A Malév 240-es járatának története (A lezuhant MALÉV gép története)

3 videó - 1975
1975. szeptember 30-án felrobbant és a Földközi-tengerbe veszett a MALÉV 240-es járata. Mintegy 50 főnyi utasa és 10 fős személyzete a tengerbe veszett. A tragédia körülményei máig tisztázatlanok, és mintha senki sem sietne pontot tenni az ügy végére.

Az okokról sokan sokféle verzióval előálltak, a bölcsek köve nekünk sincs meg, de arra kísérletet teszünk, hogy összefoglaljuk a tényeket. A kormánynak pedig mintha még ma sem lenne érdeke a tragédia körülményeinek tisztázása.

„Ez Izrael állam végét jelenti!”

1973-ban a környező arab államok a zsidó ünnep, a Jom Kippur miatt szabadságoláson lévő katonák miatt alapjáraton működő zsidó államot megtámadták, és a harmadik arab-izraeli háború első felében olyan komoly sikereket értek el, hogy Izraelben már az atombomba bevetését fontolgatták, de a világ szerencséjére az események fordulatot vettek, és Izrael ebből a háborúból is győztesen került ki.

A háború következményeként az OPEC ekkor határozta el, hogy az Izraellel szolidáris országoknak nem szállít olajat, amíg a zsidó állam vissza nem adja az elfoglalt területeket és a „palesztin nép jogait”. Ez vezetett az első olajválsághoz.

Vélhetően Izraeli titkosszolgálati ráhatásra 1975 áprilisában tört ki a libanoni polgárháború, ahol arab keresztények és muszlimok csaptak össze. A helyzetet súlyosbította a Jordániából kiűzött (Fekete Szeptember, 1970 szeptember -1971 július) Arafat szimpatizáns palesztinok, akik menekült táborokban éltek, és akik Szíriából kaptak fegyveres katonai támogatást. A falangisták vezetője elleni sikertelen merénylet végrehajtóit palesztinoknak vélték és ezzel kezdetét vette egy kaotikus két éves polgárháború, melyben politikai, etnikai és vallási csoportok és érdekek harcoltak egymás ellen. A PLO (PFSZ) is megosztott volt, kemény harcok folytak az Arafat vezette mérsékelt Fatah-szárny, akik lemondtak a további terrorról, és az Abu Nidal irányította továbbra is erőszakos, terrorista cselekmények hívei között

A veszélyes helyzet miatt sok bejruti légi járatot töröltek, a MALÉV azonban – vagy a jó pénz miatt, vagy pedig az akkoriban nem ritka KGB-s ráhatásra – még üzemeltette járatait Libanonba.

Akkoriban Izrael miniszterelnöke Jichák Rabin, biztonsági tanácsadója Ariel Saron volt.

Feltűnő előzmények

Akkoriban a Szovjetunió és fegyverpiacának számító arab államok igen jó kapcsolatot ápoltak, több arab vezető (vagy akár terrorista is) Kelet-Európában pihenhette ki magát.

Izraelben nyilván sokmindent átértékeltek a Jom Kippur-háború után. Az egyik leggyakoribb zsidó taktika, a megosztottság, pártoskodás keltése is megmutatkozott Libanonban, ahogy nyilván megpróbálták ugyanezt a fegyverexportőrök relációjában is. Az bizonyítottnak tekinthető, hogy Magyarország is részt vett a Közel-Keletre irányuló fegyverszállításokban, egyes információk szerint ez a polgári gép is szállíthatott fegyvereket. Ezt ma már a roncsok hiányában nehéz megállapítani, azonban többen látni vélték a ferihegyi KGB rezidenst a repülőtéren a gép indulása előtt.

Sokat mond, hogy 1975. augusztus 20-án a csehszlovák légitársaság, a CSA Il-62-es repülőgépe kísértetiesen hasonló módon szenvedett katasztrófát: Damaszkusztól 20 km-re 162 utassal a fedélzetén semmisült meg.

Az Izraelben nem különösképp kedvelt Jasszer Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) augusztus 19-én nyitotta meg első irodáját Prágában. A delegáció ezzel a géppel utazott volna haza.

A katasztrófa előtt nyitották meg a PFSZ budapesti irodáját is.

40 nappal később, egy tiszta éjjelen a libanoni partoktól 25 km-re megsemmisült a MALÉV 240-es járata. A gép, egy TU-154-es, vadonatúj, még csupán egyéves volt. A gép azóta is a tenger fenekén fekszik. A mintegy 50 főnyi utasból 1 személy, valamint a 10 fős személyzet volt magyar állampolgár.

A MALÉV – gép előtt haladó amerikai PANAM gépének kapitánya a Magyar Nemzet egy öt évvel ezelőtti cikke szerint hallotta a rádióban a magyar kapitány kiabálását, hogy egy rakéta tart a gép felé. Másnap azonban az amerikai kapitány már nem volt hajlandó megerősíteni ezt.

Egy ciprusi rádióállomás állítólag be is mérte a rakéta jeleit, ami alapján a rakétát egy amerikai gyártmányú, Sidewinder típusú levegő-levegő rakétaként azonosította. Ilyen akkoriban csak Izraelnek volt arrafelé.

Teóriák vagy ködösítések?

Egyes vélemények szerint biztosítási csalás történt, mivel a polgári gép fegyvert szállított, így erre az esetre nem terjedhetett ki a Lloyd’s biztosítása, ezért lehetett, hogy az eset után a magyar fél csak egy gyors vizsgálatot tartott, amit pár mondatos közleménnyel lezártak.

Annyi bizonyos, hogy ha kiemelnék a roncsokat, az kínos lenne, ha fegyvereket találnának benne, és kamatostul vissza kéne fizetni a biztosítási összeget. Azonban pontot lehetne tenni a lezuhanás közvetlen okát firtató találgatásokra, és bizonyosságot nyerne a gép lelövése is, ráadásul ez esetben a magyar gép lelövőjét is perelni lehetne.

Tény, hogy a szocialista kormányzat sem szaggatta az istrángot a roncsok kiemelésével kapcsolatban. A kiemelés helyett 2004-ben egy 100 milliós alapot hozott létre az áldozatok hozzátartozóinak, amivel a jelek szerint be akarták tömni a szájukat.

2007-ben Szilvási György Répássy Róbertnek beszámolt az NBH 2003-as – szigorúan titkos minősítést kapott – jelentéséről, mely szerint nincsenek eredeti iratok az ügyben.

2009-ben az Európai Bizottságnak is kérdéseket tettek fel a témában.

Idén tavasszal nem kisebb személyiség, mint Bayer Zsolt a zsidókat hibáztatta a cselekményért.

A gép roncsai ma is a tenger mélyén fekszenek, a fekete dobozzal együtt.

Akkoriban 37 holttestet partra vetett a víz Libanonban. Ők ma egy tömegsírban nyugszanak, azonosításuk nem történt meg.

(Szent Korona Rádió)

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

A Malév 240-es járatának története (Teljes film)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Film magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2012. augusztus 1. Nézettség: 1,026

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal