztalását, amely a Názáreti Jézusban megnyilvánult, megfelelően kifejezze, és az utolsó következményekig végiggondolja.

Pál-fordulása előtti élete azonban nem múlt el nyomtalanul: „tüskét kaptam a testembe” – írta. Biblia-kutatók feltételezik, hogy vagy maláriája volt, epilepsziában szenvedett, vagy pedig állandó fogfájása volt. Igaz, mások szerint a „tüskét” megtérési élményekor szerezte: mivel hogy „bűnös állapotban látta meg az Urat”, az attól szenvedett látáskárosodása bizonyult részben maradandónak.


A Római Birodalom keleti részében tett három hosszú misszionáriusi útját követően Pál visszatért Jeruzsálembe. Itt őrizetbe vették, majd Rómában bíróság elé állították. Végül Rómához közel, valószínűleg 64-ben kivégezték, mivel ellentétben a többi apostollal római polgár volt ezért nem alkalmazhatták a megszokott kegyetlenséget (pl.:olajban megsütés, keresztre feszítés, megnyúzás stb.), ezért lefejezték

hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1l_apostol
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal